Sütlüoğlu dönemi ile önceden gelişi güzel istediği fiyatta yaş çay alan özel sektör kuruluşları da disipline edildi. Huzurlu bir yaş çay kampanya döneminin yaşandığı Doğu Karadeniz'in parlayan yıldızı olan Çaykur artık dünya pazarlarında da adından söz ettirmeye başladı. Bir dönem zararları ile gündemden düşmeyen Çaykur şimdi yeni yatırımları, sosyal sorumluluk projeleri, yeni işçi istihdamı yapmasına rağmen bile kar eden kuruluşlar arasında yerini aldı. Öncelik hedefi sosyal sorumluluğu gereği üreticiyi korumak olan Çaykur bu görevini her alanda yaparken geçen yıl 82 milyon 124 bin liralık tarihinin kar rekorunu da kırmış oldu.



Yaklaşık altı yıl önceki dönemde haber manşetlerinde 'Üreticiler Karadeniz Sahil Yolu'nu çayla kapattı!', 'ÇAYKUR'a kızan üretici çayını dereye döktü' gibi başlıkları görmemiz mümkündü. Geçmişte Rize'de çay sezonunda siyasetçilere sürekli şikayetler, sitemler iletilirken son yıllarda çay bir siyasi malzeme olmaktan çıktı. Artık çaylar yollara serilmiyor, çaylar derelere dökülmüyor, çay parası ne zaman verilecek diye bir düşünce yok. Çay üreticisi satamadıkları çayları arabalar ile ÇAYKUR Genel Müdürlüğü'nün önüne gelip dökmüyorlar. Çay fiyatı açıklandıktan sonra, üreticilerin topladıkları çayları gelip ÇAYKUR'un önüne döktüklerini daha dün gibi hatırlıyoruz. Bu dönemde Rizelinin geçim kaynağı olan çay değerini buldu, müstahsilin elindeki çay ürünü değer kazandı. ÇAYKUR'un attığı önemli adımlarla kapasite ve kota artışını her sene artırması ile çay üreticisi memnun edildi. Son yıllarda; çayını toplandıktan sonra randevulu sistemle satan üretici kısa sürede çay parasını da almasıyla beraber daha çok çay ürününe sahip çıkar hale geldi.



ÇAYKUR'DAN 2016 YILINDA REKOR ALIM REKOR ÖDEME
ÇAYKUR 2016 yılı yaş çay alım sezonunda üreticilerinden 687 bin 515 ton yaş çay yaprağı alırken, üreticiye 1 milyar 258 milyon TL gibi rekor bir ödeme yaptı. ÇAYKUR açısından 2016 yılının son derece başarılı geçti. Geçen yıl 1 milyar 258 milyon 684 bin liralık yaş çay bedelini, ürünü aldıktan yaklaşık bir ay sonra ödeyen ÇAYKUR, emekli olan işçisine de 48 milyon liralık tazminat ödemesi yaptı. Ayrıca 144,5 milyon lira budama bedeli, 158 milyon liralık da destekleme ödemesi ile birlikte toplamda 1 milyar 600 milyon lira ödeme gerçekleştirdi. Bölge için lokomotif görevi üstlenen ÇAYKUR maalesef iç ve dış mihraklar tarafından da sürekli hedef gösterilerek yıpratılmaya çalışıldı. Buna rağmen Sütlüoğlu yönetiminde ÇAYKUR, kalite ve kurumsal yapıdan taviz vermeyerek geçen yıl üretim kapasitesini de artırarak 133 bin ton kuru çay, 129 kilogram beyaz çay, 4 bin 660 ton organik çay üretimi gerçekleştirdi.

Rize'de 47 Yaşındaki Adam Evinde Ölü Bulundu Rize'de 47 Yaşındaki Adam Evinde Ölü Bulundu

104 ÜLKEYE ÇAY SATIŞI YAPILIYOR
Yüzün üzerinde ülkeye çay satan ÇAYKUR, 2016 yılını rekor bir karla kapattı. Kurumun karı geçen yıl 82 milyon 124 bin lira olarak gerçekleşti. Bu ÇAYKUR tarihinin rekoru oldu. Geçmişte nadiren kar eden bir kuruluş olan ÇAYKUR, son yıllarda ciddi rakamlarda kar ederek, ülke ekonomisine ciddi katkılar sağladı. Sosyal politikaları önde tutan bir kuruluş olan kurum, geçmişte bir çok yılı zararla da kapatmıştır. ÇAYKUR artık kar etmenin yanında çok ciddi yatırımlar yapan bir kurum haline de geldi. Kurum, bu yıl Pazar'daki yeni fabrikanın devreye girmesi ile günlük işleme kapasitesini 9 bin 200 tonlara ulaştırdı. 2016 yılında ÇAYKUR; 35 Afrika, 15 Asya, 38 Avrupa, 16 Kuzey ve Güney Amerika ülkesi olmak üzere toplam 104 ülkeye çay satışı gerçekleştiriyor.

2017 ÇAY SEZONU YİNE SORUNSUZ BAŞLADI
ÇAYKUR Genel Müdürlüğü, Doğu Karadeniz'de yaklaşık 204 bin aileyi ilgilendiren 2017 yılı yaş çay alım kampanyasını başlattı. 46 yaş çay fabrikasında hazırlıkların tamamlanmasının ardından ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, alıma başlanması talimatı verdi. Ramazan ayının gelmesi nedeniyle bir an önce çayını bitirmek isteyen müstahsiller izdihama yol açtı. Yaş çay alım fiyatı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yapılacak çalışma sonrası bu hafta ÇAYKUR Genel Müdürlüğünde düzenlenecek törenle açıklanması bekleniyor.

DÜNYADA KALİTE ÖDÜLLERİNİ TOPLUYOR
ÇAYKUR son yıllarda kaliteye de büyük önem verdi. İmdat Sütlüoğlu'nun özel gayretleri ile tarladan üretime kadar kaliteyi birinci öncelik yapan Çaykur bunun ödülünü de aldı. Dünyanın en saygın kalite belirleme kuruluşu olan Belçika merkezli uluslararası kalite sınıflandırma kuruluşu Monde Selection Çaykur'un ürünlerini Grand Gold ödüllerine layık görmüştü.

Editör: Haber Merkezi