İki oturum şeklinde gerçekleştiren çalıştaya Rize Belediye Başkan Vekili Sultan Yılmaz, Rize Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Arıcı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Deniz ve Kıyı Yönetim Daire Başkanı Murat Turan, Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Mehmet Şentürk, Çevre ve Şehircilik Rize İl Müdürü Hasan Bebek, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Demirak, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Genel sekreteri Adnan Er, Rize İl Emniyet Müdürü Yardımcısı Nahit Karakaş, Prof. Dr. Şengül Altay Karaoğlu, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.



Çevre Eylem Planı Koordinatörü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ahmet Demirok, burada yaptığı sunumda bir yıl boyunca 23 'ü akademisyen 80 kişilik uzman bir ekiple gerçekleştirilen 69 toplantın ardından oluşturulan eylem planına 1207 Rizelinin de yapılan anketlerle katkı sunduğunu açıkladı. Rize Belediyesi tarafından yürütülen Çevre Eylem Planı'nın yerel yönetimlerin önderlinde bölgede yaşayan halkın çevre yönetimi politikalarına ve uygulamalarına katılımını amaçladığını belirten Demirok, 'Plan, kente özgü çevrenin korunması ve çevresel değerleri etkileyen kalkınma konularıyla ilgili ortak önceliklerin belirlenmesini ve öncelikli çevre sorununun çözümüne yönelik en uygun hareketin tespit edilmesini kapsamaktadır. Rize il merkezinde çevresel performans anlamında sürekli, ölçülebilen bir gelişme sağlamak, şehirdeki yaşam standardı üzerinde somut pozitif bir etki yaratmak, Eko-kent kriterlerinin şehir merkezinde sağlamak için bir rehber oluşturmak ve Hibe ya da kredi sağlayıcısının, yatırımın çevre ve kentsel sürdürülebilirlikte iyileşmeler ve gelişmeler yaratacağı konusunda daha emin olması, fon tahsis etmede önemli bir kriter oluşturmak amaçlanmaktadır.' dedi.

Tunca'da Arazi Yangını Meydana Geldi Tunca'da Arazi Yangını Meydana Geldi

160 YEREL ÖLÇEKLİ EYLEM PLANI HAZIR
11 temel amaçla 43 hedefe ulaşacak 160 yerel ölçekli eylemi kapsayan 'Çevre Eylem Planı' Rize'nin çevresel sorunlarını ortaya koyarak çözüm önerilerini konu alıyor. İmar ve ketleşme, atık su, deniz kirliliği, katı atıkların başlıca sorunlar olarak belirlendiği eylem planında su kirliliğini önlemek, su kalitesini yükseltmek ve deniz ortamını korumak, hava kalitesinin iyileştirilmesi, sürdürülebilir hava kalitesinin sağlanması ve gürültü kirliliğin önlenmesi gibi konular da çalışma yapılması hedeflendi. Rize Yerel Çevre Eylem planında yer alan amaç ve hedeflerin gerçekleşme durumlarını takip etmek ve iyileştirme çalışmalarının yürütülmesi için izleme faaliyeti de öngörüldü. Bu amaçla Rize Belediyesi Meclis kararı gereği, Rize Belediyesi başkanlığı tarafından belirlenecek, sivil toplum örgüt temsilcileri, akademisyenler, Rize de ki kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşan bir komisyon tarafından plan izlenecek ve hazırlanacak rapor belediye meclisine sunulacak.

Editör: Haber Merkezi