31 Mayıs 'Dünya Tütünsüz Günü' olarak her yıl kutlanmaktadır. Bu kapsamda Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanı Dr. Ali Öner'in 'Sevgi Yumağı Projesi' kapsamında kurum yöneticileri, çalışanlar, okullarda proje kapsamında gönüllü öğretmen ve öğrencilerin katılımı ile Tuzcuoğlu Memişağa Parkından Atatürk cad. boyunca devam edip İsmail Kahraman Kültür Merkezinde sonlanan yürüyüş düzenlendi.

Rize'de Aç Kalan Ayılar, Evlerin Altını Üstüne Getirdi Rize'de Aç Kalan Ayılar, Evlerin Altını Üstüne Getirdi

İsmail Kahraman Kültür Merkezinde düzenlenen programa Vali Yardımcısı Emre Nebioğlu, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, İl Halk Sağlığı Müdür Yrd. Dr. Dilek Ercan Köse, Şube Müdürü Bilal Ataşçı, Yeşilay Cemiyeti, öğretmen ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleşti.

Programda konuşma yapan Dr. Ali Öner proje kapsamında il genelinde toplam 400'e yakın ebeveynin çocuklarının kendilerine sarılmasıyla sigarayı bıraktığını ve toplumun geleceğimizin yapı taşı olan çocuklar sayesinde sigarayı daha kolay bırakabileceğini vurgulamıştır.

Rize Halk Sağlığı Müdürü Dr Mustafa Tepe, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ' Sigara içimi Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de en önemli önlenebilir sağlık sorunudur. Öyle ki nerdeyse her 3 erişkinden 1 i sigara içmektedir. 1940 ve 50'li yıllarda henüz daha tam zararları bilinmezken bir prestij ve kişinin özgüvenini arttırıcı etken olarak görünen sigaranın, 1960'lı yıllardan sonra yapılan araştırmalar neticesinde zararlarının önceden sanıldığının aksine çok ciddi boyutlarının olduğu anlaşılmıştır. ' dedi. ,


İçerisinde nikotin, katran ve zehirli gazlar bulunan sigara, yapısında bulundurduğu 80'e yakın kanserojen kimyasal bileşik ile direk kanserojen etkiye sahiptir. Yine Dünya genelinde insan oğlunun en çok hayatını kaybettiği problem olan Kalp damar hastalıklarının meydana gelmesinde en önemli sebep sigaradır. Yani en çok insanı öldüren iki hastalık olan kalp damar hastalıkları ve kanserin nerdeyse en önemli önlenebilir sebebi sigaradır.

Türkiye de her yıl yaklaşık 50 bin kişi akciğer kanserine yakalanmakta iken bunun %90 sorumlusu sigara olduğunu belirten Tepe, şöyle devam etti:
'Günde sadece 3-5 adet sigara içen bir kadının erken doğum yapması, düşük doğum ağırlıklı ve zeka geriliği olan çocuk doğurma şansı çok fazladır. Sigara bağımlılığının ise iki yönü vardır. Bunlar fiziksel ve psikolojik bağımlılıktır. Fiziksel bağımlı yapan nikotindir. Psikolojik bağımlılığın yerleşmesinde ise kişinin psikolojik problemleri, sorunlarından kaçması daha çok sebep olmaktadır. Ayrıca sigara diğer uyuşturuculara geçişte bir kapı, bir basamak rolü de üstlenmektedir. Sigara kullanan bireylerin kullanmayanlara oranla 8-10 kat daha fazla uyuşturucu madde kullanma riski taşıdıkları saptanmıştır. Kalp krizi felçlerden tutunda akciğer, mide, pankreas, mesane, rahim kanseri gibi birçok kansere sebep olan bu ölümcül illeti kullanmak bir insanın bilerek kendi sağlığına yapabileceği en büyük kötülüktür.'

Tepe, 'Sigaraya başlama yaşının çok erken olması, özendirici sebepler, çevresel etmenler ve zararlarının hemen ortaya çıkmaması nedeni ile sigara bırakma fikri hep ertelenmektedir. Ne yazık ki ancak sağlığımız anlamında çok büyük bir olumsuzlukla karşılaştığımızda ise hemen bırakmaktayız. Oysa ki bu duruma gelmeden bırakmak gerekir.' diye belirtti.
Sigara bırakmak asla imkansız olmadığını söyleyen Tepe, 'Bu işin şakasının olmadığının bilinmesi asla bana bir şey olmaz denilmemesi, sigara içtiği halde 80-90 yaşına kadar gelmiş insanların 'bak bir şey olmuyormuş' deyip bu konuda iyimser olmamıza sebep olmaması gerekmektedir.' Diye konuştu.

Tepe, 'Sigara ile mücadelede atılan en önemli adımlardan biri hiç şüphesiz sigara içme yasağıdır. Keşke bu yasak 30 sene önce uygulanabilir olsa idi belki de birçok insanımızın daha hayatını kurtarmış olabilirdik. Henüz sigara kullanmayan çocuklarımıza ve gençlerimize bu illetin ne denli zararlı olduğu öğretilmeli, sigara ve beraberinde tüm uyuşturuculara karşı mücadele etme ve her seferinde karşı koyma alışkanlığı geliştirilmelidir.' dedi.

Proje kapsamında gönüllü öğrencilerden ebeveynlerine sigarayı bıraktıran toplam 300 öğrenciye, öğretmenlerine madalya, plaket ve kitap hediye edilmiştir.

Editör: Haber Merkezi