İl Sağlık Müdürü Mustafa Tepe: 'Karada, denizde, dağların yüksek zirvelerinde, yaylalarda olduğu gibi yerin 450 metre altındaki bir maden ocağında dahi acil ve tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan bir vatandaşımıza zamanında ulaşıp, yardımda bulunabiliyoruz. Ama yeter ki 112 ekiplerimizin bu özverili çalışmalarına bizler de 112 acil yardım hattını gereksiz meşgul etmeyerek ve trafikte ambulansın geçiş üstünlüğüne özen göstererek destek olalım.Özetle yaşama yol verelim.'

Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık hizmetlerinin ulaşılabilirliğinin ve kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında Acil Sağlık Hizmetleri'nin sunumunda '112 Acil çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi' konularında toplumsal farkındalığın arttırılması amacıyla başlatılan 'Yaşama Yol Ver' medya kampanyası için yerin 450 metre altında tatbikat yapıldı.

Tatbikat kapsamında yerin 450 metre altında çalışan bir maden işçisi, kalp krizi geçirmesi üzerine 112 acil yardım hattından yardım istendi.

Bunun üzerine ilk müdahale kapsamında Çayeli Bakır İşletmeleri'nde görevli kurtarma ekibinde bulunan ilkyardımcılar tarafından hastaya bulunduğu yerde temel ilkyardım uygulandı. İlkyardımcıların temel ilkyardımı devam ederken kurum sağlık ekibi olay yerine gelerek 112 sağlık desteği gelene kadar hastaya müdahaleye devam etti.

Olay yerine 4x4 arazi tipi ambulansla ulaşan 112 sağlık personelleri maden işçisine ilk müdahalesine yaparak yeryüzüne çıkartıp en yakın sağlık kuruluşuna sevki canlandırıldı.

Bu sırada ambulans yer üstüne hareket ederken yer altında devam eden çalışmalarda görevli iş makinesi ve hafif araçlar ambulansın geldiğini görmeleri üzerine yan ceplere girerek yolu açmaları dikkat çekti.

Ayrıca maden kurtarma ekibinde görevli personel, gerek telsizle maden kontrole bilgi vererek, gerekse de araç siren sesiyle yolun açık kalmasını sağladı.

Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, yaptığı açıklamada, 'Bugün burada yerin 450 metre altında kalp krizi geçirdiği düşünülen bir hastaya etkin müdahaleyi en kısa sürede gerçekleştirmek için hazırlanan senaryoyu canlandırdık' dedi.

Gerçekten çok başarılı ve verimli bir tatbikat gerçekleştirdiklerini ifaden eden Tepe,'Bu da bize şunu gösterdi ki 112 acil sağlık hizmetleri sadece olağan durumlarda ve karada değil, ihtiyaç duyulması halinde yerin metrelerce altında bulunan bir hastaya da yerinde, zamanında ve etkin müdahale edebilecek durumdadır.' diye belirtti.

Tepe, 'Maden işçilerimize dahi en kısa sürede müdahale edebileceğimizi göstermek, yer altında çalışan bu vefakar insanlarımızın güven duygularını arttırmak, ayrıca yerin altında dahi trafik kurallarının olduğuna dikkat çekmek adına bu tür bir tatbikat düzenlendik' diye konuştu.

Vatandaşları 112 ekiplerine yardımcı olmaları konusunda duyarlı olmaya davet eden Tepe, şöyle devam etti:

'Karada, denizde, dağların yüksek zirvelerinde, yaylalarda olduğu gibi yerin 450 metre altındaki bir maden ocağında dahi acil ve tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan bir vatandaşımıza zamanında ulaşıp, yardımda bulunabiliyoruz. Ama yeter ki 112 ekiplerimizin bu özverili çalışmalarına bizler de 112 acil yardım hattını gereksiz meşgül etmeyerek ve trafikte ambulansın geçiş üstünlüğüne özen göstererek destek olalım.Özetle yaşama yol verelim.'

1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

Çayeli Bakır İşletmeleri'nin mekan ve teknik desteğiyle gerçekleştirilen etkinliğe İl Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Zikrullah Tüfekçi, Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Barış Kara, İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. İlkay Şimşek ile diğer ilgililer katıldı.

Editör: Haber Merkezi