Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde yapılan hafızlık icazet merasimine, Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Rize Milletvekili Hikmet Ayar, eski Rize Milletvekili Abdulkadir Kart, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Hüseyin Karaman, eski Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Rize Müftüsü İsmail Yalçın, Emniyet Müdürü Adem Çakıcı, Güneysu Belediye Başkanı Halil Turan, Güneysu Kaymakamı İhsan Selim Baydaş, çok sayıda davetli yaklaşık 700 vatandaş katıldı.

34 KİŞİ HAFIZ OLDU
Açılış konuşmasını yapan Pazarköy Abdulgafur Kart Kur'an Kursu İmam-Hatibi Mahmut Selmani Sarı, tüm davetlilere icazet törenine katılan herkese teşekkür ederek, 'Köyümüzden; Ahmet Efendi, Ramazan Efendi, Doktor Hüseyin Kart Efendi, Sünnetçi Yusuf Usta, Hafız Ali Usta Ahmet Sarı gibi alimleri kanaat önderlerini yetişmiştir. Bir fetret devrinden sonra kursumuz beldemizde yeniden kuran eğitiminin kapısını araladı. Rabbimize sonsuz hamd şükürler olsun. 9 Eylül 2013 tarihinde kursumuz hizmete açıldı. 50 kişilik kapasitesiyle kursumuza 15 tane ilköğretim mezunu ve orta öğretimde okuyan 35 öğrenci ile toplam 50 öğrencimizle eğitime başladık. Kuran kursların ana görevi insanın üstüne farz olan ilmi insana öğretmek ve bunu dışında kabiliyetli olanları da hafızlık ettirmektir. Bu çocuklarda üzerine farz olan eğitimi alıp mezun oldular. Bu çocuklardan kabiliyetli 34 öğrencimiz hafızlığa başladı ve hafızlığını ihfa etti. Hafızlıklarını tamamlayan tüm öğrencilerimi tebrik ediyorum. Bizlere çok destek olan başta il müftümüz, meslektaşlarım ve çocuklarımızı bağrına basan onlara destek olan Pazarköy halkına çok teşekkür ederim. Kendiside hafız olan vakıf başkanımız Abdulkadir Kart beyin destekleriyle inşallah sistemimizi yavaş yavaş oturuyoruz. Rabbim nasip ederse Rize Güneysu yolu Pazarköy İlköğretim mevkiinde arsası alındı. Bayramdan sonra orada 100 kişilik medresemiz yapılacaktır. Medresemiz yapıldıktan sonra orda 3. sınıfı bitirip 4. sınıfa gecen öğrenciler bize gelip farz olan ilmi ve hafızlık alt yapılarını alacak öte yandansa öğrenciler okullarına devam edeceklerdir. Kursumuzda Kuran eğitimi dışında İngilizce eğitimi de verilecektir. Bizim vakfımızın hedefi; 18 yaşına gelmiş genç kardeşimiz hafızlığını ihfa edip, kuranı anlayan, İngilizceyi ana dili gibi konuşan gençler yetiştirmektir' diye konuştu.

KART: HAFIZLIK YAPARKEN KENDİME SÖZ VERDİM
Daha önceki dönemlerde Rize'de siyaset yaptığını hatırlatan Vakıf Başkanı eski Rize Milletvekili Abdulkadir Kart, 'Bir çok görevlerde bir çok açılışlarda ve konuşmalarda bulundum ama bugün çok heyecanlıyım. Bu kardeşlerimin bu gün burada hafız olmalarından dolayı yapılan programa katılmak onlara ve topluma fayda sağlayacak olan bu görevde bulunmak dolayısıyla beni mutlu etti ve heyecanlandırdı. Bende bu kardeşlerimin yaşlarında hafızlık yaptım. O günkü şartlarda maalesef devlet katkı sağlamıyor, vatandaşımızın da çok gücü yok hayırseverlerde kendi imkanları ile bu eğitim yuvalarını yürütmeye çalışıyorlardı. O tarihlerde çok sıkıntılar çektik, kurban bayramında; kurban derisi-et toplardık, çay zamanı çay toplardık, yaylalara çıkarak yağ peynir isterdik. Şartlar hakikaten çok zordu, ama bize o yaşlarda istemek çok zor geliyordu. O zamanlarda kendi kendime söz verdim. Büyüyünce Allah bana nasip ederse, ben böyle bir eğitim yuvası yapacağım. Gerekirse parayı ben toplayacağım. Yavrularımız kuran okuyup hafızlıklarını yapacaklar kimseye gidipte bir şey istemeyecekler. Yıllar geçti siyaset yaptık ve iş hayatına başladım. Rabbim nasip etti, imkanlar verdi. O zaman verdiğim sözü hatırladım ve ailemle ve sevdiğimiz hocamız Mahmut hocamla da istişare ardından bu kuran kursunun temellerini attık. Öğrenci bulabilecek miyiz diye kaygımız vardı ama çok şükür 300'e yakın talep oldu hepsini alamadık. Şimdi yeni bir yurt projemiz var. Bunu da tamamlayıp hayata geçirdiğimiz de 150-200 kişiye eğitim verebilecek bir kapasiteye ulaşacağız' şeklinde konuştu.

'İSLAMI ANLATACAK ALİMLERE İHTİYAÇ VAR'
Yeni yapacakları kuran kursunda öğrencilerin hem normal eğitimlerini yapıp hem de kuran eğitimi ve diğer ilimleri alacaklarını dile getiren Kart; 'Bu kursumuzda aynı zamanda İngilizce konusunda da eğitim verip bazı öğrencilerimizi dil eğitimi için İngiltere'ye gönderip İngilizcelerini öğreteceğiz. Çünkü bizim Dünya'da İngiltere'de, Almanya'da ve diğer ülkelerde islamı anlatacak alimlere ihtiyaç var. İnanıyorum ki bu yavrularımızdan islamı anlatacak ilim adamları olacak. Bu ilim yuvası ileri tarihlere de taşınsın diye bir vakıf kurduk. Şu an başkanlığını ben yürütüyorum. Dünya fani bu ilim yuvaları gelecek nesillere hizmetlerini bu vakıf sayesinde yürütecek. Biz şu an kazancımızın bir bölümünü bu vakıfa aktarıyoruz. İnşallah bu vakıfla beraber bu ilim yuvalarımızın yıllarca hizmetleri aksamadan sürdürülecek. Allah uzun verirse bu hizmetlerimizi artırarak sürdürmek istiyoruz' ifadelerini kullandı.

KART, HER HAFIZA BİR UMRE ZİYARETİ SÖZÜ VERDİ
Bu sene Rize'de yapılan hafızlık yarışmasında, kuran kurslarından bir hafızın birinci bir hafızında üçüncü olduğunu hatırlatan Kart; 'Ben bu hafızlarımızı tebrik ediyorum. İlk mezunlarımızı vermemiz açısından bu dereceler çok anlamlıdır. Benim hocalarımızdan isteğim bize Rize birinciliği yeterli gelmez gelecekte Türkiye birincilikleri istiyoruz. Burada hafızlığını tamamlayan çocuklarımızın aileleri bizlere güvendi ve evlatlarını bize teslim etti. Hamdolsun kardeşlerimizde sınavlarını geçerek hafız oldular. Bende onlara bir ödül olarak her birini Umre'ye göndereceğimin sözünü veriyorum. Bütün katılan davetlilere ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum' diyerek sözlerini tamamladı.

AYAR: KUR'AN'IN NURU YÜZLERİNE YANSIDI
Rize Milletvekili Hikmet Ayar burada yaptığı konuşmada 28 Şubat dönemini hatırlatarak; 'Türkiye kuran kurslarının kapatılması yasaklanması dönemlerini yaşayarak bu günlere geldi. Hani diyorlar ya nerden nereye. Bizi bu günlere getirenlere ne kadar şükretsek azdır ne kadar teşekkür etsek azdır. Bu kardeşlerimizin yüzüne kuranın nuru yansımıştır. Bundan daha büyük bir mutluluk olabilir mi? Hafızlarımıza katkısı geçenlere hocalarımıza teşekkür ediyoruz. İnşallah gelecekte hafızlarımız bu ülkenin mülki amirleri, Başbakanları, Cumhurbaşkanları olacak' diye konuştu.



BEKTAŞ: BÖLGEMİZDE HAFIZLIĞIN ÖNEMLİ ANLAMI VAR
Rize Valisi Erdoğan Bektaş, konuşmasında Vakfa çalışmalarından dolayı teşekkür ederek; 'Bir özel teşebbüs olan Vakfımız binasını yaparak, eğitim kadrosuyla ve öğrencileri ile başarıya imza atmıştır. Bu gün ilk mezunlarının törenindeyiz. Hafızlık, Kuran'ın olduğu gibi gelecek nesillere taşıyan kanallardan en önemlisidir. Bu çerçevede özellikle bölgemizde hafızlığın bir başka önemli anlamı vardır. İnanıyorum ki; bütün halkımızın ve bütün Dünyanın kuranın ilkelerine ihtiyacı var. Dünyanın bu ilkeleri bizim sesimizden duymaya ihtiyacı var. Bu mesajı bizim insanımızın vereceğine bu güce sahip olduğuna inanıyorum' ifadelerine yer verdi.

2 Kişiyi Gasp Eden 8 Kişi Tutuklandı 2 Kişiyi Gasp Eden 8 Kişi Tutuklandı



Konuşmalar ardından Kasımpaşa Büyük Piyale Paşa Camii'nin İmam-Hatibi Hafız İshak Danış katılımcılara Kuranı Kerim Tilaveti sundu. Sonrasında icazete hak kazanan hafızlar tebrik edildi.

Editör: Haber Merkezi