Rize'de Cinayet Zanlısı Hakkında Karar Çıktı Rize'de Cinayet Zanlısı Hakkında Karar Çıktı

Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Hançeroğlu ve Öz Gıda-İş Sendikası Rize Şube Başkanı Sultan Murat Karadağ ve Yönetim Kurulu Üyeleri basınla bir araya geldi.

Öz Gıda-İş Sendikası Rize Şube Başkanı Sultan Murat Karadağ, toplu sözleşme öncesinde Öz Gıda İş Sendikasına geçmeyen işçilerle ilgili ortaya çıkan hak kaybının nedenlerini açıkladı.

Karadağ; '1 Ocak 2017 tarihi itibari ile sözleşmemiz sona ermiş olan geçen 8 aylık dönemde yoğun bir müzakere süreci sonunda ülkemizde en son dönemde yapılan, en iyi hakların alındığı toplu iş sözleşmesini imzalamış bulunuyoruz. Toplu iş sözleşmesinin imzalanmasından sonra bazı şer odakları, bu işi kötü amaçlar için kullanmak isteyen daha önce hortumcu olarak nitelendirdiğimiz bazı guruplar, bu işi farklı boyutlara çekmek için ellerinden gelen yalan haberleri yapmaya başladılar. 6356 sayılı sendikalar kanununa göre toplu iş sözleşmesinin bitmiş olduğu tarihten itibaren, bizimki 1 Ocak 2017 tarihinde sona erdi, yeni sözleşmenin imza tarihine kadar olan sürede geriye dönük olarak 6 aylık fark paralarını alamaz. Sözleşmemize göre yüzde 7.5 ve 90 tl'lik zammı bu arkadaşlarımız alamayacaklar. Geçen günlerde sendika temsilcisi olarak görünen bir kişi tarafından talihsiz bir beyan verilmiştir. Bence önce sendikacılığı yapan bir kişi hem de 30 sene sendikacılık yaptım diye görünen bu arkadaşımız önce sendikadan toplu iş sözleşmesinden nasıl faydalanılır, bunları bir öğrenmesi ve ona göre açıklama yapması gerekir. Yapmış olduğu açıklamada Çaykur'un bu arkadaşlarımızın vermiş olduğu dayanışma aidatının dilekçelerini ödeme isteklerini almadığını ve onları mağdur ettiği söylüyor. Oysa 6356 sayılı sendikalar kanununa göre kesinlikle imza tarihinden önce sendikaya üye olmayan arkadaşların dayanışma aidatı vermesi mümkün değildir. Açıkça belirtilen bir kanunu sanki hakları varmışta, Çaykur Genel Müdürlüğü verilen dayanışma aidatını almıyor ve mağdur ediyor gibi talihsiz bir açıklama yapıp da ondan sonra bu işçilerin karşısına sendikacıyım diye geçmek bence sendika tarihine sürülmüş bir kara lekedir' ifadelerini kullandı.

' BU DÜZEN DEĞİŞECEK '
Öz Gıda-İş Sendikası Rize Şube Başkanı Sultan Murat Karadağ, yıllar boyunca şovla, biz greve gideriz yüzde 50 zam isteriz deyip de yüzde 5 zamlarla sözleşmeleri kapatan sendikaları gördük. Bu eski düzene kesinlikle geri dönülmeyecektir. Çaykur işçisi artık uyanmıştır. Kimin ne yaptığını onlar için nasıl bir mücadele verdiğini görüyor. Bu düzen değişecek. Eğer bu düzenin değişmesinde bu hortumcuların, Çaykurun emekçi kardeşlerimin üzerinden rant sağlaması yolunda bir bedel ödenecekse bunu ödemeye hazırız. Kesinlikle eski düzen geri dönmeyecek. Çaykur emekçisi hak ettiği yere yavaş yavaş gelmeye başlamıştır. Bundan sonrada daha iyi koşullar alarak devam edecek' diye konuştu.

'BAYRAM ÖNCESİ ÇİFTE BAYRAM MÜJDEMİZ OLSUN'
1,5 yıldır en geç ayın 21 veya 22'sine kadar bütün fabrikalara maaş ödemeleri yapıldığını belirten Karadağ 'Yeri geliyor Çaykur emekçi kardeşlerimizin mağdur olmaması için değişik finans yaparak bu parayı vermeye çalışıyor. İki gün önce büyük bir uğraşla beraber arkadaşlarımızın ikramiyeleri çıkarıldı. Yine bugün yoğun bir çalışma sonunda geriye dönük 6 aylık maaş fakları bugün hesaplara yatacak yarın çekilecektir. Allah güle güle yemeyi nasip etsin. Bayram öncesi çifte bayram müjdemiz olsun' şeklinde konuştu.

