Aile şeceresi
İbrahim Tez, geçmişine ve atalarına bağlılığı ile dikkat çekiyor. Babası Zeki Tez (1917-2004) ve amcası Hasan Tez'in (1912-1968) babalarının adı da İbrahim Tez (1878-1941) adını taşıyordu. Dedesi İbrahim Tez'in babası İslam (1820-1880), onunda babası Osman adını taşıyordu. İbrahim Tez'in babası Zeki Tez'de kendisi gibi renkli ve mücadeleci bir yapıya sahipti. 1936 yılından itibaren Ankara'da lokanta ve fırın işletti. Ankara Lokantacılar Odası Başkanı, Ankara Fırıncılar Odası Başkanı, Türkiye Ekmek Sanayii İşverenler Federasyonu Başkanı, Ankara Esnaf Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Ankara Belediye Meclisi Üyesi görevlerinde bulunmuştu.

Türk denizciliğine imzamı atacağım
Eski Başbakan Bülent Ecevit'e benzerliğiyle de tanınan Tez, Devlet Bakanı olduğunda yaptığı ilk açıklamada başarısını halkla iç içe olmasına bağladı ve şunları söyledi: 'Benim özüm halktır. 49. hükümette bana verilen görev işlevi açısından çok önemli bir görev. Ben de bu görevin gereği olarak Türkiye'de şu ana kadar denizcilikle ilgili yazılan bütün dökümanları topladım. Bakanlığımın bir denizcilik bakanlığına dönüşmesini amaçlıyorum. Bu projenin sahibi ben olacağım. Türk denizciliğine imzamı atacağım. Bir temel atıyorum. Peşini bırakmayacağım.'
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde doğan Bakan Tez, kendisi için çok şey ifade eden deniz için de, 'Ben kendimi hırçın deniz dalgalarına benzetiyorum. Bu yüzden daha çok genç bir politikacıykenyüreğimde daima yurt sevgisi ve insan sevgisi olmuştur.' demiştir.

İbrahim Tez Kimdir
1950 yılında Rize Çamlıhemşin'de doğdu. Gazi Üniversitesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu'nu bitirdi. Çankaya Belediyesi Şube Müdürlüğü, CHP Ankara Merkez İlçe Gençlik Kolu Başkanlığı (1973-74), CHP'nin yayın organı 'Demokratik Sol Dergisi'nde yazı işleri ve idari işler müdürlüğü(1976) yaptı. 1978 - 84 yılları arasında Çankaya Şube Müdürü olarak görev yaptı. 1978 - 80 yıllarında Sevk ve İdare Yüksek Okulu'nda 'Toplumsal İlişkiler' dersi verdi. XVIII. ve XIX. dönem seçimlerinde Ankara Milletvekilliği seçildi. 50. cumhuriyet hükümetinde devlet bakanı olarak görev yaptı. Marmara ve Boğazlar Geçiş Tüzüğü'nün yayınlanmasında önemli görev yaptı. TBMM'de görev yaptığı sürelerde Anayasa, Bayındırlık İskan ve Dışişleri komisyonlarında üye olarak bulundu. 1994 - 96 yılları arasında Karadeniz Ekonomik Asamblesi Türk Grubu Üyesi olarak görev yaptı. CHP Parti Meclisi ve MYK Üyeliği, genel başkan yardımcılığında bulundu. Denizcilik Müsteşarlığı onun bakanlığı döneminde kurulmuştur. Evli olan Tez'in denizcilikle ilgili çalışmalarını derlediği 'Gelecek Mavi Sularda' 'Denizcilik Sektörüne Genel Bakış' ve 'Söylediklerimiz' adlı kitapları bulunmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.
Yaşamını Ankara'da sürdürmektedir.

Fotoğraf altı yazıları


İbrahim Tez, Elevit Yaylası'nda (1994)


1990 yılında çekilmiş bir Artvin hatırası fotoğrafı. Ayaktakiler: Ankara Milletvekili İbrahim Tez, Gaziantep Milletvekili Abdulkadir Ateş, Kocaeli Milletvekili Erol Köse, İstanbul Milletvekili Ali Topuz, İstanbul Milletvekili Aytekin Kotil, Milletvekili Ali Şahin, İstanbul Milletvekili Mustafa Sarıgül, Artvin Belediye Başkanı Kadir Halvaşi, Antalya Milletvekili Deniz Baykal. Oturanlar: Giresun Milletvekili Rüştü Kurt, Giresun Milletvekili Mustafa Çakır ve Rize siyasetinin iki renkli ismi Hasan Tuncer Türüt, Fehmi Ekşi.


İbrahim Tez'in amcası Hasan Tez; Ankara Esnaf Dernekleri kurucu yöneticiliği (1950), Ankara Milletvekilliği (1957-60), 1961 Kurucu Meclis Üyeliği (1961), Ankara Milletvekilliği (1965-69) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanlığı (1961-67) yapmıştır.


İbrahim Tez'in düğün törenine Süleyman Demirel ve Erdal İnönü başta olmak üzere yirmi bin davetli katılmıştı (1993)

İbrahim Tez ve eşi Çat Yaylası'nda.

2 Genç Evde Ölü Bulundu 2 Genç Evde Ölü Bulundu

,

Editör: Haber Merkezi