1990 yıllarından bu yana otelcilik ve turizm sektörünün bölgedeki öncü ve liderliğini yaptıklarını ifade eden Ayder Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Kayak Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Haşimoğlu, bölge turizminin gelişmesine dair önemli tespitlerde bulundu.

Ayder turizmini müşteri memnuniyetiyle, reklam ve tanıtım çalışmaları ve insanlarla olan diyaloglarıyla belli bir noktaya getirdiklerini ifade eden Haşimoğlu, 'Bundan sonrada bu çalışmalarımızı daha da ilerleterek sürdüreceğiz. Ayder bölgesinin bir Davos olması için çalışmalıyız. Bu konuda Cumhurbaşkanımızın da bir sözünü hatırlatmak istiyorum.

Ayder'i yatırımlarla, kayak tesisleri ile Davos yapacağız cümlesini kullanmıştı. Bölgemiz gerçekten de doğa harikası bir yer. Neden Davos'a bir alternatif olmasın. Yaz turizmi oldukça yoğun kalabalık geçiyor. Kış turizmi adına çok bir şey yapılmıyor' dedi.

'HAZİNDAK KAYAK TESİSİ PROJESİ DEĞİŞMELİDİR'
Kayak Federasyonu Başkan yardımcılığı görevini de yürüten Ahmet Haşimoğlu; 'Federasyonda olmamın başlıca nedenlerinden biri ise bu bölgeye faydalı olmaktır. Hede miz Kaçkar dağlarında Uluslararası Kış Olimpiyatları yapılabilecek bir kayak tesisini hazırlayıp dünya kayak pazarına sunmaktır. Bu birlik beraberlikle olabilir. Bölgemizde, mevcut hükümet partisi her zaman en yüksek oy alan parti oluyor. Gereken destek veriliyor ama bölgemiz maalesef gerekli desteği alamıyor.

Özel İdare tarafından kış turizmi için bir proje hazırlandı. Bölgemize turist olarak ziyarete gelen Alman Peter isimli bir arkadaşımla, projenin uygulanacağı yere beraber çıktık.Kayak tesisi yapılması planlanan bölgeye dört saat yürüyerek ulaştık. Burada Ankara'dan Gençlik Spor Bakanlığından gelmiş iki kişi ve yerel yetkililer vardı. Bölgede inceleme yapıyorlardı. Bölgeyi gezdiler, bölge gerçekten harika bir yer. Yani kaya kaya bitirilemeyecek bir vadi. Her tarafı öyle fakat düşünülen projede kayak alanına insanlar teleferikle nakledilecek. Alman misa rimiz Peter bu kadar insan burada kayak yapacak; peki bir çığ düşerse bir fırtına koparsa ne olur diye sordu. O aylarda çığ düşmesi ve fırtına kopması çokta normal.

Hava iklim şartlarına göre yüzde 30 ile yüzde 40 oranda bu tip doğal afetler olabiliyor. Bu durumlar için bir projeniz var mı diye sorduk yetkililere... Teleferik var dediler, bu durumda buradakiler aşağıya sevk edilir. Orda teleferik arıza yaptı ne yapacaksınız. Jeneratör var, jeneratör arıza yaptı; cevap yok. Böyle bir şey olmaz dedi.

Siz buraya 5 bin kişi getireceksiniz. Yol olmadan olmaz. Tahliye yolu yapmanız lazım. Dağı boşaltmanız lazım. Şimdi dağda otel yok hiç bir şey yok. Ayder'de konaklayacak adam oraya çıkacak böyle bir oluşumda sen onu bir şekilde sevk etmen lazım. Sonuç itibari ile projeye not düştü.Güvenlik alınmadan projeye tekrar tadilat yapılmadan yapılması uygun değildir. Ama bu söylemler orada kaldı, kimse dikkate almadı. Yaptık, yapacağız, edeceğiz bu şekilde olmaz' diyerek gelecekte yaşanabilecek bir sorunun önlenmesi gerektiğini dile getirdi.

