Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, sorumluluk alanlarındaki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den yılın 10 ayında 1 milyar 155 milyon 700 bin 456 dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ifade etti.

Bölgeden geçen yılın aynı döneminde 1 milyar 211 milyon 407 bin 134 dolarlık ihracat yapıldığına işaret eden Gürdoğan, söz konusu dönemler karşılaştırıldığında ihracatın yüzde 4,6 gerilediğini bildirdi.

Bu dönemde ihraç edilen ürünler arasında fındık ve mamullerinin 680 milyon 572 bin 223 dolarlık tutarla ilk sırada yer aldığını, bunu 198 milyon 594 bin dolarla yaş meyve ve sebze ürünlerinin, 127 milyon 422 bin 813 dolarla da madencilik ürünlerinin izlediğini belirtti.

Annesini Benzin Dökerek Yakan Şahıs Tutuklandı Annesini Benzin Dökerek Yakan Şahıs Tutuklandı

Doğu Karadeniz'den ocak-ekim döneminde 111 ülkeye ihracat yapıldığını vurgulayan Gürdoğan, en fazla dış satımın Rusya Federasyonu, İtalya, Almanya, Gürcistan ve Fransa'ya gerçekleştirildiğini ifade etti.

- 'Muratlı Sınır Kapısı ihracata büyük katkı sağlayacak'

Gürdoğan, 10 ayda Rusya Federasyonu'na yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 177 arttığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

'Bu artış, Rusya tarafından ülkemiz menşeli yaş meyve sebze ürünlerine uygulanan yasağın kademeli olarak kalkmasıyla sevkıyatların hızlanmasından kaynaklandı. Domates başta olmak üzere belli ürünlere getirilen firma ve miktar kısıtlamasının devam etmesinden dolayı, bunlarda ihracatımız istenilen düzeyde artırılmamaktadır. Rusya Federasyonu'na yönelik yaş meyve sebze ihracatında kısıtlamaların tamamen kaldırılmasıyla ihracatımız daha üst rakamlara ulaşacaktır.

Komşu ülkelere ihracatın artması için bakanlarla görüşmeler yaptık. Sorunların çözümüyle bölge ihracatımızda önemli artış olacağına inanıyoruz. Özellikle Avrasya coğrafyası ve Gürcistan'a yönelik ihracatımızda alternatif bir kapı olarak Muratlı Sınır Kapısı'nın bir an önce açılması, ihracatımıza büyük katkı sağlayacaktır. Bu konuda Gümrük ve Ticaret Bakanımızdan aldığımız müjde de 2018 yılı içinde Muratlı Sınır Kapısı'nın yapımına başlanacak olması. Bu müjde ihracatçımızı umutlandırdı.'

Editör: Haber Merkezi