Evin tavanını demir direk yaslayarak güçlendirmeye çalışan vatandaşlar 'oturulamaz' raporu verilen evlerinde korku içinde yaşıyor. Aileler' yetişin ölüyoruz' çağrısı yaptı.

Yeni Zigana Tüneli’nde Trafik Kazası: 1 Ölü Yeni Zigana Tüneli’nde Trafik Kazası: 1 Ölü

Arhavi Belediyesi 4 yıl önce, Kamilet Vadisi'nde tarım alanı olan Cumhuriyet Mahallesi'nin bir bölümünü, 'Konut dışı kentsel çalışma alanı' ilan ederek Kavak HES projesine onay verdi. Şehir içerisinde oluşu nedeniyle çevre kamuoyunda, 'Çılgın HES' olarak bilinen Kavak HES projesi için açılan davalarda 2 kez 'ÇED Olumlu' raporu iptal edilen projede yapım çalışmaları, 1'inci ÇED olumlu kararını iptal eden Rize İdare Mahkemesi'nin kararının Danıştay tarafından bozulması üzerine yeniden başlamıştı.

Cumhuriyet Mahallesi 12 Mart Caddesi üzerindeki HES için çalışmaların hızlanması ile birlikte açılan 7 metre derinliğindeki santral çukuru, bitişiğindeki Yaşar Abay Hatinoğlu ile Nurettin ve Süleyman Abay'a ait 3 evin kolonlarında, duvar ve zeminlerinde çatlaklar oluşturdu. Nurettin Abya'ın evinin tavanında ise çökmeler başladı. Abay, çöken tavan kısmını demir direk yaslayarak güçlendirmeye çalıştı.

BİLİRKİŞİ'HES' DEDİ
Evlerde oluşan hasar nedeniyle 3 aile Arhavi Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti inceleme sonrası hazırladığı raporunda evlerde oluşan hasarın bitişikteki HES projesi sırasında çukur açan iş makineleri ile santral sahasında zemin düzeltmesi ve sıkılaştırılması esnasında çalışan silindir makinesi ile oluşan titreşim iletkenliğinden kaynaklandığını belirledi. Raporda, bölgede çalışmanın devam etmesi halinde taşıyıcı sisteminin daha fazla zarar göreceği binalarda kalmanın can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturacağına dikkat çekildi.

'BU KORKUYU NE KADAR ÇEKELİM?'
Tavanı salonun ortasındaki demir direkle güçlendirilmiş evde yaşayan 66 yaşındaki Safiye Abay, yıllardır yaşadıkları evlerinin her gün başlarına yıkılmaya başlandığını belirterek 'Tavan bir anda çöktü. Deprem oluyor diye kalktık. Bu korkuyu ne kadar çekelim. Evimiz yıkılmasın diye tavana direk dayadık. Ne yapalım ' diyerek kendilerine yardım edilmesini istedi. Ev sahibi Nurettin Abay'da 'Gelen bakıp gidiyor. Bunun sonu ne olacak bilmiyoruz. Kimse ilgilenmiyor. Bizde kendi önlemimizi alarak yaşamaya çalışıyoruz.' dedi.

'YETİŞİN ÖLÜYORUZ'
Evlerin yanında HES olmayacağını anlatmak için başvurmadığı kurum ve kuruluş kalmadığını ancak sözünü dinletemediğini ifade eden Yaşar Abay Hatinoğlu'da 'Evimizde yaşayamaz hale geldik. Hiçbir yetili bizimle ilgilenmiyor. HES'in ölüm tehdidi ile yaşıyoruz. Evimin döşemeleri çürüdü, duvarlar çatladı. Ailemizin psikolojisi bozuldu. Burada yaşamanın tehlikeli olduğu belirtildiği halde yaşamaya devam ediyoruz. Yetişin burada ölüyoruz. İlla da birinin burada ölmesi mi lazım.' diyerek önlem alınmasını istedi.

Editör: Haber Merkezi