Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Çayı ek değil, asli kazanç kaynağı haline getirerek, hem kalitenin yükseltilmesini hem de üretimin artırılmasını sağladık. Sadece geçtiğimiz yıl, ÇAYKUR aracılığıyla çay üreticilerimize ödenen bedel 1,1 milyar liradır.' dedi.

Erdoğan, Kültürpark'ta düzenlenen 'Rize Ticaret Odası Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, kentin geçmiş yıllarda yaşadığı sağlık sorunlarını anlattı.

RİZE SAĞLIK ALANINDA DAHADA İLERİYE GİDECEK
Bugün Rize'nin yapılan yeni hastaneler, ek üniteler, araştırma merkezleri, aile sağlığı merkezleri ile sağlık alanında çok farklı bir yere ulaştığını bildiren Erdoğan, 'Halen yapımı devam eden hastaneler ve sağlık birimlerimizle inşallah Rize'yi bu alanda daha da ileriye götüreceğiz.' ifadesini kullandı.

'RİZE'YE GÜÇLÜ BİR EĞİTİM YAPISI KAZANDIRDIK'
'Eğitim konusunda yaşadığımız sıkıntıları hatırlıyor musunuz' diye soran Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: 'Okula gitmek için dere tepe saatlerce yol yüründüğü, üniversitenin adını ancak Trabzon'dan sonra rastlanabildiği günleri unutmadık değil mi? Bundan 30 yıl önce Rize'de '12 fakültesi, 6 yüksekokulu, 7 meslek yüksekokulu, 3 enstitüsü olacak, bu üniversitede 17 bine yakın öğrenci okuyacak' denseydi, 30 yılı da bırakın şöyle 15-20 yıl önce denseydi, acaba kim buna inanırdı? Hamdolsun 10 yıldır faaliyette olan üniversitemiz bugün bölgesinin ve ülkemizin en seçkin eğitim öğretim kurumlarından biri olma yolunda ilerliyor. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise düzeyinde bin 674 yeni derslikle Rize'ye güçlü bir eğitim yapısı kazandırdık. İmam hatip lisemizin, pansiyonu ve spor salonuyla birlikte inşaatı sürüyor. İnşallah yakında onu da hizmete alacağız. Karadeniz Sahil Yolu'nu hatırlayın, göreve geldiğimizde yüzde 35'i bitmişti, kalan yüzde 65'i hamdolsun başbakanlığımız döneminde bitirdik. Rize'ye yaptığımız 104 kilometre uzunluğundaki bölünmüş yolları, inşaatları süren Ovit tünelini, Rize İkizdere yolunu, Rize Dağdibi yolunu sizler gayet iyi biliyorsunuz. Şu anda Ovit tüneli hızla yürüyor, bitmek üzere. Lojistik tesisler, o da yapılacak.' dedi.

- 'Çay asıl kazanç oldu'

Türkiye'nin neresine giderseniz gidin çay deyince akla Rize'nin geldiğine dikkati çeken Erdoğan, 'Çayı ek değil, asli kazanç kaynağı haline getirerek, hem kalitenin yükseltilmesini hem de üretimin artırılmasını sağladık. Sadece geçtiğimiz yıl, ÇAYKUR aracılığıyla çay üreticilerimize ödenen bedel, 1,1 milyar liradır. Ayrıca, 2004 yılında destekleme kapsamına aldığımız çay üretimi için çiftçilerimize bugüne kadar 1,6 milyar lira nakit ve hibe desteği verildi.' dedi.

Çay üretiminde ve ticaretinde önemli bir yeri olan ÇAYKUR'u yeni yatırımlarla modernize ettiklerini ve büyüttüklerini dile getiren Erdoğan, Rize'nin çay üretimi konusundaki iddiasını her geçen yıl daha da güçlendirdiklerinin altını çizdi.

- 'Kiviye önem verin...'

Rizeli çiftçilerden kivi üretimine önem vermelerini isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Kivi olayını hafife almayalım. Çok bereketli bir ürün ve gerçekten bunun endüstrisini kurmak suretiyle de kivide Rize çok ciddi bir konuma ulaşabilir.' açıklamasında bulundu.

3 bin 628 Bidon Taklit Deterjan Ele Geçirildi 3 bin 628 Bidon Taklit Deterjan Ele Geçirildi

Şu anda bu konuda adım atan hemşehrileri olduğunu vurgulayan Erdoğan, bunun geliştirilmesi durumunda çayın yanında alternatif ürün olarak Rize'nin yeni bir adım atacağını söyledi. Erdoğan, aynı şekilde fındık konusuna da yönelinmesi gerektiğinin işaret ederek tarımsal üretim için çiftçilere destek olmayı sürdüreceklerini bildirdi.

Editör: Haber Merkezi