ERDOĞAN YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Kayaklı Koşuda Rize'ye 4 Altın Madalya Kayaklı Koşuda Rize'ye 4 Altın Madalya

Hazindak Kayak Tesisleri için Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da çok istekli olduğunu ifade eden Haşimoğlu; 'Hemşehrimiz Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın da bu projenin yakın takipçisi olduğunu biliyoruz.Hatta önceki hafta bizim kayak federasyonu başkanıyla görüşmesinde 'Bizim Kaçkarlar ne oluyor oraya uluslararası düzeyde bir tesis yapılsın' dediği bilgisini aldım. Talimatları var, takip ediyor bizim de bu konuda girişimlerimiz ve takiplerimiz var.

Çalışmaların yürümesinde çok etkimiz olamıyor. Siyasetçilerin ön plana çıkması gerekli. Bu güzelim bölgeyi bize Allah bahşetti. Bu güzellikleri yine insanların ve bölgenin menfaatine en iyi şekilde kullanmalıyız. İl genelinde bir çay tarımı var bu insanlarımızın gelir refahı için tam olarak yeterli değil. Bölgenin kalkınması için mutlak turizm gelirlerine ihtiyacı var' diye konuştu.

'KAYAK TURİZMİ İLE BÖLGEMİZ 12 AY TURİST ALIR'
Ankara'da bir sempozyum yaptıklarını söyleyen Haşimoğlu; 'Kayakla kalkınma olur, karla kalkınma olur ama kayak çok farklı bir spor dalı. Kayak sporu bölgedeki iklim şartlarını, yağan karı satarak bölgeye para kazandırıyor. Her yere mahsus bir özellik değil. Kaçkarlarda Kasım ayında kar yağar ve Mayıs ayına kadar burada kar kalır.

Dolayısıyla bölgede 7 ay çok rahatlıkla kayak yapılabilir. Bu bir turizm zenginliği oluşturacaktır. Burada yapılacak otelleri düşünün, çalışacak insanları düşünün, yani ekonomik boyutunu düşünün. Evet düşünüldüğü zaman çok korkunç noktalara geliyor bölgemiz. Bölgenin kalkınması için kış turizmi gerçekten çok önemli. Bölgemizin ekonomik sıkıntılarını kayakla çok rahatlıkla çözebiliriz.

Bunu ön gördüğümüz için Ankara'da bir sempozyum organize ettik. 51 vilayetin milletvekillerini ve temsilcilerini çağırdık. Kendi ilimizin vekillerini telefon açarak davet ettik. Toplantının Ankara'da olmasına rağmen hiçbir tanesi bizim toplantıya gelmedi. Bunu özellikle not alın yazın. Yani biz orada bireysel olarak bir şeyler yapmak istiyoruz. Bölge adına bir şeyler yapmak istiyoruz.

Yani ticaret adına değil sırf bu bölgenin kalkınması adına elimizi taşın altına koyuyoruz. Ama bu bizim gibi böyle insanların aşabileceği bir konu değil. Siyasi destek olması lazım. Bölge istiyor, yerel halk istiyor, ama bunu ateşleyecek bir irade olması lazım. Bir siyasi irade olması lazım, böyle bir irade olduktan sonra Rize'nin çehresi çok değişir.Hazindak yaylasında bu proje gerçekleştikten sonra ikinci aşamada Ovit'te bir kayak tesisi yapılabilir.Bölgede senenin 12 ayı çok rahatlıkla turizm pazarına pazarlanabilecek bir destinasyon oluşması çok rahattır çok normaldir.

Bunlar çok zor şeyler değildir. Siyasiler, biz turizmciler, ilin yöneticileri güçlü bir irade ortaya koyduğu vakit, yanı başımızda Trabzon ve Artvin'de senelerdir hizmet veren kayak tesislerinin bir yenisinin de ilimizde yapılması çok hayalcilik olmaz' şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi