Sosyal medyada çizdiği renkli fotoğraflarla binlerce beğeni toplayan, Çaykur'un başarılı Çay Fabrikası Müdürlerinden, Ressam Nihat Kasapoğlu'yla ressamlık ve kaligrafi mesleği ile ilgili yapmış olduğun mülakatı sizlerle paylaşıyor.

Nihat KASAPOĞLU, 'Rize'nin merkeze bağlı köylerinden olan, Kocatepe köyünde doğdu, İlköğretim, ortaöğretimden sonra İktisat Fakültesini bitirdi. Çok arzu etmesine rağmen güzel sanatlar eğitimi almak nasip olmadı. Sanat aşkı bende aileden genetik olarak gelen bir yetenek olsa gerek, Babamın muazzam el yazısı vardı ve çok güzel kuş ve at resimleri çizerdi. Eski yıllarda gelin olacak kızların çeyizlerini koydukları çeyiz sandıkları vardı, babam o sandıkların üzerinde; tahtayı oyarak kabartma hayvan ve bitki resimleri yapardı. İlkokul yıllarımda, resim defterimize babam, at ve kuş resimleri çizer, ben o resimlere bakarak aynısını çizmeye çalışırdım. Çizdiğim hayvan resimlerini renklendirmek için babam bana sulu boya almıştı, o gün çok mutlu olmuştum, hiç unutamam.



İlk defa tanıştığım suluboya ile mutlaka bir resim yapmalıydım, hemen işe koyuldum, İlkokul ikinci sınıfta hayat bilgisi kitabımızda çok sevdiğim bir manzara resim vardı; çoban ağaca yaslanmış, etrafında ki koyunlara kaval çalıyordu. Ben bu resmi suluboya olarak yaptım ve babama gösterdim, çünkü babamın beğenip beğenmemesi benim için çok önemliydi, babam resmi çok beğenmişti, bu resmi eski evimizde hayat(höl) bölümün bir köşesinde asarak sergiledim, bu benim ilk sergimdi diyebilirim. Evimize gelip giden komşular, beğenilerini belli ettiklerinde benim resme karşı olan sevgim artıyor, boş zamanlarımda fırsatım olunca resim çizmeye çalışıyordum.

Rize’de Çocuklar Şenlikte Eğlenecek Rize’de Çocuklar Şenlikte Eğlenecek



Görev yaptığım kurumuma reklam amaçlı birçok resim ve karikatür çizerek bana ait görsel medyada paylaşıyorum.
Çaykur camiasından olsun, dışarıdan olsun birçok insanın portresini çizdim, portrelerini çizdiğim insanların mutlu olması dolayısıyla, bende ziyadesiyle kendimi mutlu hissediyorum.



Sanat aşkı insanın içinde olmaya görsün, o aşk sizi sanatın her alanıyla ilgilendirmeye sevk ediyor.
Resim sanatının haricinde; Fotoğraf sanatına ilgim, yine babamın Almanya'dan bana getirdiği Kodak marka bir fotoğraf makinesi ile başladı, o makine ile aile fertlerinin resimlerini çekiyor, çektiğim resimleri İstanbul Cağaloğlu'ndan almış olduğum agrandisör makine ile tab (banyo) ettikten sonra, fotoğraflarda ki insanların resimlerini çizmeye çalışırdım. Hiç unutmuyorum ilk çizdiğim rahmetli babaannemin resmiydi, biraz karikatüre benzemişti, çok gülmüştük. Şimdi düşünüyorum da belki de karikatür merakım o zamandan başlamış olabilir.



Fotoğraf sanatına olan merakım devam etmektedir. Doğa manzaraları çekmekten büyük haz duyarım. Hafta sonları ve işimden arta kalan zamanda fırsat bulunca, Evliya Çelebi misali dere tepe gezerim, iyi bir resim için ışığın ve gölgenin uygun zamanını bekler deklanşöre basarım, bu durum bir fotoğrafçı için mutluluk verici bir andır diyebilirim.

Sanatsal serüven içinde çeşitli dergi ve kitaplarda resim ve karikatür çizdim. Bunlardan bazıları; Rize Halk Eğitim Müdürlüğünün yayınladığı, Rize'de El Sanatları ve Rize'nin yöresel yemekleri ile ilgili kitapların iç resimlerini çizdim, Çocuklara yönelik olarak birçok hikaye kitabının, iç ve kapak resimlerini çizdim.



Mehmet Kazdal'ın İliksiz düğmeler kitabının kapağı ile iç resimlerini çizdim, yine Mehmet Kazdal'ın, Haberunuz Olsun adlı kitabının kapak resmi vs, bunlar yaptığım işlerin birkaç örnek. Şimdi ise Kayseri'de görev yapan, Eğitimci-yazar olan Ömer Uzun'un çocuklara yönelik yazmış olduğu romanın iç resimlerini çizmekle meşgulüm. Bunun yanında çayın tarladan toplanmasından ve üretim aşamasından sonra bardağa girene kadar ki aşamalarının anlatıldığı çizgi roman tadında bir belgesel özelliği de olacak bir çalışmanın içindeyim.

Fırsat buldukça resim çalışmalarıma devam etmekteyim. Resim çalışmalarımın bir kısmını; Fabrika Müdürü olarak görev yaptığım Çaykur Çiftlik Çay Fabrikası adına yapmış olduğum www.caykurcayluk.tr.gg adlı sitede, kendi adıma kayıtlı Facebook ve instagram sayfamda ayrıca Art Kaligrafi isimli facebook sayfamda çalışmalarımı yayınlıyorum, bu vesile ile resim sanatına gönül verenlerle dünyanın her yöresinden dostluklarımız oluyor. Elimiz kalem tuttuğu müddetçe de bu güzel sanatın çok beğenilen eserlerini üretmeye devam edeceğim.
RÖPORTAJ: BAYRAM ALİ KAVALCI

Editör: Haber Merkezi