Bu yıl, Rize'deki Fırtına Vadisi'nin doğusunda 200-250 bin dekarlık alanda organik çay üretimine geçileceğini açıklayan Bakan Çelik, gelecek yıl 830 bin dekar alanda Rize, Trabzon ve Artvin'deki çay bahçelerinin tamamında organik tarıma geçileceğini 'Bunu duyduk duymadık herkese söylüyoruz.' ifadeleri ile kamuoyuna duyurdu. Yıllardır topraklarımızı zehirleyen yağmur suyu ile karıştığı içme sularımızı kirleten ve kansere yol açtığı belirtilen kimyasal gübreden kurtulmak için ilk adım atılmış oldu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, CNN TÜRK'te Gündem Özel programında Deniz Bayramoğlu'nun sorularını yanıtladı. Bu yıl, Rize'deki Fırtına Vadisi'nin doğusunda 200-250 bin dekarlık alanda organik çay üretimi yapılacağını açıkladı. Bakan Çelik, 'Gelecek yıl bütün Rize, Trabzon ve Artvin'deki çay bahçelerinin organik tarıma geçtiğini herkes görmüş olacak' dedi. Çelik :'Bu yıl 200 250 bin dekarlık alanda organik çay üretimi yapılacak. Bu yıl deneme 2018 ile birlikte 830 bin dekar alan çay üretimindeki 3 ilin tamamında organik çay üretimi yapılacak. Bunu duyduk duymadık herkese söylüyoruz. Bu karar alınmalıydı çünkü artık sürdürülebilir değil. Çayın kendisine dönük sıkıntılar oluşabilecek veriminde zaten sorunlar oluşmaya başlamış.

Toprakta isyan eder noktaya gelmiş. O zaman ne yapacaksınız bu toprakları canlandıracaksınız. Kimyasallardan çay bahçelerimizi arındırıyoruz. Bu alanlarda organik gübre kullanımı ile ilgili üreticilerle bir araya geldik. Burada verimi düşürmeyecek uygulamaların ne olacağı ile ilgili şu anda bilim insanlarıyla birlikte çalışmalar son aşamaya gelmiş. İnşallah önümüzdeki yılda bütünüyle organik üretime geçilecek.' dedi.

TOPRAKLARIMIZ ÖLDÜ, BİZLER ÖLDÜK, STK'LAR SEYRETTİ
Organik Tarıma geçileceğinin açıklanmasıyla sözde üretici adına faaliyet yürüten bazı STK'lar çıkıp bu çalışmayı başlatanlara teşekkür ederek destek olmak yerine hemen karşı bir direniş sergilemeleri kamuoyunun tepkisini çekti. Üreticilerden aldıkları aidatlarla geçinen bu kuruluşlar bir anda üreticinin kaybını düşünür oldu. Yıllardır kimyasal gübreden ölüp giden canlarla ilgili bir araştırma yapalım demeyen bu kuruluşlar üreticiyi ve vatandaşı düşünür olması kafalarda soru işareti bıraktı.

Üreticiyi bu kadar düşünen STK'ların neden bugüne kadar kimyasal gübreye ses çıkarmadıkları ise merak konusu oldu.

Rize'de Evin Balkonundaki Sepete Ateş Ettiler Rize'de Evin Balkonundaki Sepete Ateş Ettiler

Kaynak: Rize Gündem Gazetesi

Editör: Haber Merkezi