Ahilik Haftası Dolayısıyla Esnafa Ziyaret

Ahilik Haftası Dolayısıyla Esnafa Ziyaret

  • 0
  • 0

Rize Ticaret İl Müdürü Osman Köseoğlu Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında beraberinde Rize Esnaf Odaları Başkanları ile Rize’de ki esnaf ve sanatkârları ziyaret ederek sorunlarını ve dileklerini dinlediler. 

Rize Ticaret İl Müdürü Osman Köseoğlu ile beraber ziyaretlere Rize Esnaf ve Kredi Kooperatifi Başkanı Güven Aksoy, Rize Kuaförler ve Berberler Odası Başkanı Mustafa Gündoğan, Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Adem Tornacı ve Kahveciler Odası Başkanı Alaattin Turanlı katıldı.   

Görüşmeler sırası bir açıklama yapan Köseoğlu. Ahilik muhtelif tarihçilerin farklı iddiaları olsa da çoğunluğun görüşüne göre temellerinin Hz.Muhammed ( s.a.v ) Resûl-u Kibriya Efendimiz tarafından Hz.Ali ( keremAllahü veche ) efendimize peştamal kuşatılıp Medine esnafını denetleme görevinin verilmesi ile atılmış ve Abbasiler döneminde Hz. Ali’ye atfen Fütüvvet yani Yiğitlik teşkilâtı adı ile kurumsallaşmıştır” dedi. 

Ahilik Anadolu’da ise Hacı Bektaş-ı Veli’nin tavsiyesi ile Kırşehirli Ahi Evran tarafından kurulduğunu hatırlatan Rize Ticaret İl Müdürü Osman Köseoğlu; “Ahilik kelimesi kardeşlik, Ahi kelimesi ise kardeş anlamı taşımaktadır. Devlet-i Aliye’de yani Osmanlı’da lonca olarak da adlandırılan Ahilik Türk-İslâm Medeniyetinin en güzide kurumlarından birisidir. “Ben güzel ahlâkı tamamlamak üzere gönderildim” buyuran Hazreti Peygamberin Kuranî ahlâkını yüzyıllarca ticarete tatbik etmiş olan Ahilik çeşitli nedenlerle kurumsal olarak yıkılmış olsa da manen yolumuzu aydınlatmaktadır. Ahiliğin kurucusu Ahî Evran-ı Velî Hazretleri asırlar evvelinden dünya barışı için Birleşmiş Milletler gibi bir teşkilâtın kurulmasını önermiştir. Milletleri büyük yapan özelliklerden biri de tarihte devamlılıktır. ‘Dünya beşten büyüktür’ diyen Sayın Cumhurbaşkanımız bu sözü ile BM’de ve dünyada beş devlet( ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ) hegomanyasına karşı çıkmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu sözü Ahi Evran anlayışının, tarihsel devamlılığın, büyük ve necip bir millet oluşumuzun ifadesidir. Hem madden hem de manen kalkınmış büyük ve güçlü Türkiye için maziden atîye hem düşünce hem de gönül köprülerine de ihtiyacımız var. Ticarette Ahi ruhu ve ahlâkının tekrar inkişaf ve inşasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ederim. Bu yolda gayret gösterenlere muvaffakiyetler dilerim” ifadelerine yer verdi.

“RİZE ESNAFININ HİZMETİNDEYİZ”
Ahilik haftası kapsamında Rize Ticaret İl Müdürlüğünün  yürüttükleri etkinliklere destek verdiklerini ifade eden Rize Esnaf Kredi Kooperatifi Başkanı Güven Aksoy; “Ahiliği, ahilik kültürün günümüze taşımak o bilinçle ticaret yapılmasını sağlamak amacındayız. Ahi emeğiyle hak ettiğinden fazlasını kazanmak yoluna sapmamalıdır. Ahi işinin geleneksel pirlerinden kendi ustasına kadar tüm büyüklerine içten bağlanmalı, sanatında ve davranışlarında onları örnek almalıdır. Prensip olarak başkalarına duydukları saygıyı kendi bedenlerine de duymak zorunda olan Ahilerin temizlik anlayışlarının en büyük göstergesi zaviyelerdir. Temizliğin vurgulanması için beyaza boyanan Ahi zaviyelerinin bakım ve temizliğinden genç Ahiler sorumludur. Ahilik kardeşliktir dürüstlüktür. Bu duygu ve düşüncelerle tüm esnaf kardeşlerimize hayırlı bereketli kazançlar diliyorum. Ahilih Haftamız kutlu olsun. Bugün olduğu gibi her zaman esnafımızın yanındayız. Onları ziyaret edip halını hatırını sorup çayını içiyoruz. Dün böyleydik, bugünde, yarında öyle olacağız. Rize esnafına imkanlarımız doğrultusunda hizmet ediyoruz yardımcı oluyoruz” diye konuştu. 


 

Haber :

Pazar ile Çayeli ilçelerini ayırarak Karadeniz'e dökülen derenin adı nedir?

Yorum Yap