Batum’da Kumarhane Tehlikesi

Batum’da Kumarhane Tehlikesi

  • 0
  • 1

Türkiye ile Gürcistan arasında nüfus cüzdanıyla geçiş uygulamasının başlatılmasının ardından iki ülke arasında seyahat edenlerin sayısında patlama yaşanıyor.

Bölgeye Karadeniz illerinden giden vatandaşlar bin bir güçlükle kazandıkları ticaret gelirlerini, maaşlarını ve çay paraları kumarhanelerde ve eğlence mekanlarında bırakarak geri dönüyor.  Bölgeden milyonlarca lira Batum’da kumarhanelere giderken çok sayıda kişi maddi krize girdi, bankalardan çekilen kredilerde patlama yaşandı. Batum’daki büyük tehlikeye dikkat çeken RTSO Meclis Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu, milyonların aktığı kumarhanelere karşı önlem alınmasının gerekliliğini işaret etti, “İnsanımız çay parasını çoluk çocuğunun ve ailesinin rızkını gidip kumarhanede kaybediyor. Giriş çıkışlara biraz zorlaştırıcı düzenlemeler getirilmesi gerekiyor. Kapıda kumarhane ve eğlence merkezleri için gidenler ticaret için gidenlerin de işini zorlaştırıyor. Ticaret için gidenlere kolaylaştırıcı önlemler getirilmeli. Herkesin seyahat özgürlüğüne saygılıyız. Ancak bu durum bölgemizde sosyal bir yara açmasından endişe duyuyoruz. İnsanları uyarma adına gayret ediyoruz. İşi olan, turistik anlamda gezmeye gidenler olabilir, bu en doğal hak. Ancak Batum’da kumar serbest. Kumarhanelere gidenlere baktığımızda yüzde 99’u bizim vatandaşımız. Geçişlerin 15 liraya çıkması bu durumu belki biraz dizginler. Ancak istediğimiz ölçüde dizginler mi onu yaşayarak göreceğiz. Mutlaka faydası olacaktır ancak çok büyük faydası olacağını zannetmiyoruz. Kumara para veren adam 15 lirayı geçiş için de verir." dedi.

RTSO Meclis Başkanı Ofluoğlu daha önce de konuya ilişkin dikkat çekerek açıklamalarda bulunmuştu. Ofluoğlu, herkesin seyahat özgürlüğüne saygılı olduklarını, ancak bu durumun bölgelerinde sosyal bir yara açmasından endişe duyduklarını söyledi. Ofluoğlu, şöyle konuştu:

"İnsanları uyarma adına gayret ediyoruz. İşi olan, turistik anlamda gezmeye gidenler olabilir, bu en doğal hak. Ancak Batum’da kumar serbest. Kumarhanelere gidenlere baktığımızda yüzde 99’u bizim vatandaşımız. Geçişlerin 15 liraya çıkması bu durumu belki biraz dizginler. Ancak istediğimiz ölçüde dizginler mi onu yaşayarak göreceğiz. Mutlaka faydası olacaktır ancak çok büyük faydası olacağını zannetmiyoruz. Kumara para veren adam 15 lirayı geçiş için de verir."

Ofluoğlu, “Kumardan para kazanmak olmaz. Kumarla zengin olan insan görmedim. Oynatıp ta zengin olan çok görmüşüm. İnsanların o konuda dikkatli olmasını rica ediyorum. Zaman zaman insanlarımızın aileleri ile karşılaşıyoruz. Babaların veya eşlerin yaptıkları yanlışların aileleri ne durumlara soktuğunu görüyoruz. Bir insan çoluk çocuğunun, ailesinin nafakasını gidip bu tür yerlere vermemeli. Yasal olarak kimseye bir şey söyleme hakkımız yok. İnsanlarımızı duyarlı olmaya davet ediyoruz."

KİMLİKLER GEÇİŞLERDE 90 GÜN KALINABİLİYOR

Türkiye ile Gürcistan arasında imzalanan protokolün 11 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe girmesinin ardından iki ülke vatandaşları karşılıklı olarak kimlikle geçişlere başladı. Kimlikle geçiş yapanlar, 90 gün boyunca geçiş yaptığı ülkede kalabiliyor. İki ülke vatandaşlarının kimlik kartlarıyla seyahatleri, yalnızca Türkiye ile Gürcistan arasında geçerli oluyor, üçüncü ülkelere seyahatler için pasaport şartı aranıyor. 90 günden fazla ikamet etmek isteyenler ile turistik amacın dışında seyahat edecek olanlar ise pasaport kullanmakla yükümlü bırakılıyor. İki dilde yazılan form üzerine giriş çıkış damgaları tatbik edilerek karşılıklı geçiş yapan Türk ve Gürcistan vatandaşları, bu belgeleri Türkiye'de ve Gürcistan'da bulundukları süre içerisinde beraberinde taşıyor.

Haber :

Günümüzde Ticaret Odası olan binanın eski adı nedir?

Yorum Yap