Çaykur bugüne kadar yaklaşık 175 bin ton dolayında yaş çay alımı gerçekleştirirken özel sektörde 170 bin ton seviyelerine ulaştı. Bu rakamların geçen yılla kıyaslanması ile yüzde 20 dolayında bir rekolte kaybı yaşandığı belirlendi. Hava koşullarının Mayıs ve Haziran aylarında soğuk ve yağışlı gitmesi güneşli gün sayısının oldukça az olması ve özellikle Mayıs ayı sonunda kar yağmasının rekolte düşüklüğüne neden olduğu belirtildi. Çay bahçelerinde soğuktan kaynaklı yanmalar olduğu ve ürün alınamadığı tespit edildi. Yaş çayda rekoltenin düşük olması özel sektöründe devletin ilan ettiği fiyatın üzerinde yüksek fiyatlarda yaş çay almasına neden oldu. Önceki yıllarda yaşanan ürün bolluğunu göz önüne alan özel sektör fiyatlarda düşüşe gidiyordu. Özel sektör 2.20, 2.30 TL civarında yaş çay alımı yaptı. Özel sektör tarafından bu dönemde 2 TL'nin altında yaş çay alınmadığı öğrenildi.

Çay Tarımında Balık Yaprağının Önemi Nedir? Çay Tarımında Balık Yaprağının Önemi Nedir?

ÇAYKUR, birinci sürgün yaş çay alımı kapsamında bugüne kadar yaklaşık 175 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirdi. ÇAYKUR Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre 3 Mayıs'ta başlayan yaş çay alım kampanyasının, fabrikaların kapasitesine göre devam ettiği belirtildi. Çaykur üreticilerden birinci sürgünde mayıs ayında 129 bin, haziran ayında ise bugüne kadar 46 bin olmak üzere toplamda 175 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirdi. Yaş çay hasadında Çaykur 175 bin ton özel sektör ise 170 bin ton yaş çay aldı. Rekoltede düşüş yaşandığı belirtildi.

Bölgede havaların 10 Mayıs'a kadar soğuk gitmesi bu nedenle yaş çay alım kampanyasının geçen sezona göre iki haftalık bir gecikme ile başlaması nedeniyle önceki yıllara oranla yüzde yirmi oranında bir rekolte kaybı yaşandı. Rekolte düşüklüğü bazı özel sektör temsilcilerinin taban fiyatın üzerinde alım yapmasına neden oldu. Şuanda 2.20 2.30 TL civarında özel sektör yaş çay alımı yapıyor. Özel sektör tarafından bu dönemde 2 TL'nin altında yaş çay alınmadı.

Editör: Haber Merkezi