Aday listelerine göre mevcut milletvekillerinin yarıya yakını yeni dönemde parlamentoda olmayacak.

Tokat'ta deprem Tokat'ta deprem

Ak Partide 316 vekilden 148'i, CHP'de 131 vekilden 57'si, HDP'de 48 vekilden 27'si, MHP'de de 35 vekilden 13'ü parlamento dışında kaldı. Değişim oranı Ak Parti'de yüzde 46,8, CHP'de yüzde 43,5, HDP'de yüzde 56,2, MHP'de ise yüzde 37,1 oldu. İYİ Partili altı isimden üçü de aday değil.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, listesinde beşi ilk sıradan 24 eski vekiline yer verdi. Erdoğan, Meclis çoğunluğu hedefiyle özellikle 16 Nisan anayasa referandumunda, 'hayır' diyen üç büyükşehirde 'stratejik' liste hazırladı.

İSTANBUL'A BAKAN TAKVİYESİ
Erdoğan, seçmen nüfusunu ve çıkaracağı milletvekili sayısını dikkate alarak, İstanbul listelerini yeniden dizayn etti.

Daha önce Enerji veTabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın yer aldığı İstanbul listesi Giresun'dan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Ordu'dan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Trabzon'dan da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu kaydırılarak takviye edildi.

Genel Başkan Yardımcısı Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, Samsun Milletvekili eski Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağtay Kılıç da İstanbul'a kaydırılan isimler arasında yer aldı.

İZMİR'E MARDİN AYARI
Başbakan Yıldırım'ın 1. Bölge, Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ'ın da 2. Bölge'den liste başı olduğu İzmir'de ise Mardin Milletvekili ve TBMM'nin ilk kadın idare amiri Ceyda Bölünmez Çankırı dikkati çekti.

Parti kulislerinde Çankırı'nın ilk etapta Mardin 1. sıradan listeye konulduğu ancak son anda İzmir'e kaydırıldığı konuşuluyor. Çankırı'nın İzmir listesine alınmasında bu ilde yaşayan Mardinlilerin nüfusunun yaklaşık 400 bin civarında olmasının etkili olduğu ifade ediliyor.

SÜRPRİZLER YAŞANDI
Erdoğan, Ankara listesinde ise milliyetçi muhafazakar isimleri tercih etti. Erdoğan'ın MHP'ye yönelik açıklamalarıyla dikkati çeken ve kulislerde 'çizik yedi' yorumları yapılan Tuğrul Türkeş 1. Bölge liste başına koyması ve Amasya'dan seçilen Grup Başkanvekili Naci Bostancı'yı da Ankara 3. Bölge'den 1. sıra adayı yapması da listenin sürprizleri arasındaydı.

32 ESKİ VEKİL YENİDEN ADAY
Erdoğan, aday listelerinde geçmiş dönemlerde vekillik yapmış 'tecrübeli ve güvendiği' isimlere de yer verdi. Sekizi ilk sıradan olmak üzere Ak Parti'den yeniden aday gösterilen 32 eski vekil ile adaylık sıraları şöyle:

Ziver Özdemir Batman 1, Ekrem Çelebi Ağrı 1, Fetani Battal Bayburt 1, Sermin Balık Elazığ 2, Zülfü Demirbağ Elazığ 4, Cumhur Ünal Karabük 1, Ahmet Salih Dal Kilis 2, Mehmet Emin Dindar Şırnak 3, Murat Yıldırım Ankara 1. Bölge 5, Oya Eronat Diyarbakır 3, Fazilet Dağcı Çığlık Erzurum 6, Derya Bakbak Gaziantep 5, Ali Şahin Gaziantep 6, Canan Kalsın İstanbul 2. Bölge 9, Gülşen Orhan Van 5, Recep Özel Isparta 2, Fevzi Berdibek Bingöl 2, Cemal Taşar Bitlis 1, Vahit Kiler Bitlis 2, Sabri Öztürk Giresun 3, Yunus Kılıç Kars 2, Orhan Erdem Konya 3, Gülay Samancı Konya 7, İsmail Güneş Uşak 2, Polat Türkmen Zonguldak 1, Fahri Çakır Düzce 1, Alev Dedegil İstanbul 3. Bölge 15, Hüseyin Yayman Hatay 2, Özlem Zengin Tokat 3, Hacı Turan Ankara 3. Bölge 5, Ali İnci Sakarya 5 ve Osman Ören Siirt 1. sıra.

7 BELEDİYE BAŞKANI ADAY GÖSTERİLDİ
Erdoğan listelerinde il ve ilçe belediye başkanları ile teşkilat yöneticilerine de seçilebilecek sıradan yer verdi. Aday gösterilen yedi belediye başkanı şöyle: 'Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek Konya 2. sıra, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz 2. sıra, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı 1. sıra, İstanbul Fatih İlçe Belediye Başkanı Mustafa Demir İstanbul
2. Bölge 12. sıra, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır 3. sıra, Hatay Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi 4. sıra, Diyarbakır Sur Belediye Başkanvekili Bilal Özkan Mersin

Editör: Haber Merkezi