15 Ekim’de Organik Çay Tarımına Geçilecek

15 Ekim’de Organik Çay Tarımına Geçilecek

  • 0
  • 3

DOĞU Karadeniz Bölgesi`nde çay tarımında kullanılan nitrat ve azot içerikli kimyasal gübre yıllardır topraklarımızı, o topraklarda yetişen tarım ürünlerimizi, yağmur suyu ile karıştığı içme suyu kaynaklarımızı kirletti, yol açtığı kanser hastalıkları nedeniyle binlerce insanımızın canını aldı.

Ardı ardına açılan Onkoloji üniteleri kanser hastalarını tedavi etmeye yetiştiremez oldu. İnsanlarımızı öldüren yaşam alanlarımızı kirleten kimyasal gübreden kurtulmamız için Çaykur ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı devrim niteliğinde bir adım attı. Ancak bazı kesimler insanların öldüğü ortanda yaşanacağını iddia ettiği ürün kaybı bahanesiyle üreticiye hoş görünme adına kimyasal gübre lobilerinin ekmeğine adeta yağ sürecek açıklamalarla kafaları karıştırıyor.  Hükümetin yaptırdığı bilimsel çalışmalarla üst düzey destek verdiği Organik Çay tarımına 15 ekimden itibaren geçilecek. Böylece yasaklanacak kimyasal gübre gelecek yıldan itibaren kullanılmayacak. 

NİTRAT VE AZOT İÇERİKLİ GÜBRE ÖLDÜRÜYOR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın öncülüğünde ÇAYKUR tarafından uygulanmak istenen proje ile çay tarımında kullanılan nitrat ve azot içerikli kimyasal gübre yerine mikrobiyal organizmalar içeren organik gübreye geçiş planlanıyor. Çayda herhangi bir kalıntısı ve olumsuz etkisi görülmese de kullanıldığı toprakta ve çevresindeki canlı varlıklar üzerinde zararlı etkileri olan, toprak yapısını olumsuz yönde etkileyen, heyelanları tetikleyen, yağmur suyu ile karıştığı içme suyu kaynaklarını kirleterek kansere yol açtığı belirtilen  azot ve nitrat içerikli kimyasal gübre kullanımı kaldırılacak. ÇAYKUR’un yaptığı denemelerde mikrobiyal gübre ile üretilen çaylarda verim azalması gözlenmediği gibi ekstrat değerinin yükseldiği ve selüloz oranının azaldığı, tomurcuk oluşumunun ise arttığı tespit edildi.

KANSERDEN ÖLÜYORUZ

Çaykur ve bakanlığın kimyasal gübreden kurtulmak için attığı devrim niteliğindeki adımları sulandırmaya çalışanların, kanserden her gün onlarca insanın öldüğü, hastane köşelerinde tedavi olmaya çalıştığı bir bölgede bu tür çıkışların kime ve neye hizmet ettiğini kamuoyu oldukça merak ediyor. Kamuoyunda aklı selim herkes yarın değil hemen şimdi  bu kimyasal gübre illetinden kurtulmanın gerekliliğine inanıyor. Kamuoyu böylesi hayati bir konunun bir kaç kişinin siyasi manipülasyonları ve  inisiyatifine bırakılacak kadar basit bir konu olmadığını görüşünde birleşiyor.
 
"14 AYAR ALTIN OLAN ÇAY ORGANİKLE 24 AYARA ÇIKACAK"
 
Çaykur'un en büyük projesinin Organik Çay projesi olduğunu ifade eden Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, dünyanın en sağlıklı çayın ürettiklerini söyledi. Doğu Karadeniz'de yetişen çayın üzerine kar yağdığına dikkat çeken Sütlüoğlu, "Haşere sorunu yok. Bu yönden çayımız diğer ülke çaylarından ayrılıyor. Dolayısıyla kalitemiz yukarıya çıkmış oluyor. Böyle bir avantajımız var. Çayımızın tamamının organik yapma şansımız var. Kimyasal gübreden vazgeçerek organik gübre kullanarak tamamı organikolabilir. Şuan ki çay 14 ayar altın ise bundan sonra 24 ayar olabilir. Çayımız rakipsiz bir ürün haline getirebiliriz. Diğer çay üreten ülkeler sıcak iklimde bulundukları için haşereler ile yoğun mücadele yapmak zorunda kalıyorlar. Ben bunu çıplak gözlerimle gördüm. Çay toplanmadan önce çaylıklar haşere zehriyle adete yağmur gibi yıkanıyor. 10 -15 gün bekletip ondan sonra çayı topluyorlar. Bunu yapmasalar çayın içi haşere kaynar. Hatta buna rağmen tam temizlik yapamıyorlar, fabrikalarda filtrasyon sistemiyle kalan haşereleri tutuyorlar. Yani o kadar ciddi bir mücadele var. Dünya çay piyasasında pestisit savaşı var. Diyorlar ki pestisit oranını aşağıya çekeceksiniz. Çünkü kanserojen olduğundan çok zararlı bir madde. Doğumlara kadar olumsuz sonuçlar oluşturacak kadar etkili zararlı bir madde. Dolayısıyla çocukların kullandığı çaylarda bu maddenin hiç olmaması gerekiyor. Haşerelerle mücadele edenlerin bu maddeyi kullanmadan bu işi yapması da çok zor çünkü çok fazla haşere var. Biz bu noktada çok büyük bir avantaja sahibiz. Çayı tamamen organik yaparsak hem değerli hale gelecek hem de daha iyi fiyatlara pazarlayabileceğiz. Böylece rakipsiz oluruz. Çünkü diğer ülkeler pestisit kullanmadan çay üretemiyorlar. Dolayısıyla organik çay üretemiyorlar." dedi.
 
