Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, çayda üretici, sanayici ve tüketiciyi koruyacak mutlak bir geniş tabanlı kanuna ihtiyaç olduğunu açıkladı.

Çay kanunu bölgemizin kanayan bir yarası olduğunu belirten Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, kanun düşüncesini yaklaşık sekiz yıl önce gündeme taşıdıklarını söyleyerek; 'O gün bugündür çalışmalar devam ediyor. O dönemlerde hazırlanan bir taslak vardı ancak o zamanlar Başbakan olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 'şu an böyle bir kanun teklifine hazır değiliz' diyerek kanuna sıcak bakmamıştı' dedi.

Rize'deki Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı Rize'deki Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

ÇALIŞMALAR HIZLANMALI
Geldiğimiz noktada çay ve ticareti ile birlikte yan ürünlerinin Türkiye'de 2 milyar dolarlık bir hacim doğurduğunu ifade eden Erdoğan; 'Bunun artık bir yasaya, yasal bir dayanağa ihtiyacı var. Uluslararası hedeflerimiz var. Hükümetimizin direktifleri doğrultusunda 2023 yılında yurtdışına çay satma düşüncemiz var. Bununla birleştirdiğimizde bir yasal bir düzeneğin ihtiyacı ortaya çıkıyor. Ayrıca tarladaki bozulmaları engellemek, üretim hatalarının giderilmesi ve Türk çayının damak tadının bozulmaması için, paketleme konusunda ve son olarak tüketiciye ürünün sunulduğu noktalarda yasal bir düzeneğe ihtiyacımız var' diyerek çalışmaların hızlandırılmasını istedi.

BAŞBAKANLIKTA GÖRÜŞE AÇILMIŞ OLAN BİR YASA TASARISI VAR
Şu anda herkes kendi halinde hareket ettiğini vurgulayan Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı; 'Bir kaçak çay sorunumuz vardı. Bu sorun son yıllarda hükümetin yaptırımlarıyla yüzde 80 oranında azaldı. Ancak bu bölgede üretim yapılırken kalitesiz ürünlerin pakete girmesi konusunda bir düzenlemeye, caydırıcı bazı yaptırımlara ihtiyacımız var. Hem sanayicisinin hem müstahsilin hem de tüketicinin belli bir şeyin içerisinde yoğuracak bir özel bir kanun gerekli. Bu konuyla ilgili eski bakan Mehdi Eker'in bakanlığı döneminde başlayan, Faruk Çelik döneminde devam eden ve şu anda en son aldığımız duyumlara göre başbakanlıkta görüşe açılmış olan bir yasa tasarısı var. Bu kanunun bir an önce çıkması ve organik üretiminde içerisinde yer aldığı güzel bir düzenlemeye ihtiyacımız var.'

Editör: Haber Merkezi