Rize'nin Pazar İlçesi Aktaş Köyü'nde heyelan altında kalan bir evde 57 yaşındaki Ümmiye Doğan ile eşi, 60 yaşındaki Kemal Doğan öldü. Rize'nin değişmeyen kaderi haline gelen sel ve heyelanlar her yağmurda kabusa dönüşüyor. Tarihinde sel ve heyelan felaketlerinde onlarca canını kaybeden Rize, her defasında aynı manzara ve acılarla karşı karşıya kalıyor.

Trafik Şube Müdürü Özkan, Emekli Oldu Trafik Şube Müdürü Özkan, Emekli Oldu

Pazar İlçesi Aktaş Köyü'nde saat 01.00 sıralarında meydana gelen heyelan sonucu Doğan ailesinin oturduğu ev toprak altında kaldı. Çevredekilerin haber vermesi üzerine sevk edilen AFAD ekipleri toprak altından Ümmiye ve Kemal Doğan çiftinin cesetlerini çıkardı.

ÇAY TOPLAMAK İÇİN GELMİŞLERDİ
Aktaş Köyü'ndeki heyelanda toprak altında kalarak ölen Ümmiye ve Kemal Doğan çiftinin İstanbul'dan çay toplamak için memleketlerine geldikleri ve dönüş için hazırlık yaptıkları belirlendi.

KİMSEM KALMADI
Heyelanda ağabeyini kaybeden Fatma Doğan, sabaha karşı büyük bir gürültü ile uyandıklarını belirterek, 'Yardım çığlıkları attık. İlk anda sesimizi duyan olmadı. Büyük bir felaket yaşadık. Annem babam yoktu. Hayattaki tek yakınım ağabeyimdi. Kimsem kalmadı, yalnız kaldım' diyerek gözyaşı döktü. Doğan çiftinin komşuları da, gece boyu devam eden şiddetli yağış nedeniyle yamacın büyük bir gürültü ile koptuğunu ve evin toprak altında kaldığını anlattı. Yaklaşık 30 yıllık evli olan ve çocukları bulunmayan Ümmiye ve Kemal Doğan çiftinin cesetleri otopsi için Kaçkar Bölge Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Çiftin cenazesi yarın kılınacak namazın ardından toprağa verilecek.

SEL VE HEYELANLARIN ÇÖZÜMÜ
Doğu Karadeniz havzasında yaşanan sel heyelan felaketleri ve çözüm önerileri hakkında rapor hazırlayan Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkan Yardımcısı Jeofizik mühendisi kadem Ekşi, herkesi bilimin kurallarına uymaya, doğanın verdiği mesajı almaya davet etti. Ekşi, 'Çünkü yaşanan bu felaket doğaya meydan okuyan, mühendislik ve mimarlık biliminin en temel kurallarına sırtını dönen yanlış şehirleşme modelinin bir sonucudur. Yaşanan sel felaketleri derelerin kendi yatağını aradığını, yüksek debili bir yağışta dereye rağmen şehirleşmenin zor olduğu, olamayacağı gerçeğini ortaya koyuyor. Yıllardır bilim insanlarınca seslendirilen küresel ısınma en çok altyapı bakımından iptidai diyeceğimiz mega şehirleri vuracağını, bunun için tedbir alınması gerektiğini vurguladı. Ama ne yazık ki bizler günü kurtaracak çözümlere itibar ettik. Bilgiye, bilginin hikmetli çağrısına sırt döndük. Yaşanan bu felaket, yaşayacağımız felaketler içinde bir alarmdır, küresel ısınma bizi bir yandan sel ile diğer yandan kuraklık ile vuracak, buna karşı şimdiden tedbir almak durumundayız. Yaşanan doğal afetler doğaya meydan okuyan yapılaşmasının, aşırı nüfus birikimin, hırs ve rantın artık sınıra dayandığının göstergesidir eğer önlem almazsak bundan çok daha acı felaketler yaşayacağımız açıktır.'

DOĞANIN VERDİĞİ MESAJA DİKKAT
Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkan Yardımcısı Jeofizik Mühendisi Kadem Ekşi, herkesi bilimin kurallarına uymaya, doğanın verdiği mesajı almaya davet ettiklerini belirterek 'Çünkü yaşanan bu felaket doğaya meydan okuyan, mühendislik ve mimarlık biliminin en temel kurallarına sırtını dönen yanlış şehirleşme modelinin bir sonucudur.' dedi.

Rize'nin Pazar İlçesi Aktaş Köyü'nde çöken ve Ümmiye ve Kemal Doğan'ın hayatını kaybettiği heyelanla ilgili ilginç bir detay ortaya çıktı. Heyelanda hayatını kaybeden Kemal Doğan'ın da aralarında bulunduğu akrabaları Yaşar, Selahattin ve Süleyman Doğan'ın evlerinin bulunduğu İnce Mahallesi'nde heyelan riski nedeniyle teknik inceleme talebiyle dönemin Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü'ne başvuruda bulundukları ortaya çıktı. Bölgede teknik inceleme yapan kurulun hazırladığı 21. 08.1991 tarihli ve 187 sayılı rapor Pazar Kaymakamlığı aracılığı ile başvuru sahiplerine gönderildi. Raporda yağışlı havalarda yeni köy yolu açılan bölgede uçak çaplı toprak kaymalarının yaşandığı ancak konutların bulunduğu alanın sağlam olduğuna yer verildi. Yağışlı havalarda heyelan oluşmasının mümkün görülmediğine vurgu yapılan raporda 'heyelan tehlikesine karşı endişelenmeye gerek yoktur' ibarelerine yer verildiği görüldü.

AVCI, AFET BÖLGESİNDE İNCELEME YAPTI
AK Parti Rize İl Başkanı Muhammed Avcı Dün gece yoğun yağış sonrası afetin yaşandığı ve 2 kişinin hayatını kaybettiği Pazar İlçesi'nin Aktaş köyüne giderek afet sonrası çalışmaları inceledi. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

İl Başkanı Avcı Afet Bölgesine Giderek Başsağlığı Diledi
AK Parti Rize İl Başkanı Muhammed Avcı Dün gece yoğun yağış sonrası afetin yaşandığı ve 2 kişinin hayatını kaybettiği Pazar İlçesi'nin Aktaş köyüne giderek afet sonrası çalışmaları inceledi. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. İl başkanı Muhammed Avcı berberindeki İl yönetim kurulu üyeleri, il genel meclis başkanı Mehmet Kazancı, Pazar belediye başkanı Ahmet Basa ve AFAD il müdürü Şakir kurkla birlikte bu sabah afet'in yaşandığı Pazar Aktaş köyüne gittiler. Avcı afet sonrası hayatını kaybeden Kemal Doğan ve Ümmiye Doğan'ın yakınlarına başsağlığı dileyerek yaşanan olaydan dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Afet yerinde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı. İl başkanı Avcı yaptığı açıklamada, 'Maalesef dün geceki yağışla birlikte oluşan afet sonrasında üzücü bir olay yaşadık. iki hemşehrimiz hayatını kaybetmesi bizleri son derece üzdü. Şu anda ilgili kurumlarımız olay yerinde çalışmalarına devam ediyor. Afet bölgesinde şu anda müdahale edilmesi gereken konular kalmışsa onlarla ilgili bir değerlendirme yapmak üzere bölgedeyiz. Buradaki en büyük üzüntümüz iki hemşehrimizin hayatını kaybetmesidir. Allah yakınlarına sabırlar versin.' Dedi İl başkanı Avcı acılı ailenin yanlarında olduklarını ve herhangi bir sorun veya sıkıntıda yanlarında olacaklarını ifade etti. İl başkanı Avcı ve berberindekiler Aktaş köyünün ardında bir başka heyelan yaşanan Pazar'ın merdivenli köyüne giderek incelemelerde bulundular. Burada can kaybının olmadığı fakat heyelan sonrası bir evin tedbir amaçlı boşaltıldığı belirtilerek yapılan tespitler sonrasın da evde oturulur ya da oturulmaz raporu doğrultusunda çalışmaların devam edeceği ifade edildi.

Kaynak: Umut Gazetesi

Editör: Haber Merkezi