"KİMYASAL GÜBRE İLE KANSER VAKALARI ARTTI"
 
Uzun yıllar kimyasal gübre kullandıkları için bölgede doğal dengenin olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Sütlüoğlu, şunları söyledi:
 
"Bölgemiz değişti ve kirlendi. Meyveler azaldı eski lezzet kalmadı. Kanser vakaları arttı. Bunun en büyük nedeni yoğun kimyasal kullanımıdır. Tabi ki vatandaşı da mağdur etmeden bu süreci ilerletmemiz gerekiyor. Bunun için göreve geldikten sonra 5 yılorganik gübre üreten bütün firmalara kapımızı açtık ve uygulayarak sonuçları inceledik. Onlardan 3 şey istedim; Verim en az kimyasal gübre kullanımındaki kadar olacak, yani verim düşmeyecek, vatandaşın uygulayabileceği kolaylıkta olacak ve pahalı olmayacak. Bunu kim yaparsa vatandaşa tavsiye edeceğim. 5 yıllık süre içinde birkaç gübrede sonuç aldık. Önümüzü görmeden atılmış bir adım değildir. 5 yıl boyunca sabırla yaptık. Birkaç gübre kimyasal gübre kadar verim elde ettiriyor kullanımı kolay ve fiyatı uygun. Bunu sayın bakanımızla da paylaştık. Bu sene bir karar alındı. Bu süreçte paydaşların tamamı bu işin içindeydi. Herkesin görüşü alındı. Her şey konuşuldu. Hiç bir şey gizli değildir. Tüm görüşler alındı. Sayın bakanımız bunu herkesle istişare etti buraya gelerek. En son biraz geç kalındığı için bazı vatandaşlarımızın kimyasal gübre aldıkları ve kullandıkları için yani kısaca geç kalındığı için bu sene bu uygulama yapılmadı ve ertelenmiş oldu."
 
CİDDİ ARAŞTRIMALAR YAPILIYOR, YAPILAN İŞE VE EMEĞE SAYGILI OLUNMALI
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gelecek 2018 senesinden itibaren çaylıkların tamamında organik uygulamaya geçilmesi yönünde aldığı kararın yürürlükte olduğunu ifade eden Sütlüoğlu, "Bu karar duruyor değişmiş değil. Bu durumda gelecek sene şöyle olacak böyle olacak değişecek gibi şeyler söylemek doğru değil. Yapılan uygulamaları küçümsemekte çok yanlış. Öyle saksıda çocuk uygulamaları gibi uygulamalar yapmadık. Vatandaşın arazilerinde geniz çay bahçelerinde çok ciddi bir çalışma yapıldı. Yapılan işe ve emeğe saygılı olunmalı. Özellikle Bakanımız Faruk Çelik’in desteğine herkesin saygı duyması gerekiyor. Böyle resmi bir durum varken gelecek sene şöyle olacak böyle olacak demek doğru değildir. Bundan sonraki sürecin nasıl olacağını hep birlikte göreceğiz. Bu hayırlı bir iştir. Herkes buna destek versin. Şu veya bu şekilde bu süreci kösteklerse çok büyük vebal altına girer ve çok yanlış bir iş yapmış olur. Bunu çok açık ve net olarak söylüyorum. Kimse bakanlığın verdiği değiştirecek bir yetkiye sahip değildir. Buna karşı söylemler doğru ve etik değildir." diye konuştu. .
 
"DOĞRU ORGANİK GÜBRE BULUNDU"
 
Organik çaya geçiş sürecinde doğru gübrelerin bulunduğunu açıklayan Sütlüoğlu, "Bu sene daha geniş arazilerde gübreler denenmeye devam ediyor. Vatandaşın yanlış uygulaması olabilir. Vatandaşın üretiminde bir düşme olursa bakanlık bunu telafi edeceğine dair açıklamalarda yaptı. Vatandaş bu süreçte mağdur edilmeyecek. Çayda verim düşüklüğü olmayacak. Hatta birkaç yıllık bitkinin adaptasyon sürecinden sonra üretimin artacak. Bizim eskiden hayvan gübre verdiğimiz dönemde ürün daha çok değil miydi? İşte o organik beslemedir. Ona benze organik gübreler verilecek. Gelecek sezon serumla beslenen bir insan normal beslemeye geçtiğinde başta bazı sıkıntılar olabilir. Sindirim sistemler vs alışkın değildir ama bir süre sonra daha sağlıklı olacaktır. Yani bu geçişte bazı sıkıntılar olabilir fakat bunlar da telafi edilecektir. Vatandaş hiçbir şekilde mağdur edilmeyecektir." ifadelerini kullandı.  
 

Haber :

2015 yılında 'Yaşayan İnsan Hazineleri' listesine giren Rizeli 'Atma Türkü' üstadı?

  • H

    H

    Hatadan ne kadar önce dönülürse o büýük kârdır.çay kuru tebrik ediyorum.bu kurum Türkiyenin önünü açıyor.topraklarımızı kurtarıyor.gelecek bedellerimize bir çığır açıyor Teşekkürler çay kur.zekeriya aydın.

    Cevap yaz
    11.10.2017 11:13
  • Selamet NALBANT

    Selamet NALBANT

    Bizim için mevzu organik çay değil ürün kaybı ekmeğimizi elinizden almanız ben ürün kaybı oldukdan sonra evime ekmek getirememek olasılığından ölmeyi göze alırım bizim burda gübreler zehirlenip ölen kimse olmadı saçmalık koltukta oturmakla olmuyor bu işler

    Cevap yaz
    20.06.2017 14:28
  • Sadik Tuna

    Sadik Tuna

    Gelecegimiz icin bir an once uygulamaya gecilmeli...

    Cevap yaz
    20.06.2017 14:26
Yorum Yap