YALAN HABERLERE TEPKİ
ÇAYKUR ile Öz Gıda İŞ Sendikası arasında 4 Ağustos'ta imzalanan toplu iş sözleşmesi sonrası diğer sendikada kalarak sözleşmeden önceki bazı hakları alamayan işçilerin mağdur edildiği yönünde kamuoyuna yansıyan haberlere tepki gösteren Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Hançeroğlu; 'Bazı arkadaşlarımız, sadece bir iki kişinin söylediği sözlerle birilerine hesap sormak için bizi lütfen basamak olarak kullanmasınlar. Biz Çaykur'un da sözcüsüyüz. Çaykur olmazsa işçi olmaz, üreticinin yüzde 80'ide olmaz. Dolayısıyla bizim Öz Gıda İş Sendikası olarak Çaykur'umuza sahip çıkmak gibi bir görevimizde var. Biz Çaykur'un doğrusuna doğru gerekirse yanlışına da yanlış diyebiliyoruz. Biz hiçbir işçi arkadaşımızın burnunun dahi kanamasını istemeyiz. Samimiyetimle söylüyorum defalarca açıklama yapmamıza rağmen, sözleşme öncesinde sendikamıza gelmeyen arkadaşlarımızın ciddi manada kayıpları söz konusu. 150- 200 kişiyi geçmeyecek şekilde ciddi manada kayıpları var. Sizden ricamız, sizi yönlendiren sendikacılardan gidin bu ücretlerinizi tahsil edin. Biz bunları arkadaşlarımıza anlatmamıza rağmen ikna edemedik. Zarar kendilerinin. Kim bu zarara sebebiyet vermişse onların akıl aldığı yerlerde, hiç tereddüt etmeden kapısın çalsınlar, yakalarının tutsunlar, paralarını tahsil etsinler. Bizim açıklamalarımıza rağmen, Çaykur Genel Müdürlüğün yazılarına rağmen, toplu iş sözleşmesi bitiş süresi ile toplu iş sözleşmesi akit tarihine kadar siz üye olmazsanız zamlardan, farklardan, sosyallerden yararlanamazsınız yazına rağmen insanlar gidip üyeliklerini yaptırmıyorsa bizim yapacak bir şeyimiz kalmıyor. Yaşanan süreci bize sormadan kaleme alan, bizi bile arama nezaketinde bulunmadan Öz Gıda İş Sendikası ve Çaykur ortaklaşa işçiyi zarar ettirdiler diyen yazan bazı sözde internet haber siteleri bir gün basın çöplüğünde olacaklar, bizimde sendikal çöplüğümüz var' diyerek onlara mesaj gönderdi.

'MEVSİMLİK İŞÇİLER İÇİN UĞRAŞIYORUZ '
Yaklaşık 10 bin mevsimlik işçi arkadaşları olduğunu ifade eden Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Hançeroğlu, 'Bizim derdimiz sıkıntımız bu 5620 sayılı yasa ve mevsimlik işçi arkadaşlarımız. Biz bunların geleceği için uğraşıyoruz. Eşleri ve çocukları ile yaklaşık 30 bin kişiyi ilgilendiriyor. Bu bölgede göçü önleme adına, bu insanların geçimini biraz daha rahatlatırsak bu bölge için büyük katkı sağlamış olacağız. Herkes 180 gün çalışsın Çaykur'da, 180 günün üzerinde Çaykur, kime ihtiyacı varsa onu alıp çalıştırsın, 6 ay bu insanı çalıştırdın, kalan 6 aylık bölümde hiçbir yerde iş bulamıyor. Evlenmek bile evlenemiyor.3 ay işsizlik sigortasından maaş istiyoruz, geriye kalan 3 aylık süreç içinde işsizlik primimizin yatırılmasını istiyoruz. Eğer biz bunu bu bölgeye yaparsak bu bölgenin şahlanması ,ayakta durması, kalkınması, daha fazla göç vermemesi demek. İnşallah bu yasayla ilgili çok ciddi çalışmalarımız var. İnanıyorum 2019'a kadar olumlu sonuçlar alacağız. Bu bizim ümidimiz. Buna çok fazla duyarsız kalacaklarını da zannetmiyorum' şeklinde konuştu.

'ÇAYKUR ALTIN DÖNEMİNİ YAŞIYOR'
27 yıl Çaykur'da çalıştıktan sonra emekli olduğunu belirten Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Hançeroğlu görüyorum ki şu son 5 sene Çaykur'un altın dönemi. Üretici, ödemeler ve işçilik açısından. Bu sene sadece 2017 yılında Çaykur işçisine almış olduğumuz ilave para 60 milyon lira. Son bir haftanın içerisinde 1 tane maaşımız, işçi ikramiyemiz ve toplu iş sözleşmesi maaş farkları hesaplara yattı. Bayram öncesi bölgeye iyi bir katkı oldu' ifadelerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi