Rize’de Gençlere Ödüllü Yarışma Rize’de Gençlere Ödüllü Yarışma

Vadide önü devrilen ağaçlarla tıkanan tonlarca toprak kütlesinin yeniden hareket etmesi ihtimali bitişiğindeki Kavak Köyü'nü de tehdit etmeye başladı. Arhavi Belediye Başkanı AK Partili Coşkun Hekimoğlu, dağın adeta yürüdüğü heyelanda oluşan toprak kütlesinin yıllarca sürecek çalışma ile bile boşaltılamayacağını belirterek tehlikeye dikkat çekti.
Arhavi İlçesi'nde 5 kilometre mesafedeki Kireçli Köyü'nde bir hafta önce şiddetli yağışlar sonrası Kireçli Dağı'nda toprak kaymaları başladı. Belirli aralıklarla süren heyelanlar önceki gün dağın yamacından büyük bir kütlenin kopmasına neden oldu. Ağaç ve toprak kütleleri Kireçli Deresi Vadisi'ni 2 kilometre boyunca 60 metre derinlikte doldurdu. Kireçli deresi yatağını tıkayan heyelan sonucu çevredeki 18 ev boşaltıldı. Tonlarca toprağın vadiyi doldurduğu bölgede Kireçli Köyü'nün yolu da ulaşıma kapandı. Artvin Valiliği İl Özel İdare ekipleri ile DSİ ekipleri bölgede Kireçli Deresi yatağını boşaltmak için çalışma başlattı. Kireçli Köyü bitişiğindeki Kavak Köyü'de heyelan tehdidi altında kaldı. Vadide biriken toprak kütlesinin yağışlarla birlikte yeniden hareket ederek köye doğru ilerlemesinden endişe duyuluyor.

'DOZERİ ALAN ARAZİYE GİRDİ, BÖYLE OLDU'
Kavak Köyü'ndeki evleri tehdit altında kalan Sevim Özgen, dedelerinin kendilerine bölgenin afet riski taşıdığını anlattığını belirterek 'Dedelerimiz bizi 'arazi ile oynamayın' diye uyarırdı. Oralara dozerin girmesi sağlıklı değildi. Çay arazilerine yol isteyen herkes dozerle vadiye girdi ve araziler oynadı. Eskiden herkes çaylarını sırtında taşırdı. Şimdi herkes hanım oldu araba ile taşıyalım diye yol yaptılar. Böyle olunca heyelanlara neden oldular. Dağ koptu geldi, şimdi biz ne yapacağız. Biz burada tehlike altındayız.' dedi. Emine Uzunhasanoğlu 'da 'Benim gidecek yerim yok. Burada korku içerisinde oturuyorum. Arazim her şeyim gitti' dedi ve devletten yardım beklediklerini belirtti. Ayşe Uzun Hasanoğlu'da 'Bu yıl gibi yağmur hiç görmedik. Burada gece gündüz çalışılıp toprağın boşaltılması lazım. O toprak her an köyümüzü alabilir diye korkuyoruz.' dedi ve gidecek yerleri olmadığını söyledi.

'TOPRAK KÜTLESİNİN TAHLİYESİ YILLAR SÜREBİLİR'
Kireçli Köyü'nde incelemelerde bulunan Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu 2 yıldır ilçelerinde artan bir yağış rejimi olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi:
'Kireçli Köyü'nde çok ciddi bir kütle bölgesel heyelanla hareket etti. Kireçli Köyü'nden kopan dağ Kavak Köyü'ne kadar geldi. Bu toprak kütlesinin tahliyesi yıllar sürebilir. Doğanın yanlış kullanımının küresel ısınmasının etkileri var. Benzer afet ve sonuçları her an görebiliriz. Ciddi tedbirler almamız lazım. Burada vatandaşların büyük bir tedirginliği var. Bunu gidermek için çalışma yapmalıyız. Son yıllarda çizmeyle gezer, kravat takamaz hale geldik. Bu önemli değil ama insanların yıllardır yüzyıllardır yaşadıkları topraklardan olması üzücü. Doğu Karadeniz'deki bu heyelanlar bakanlıklar düzeyinde ele alındığını biliyoruz. Heyelanların önüne geçecek çalışmaların biran önce yapılması lazım.'

Editör: Haber Merkezi