Bu sezon fındık fiyatından umduğunu bulamayan üretici, ek gelir amacıyla ürettiği kivinin satışından elde ettiği gelirle adeta nefes aldı.

Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, yaptığı açıklamada, kasım ayının ilk günlerinde başlanılan kivi hasadının sahil ve orta kesimde tamamlandığını söyledi.

Yüksek kesimde devam eden hasadın birkaç gün içerisinde tamamlanmasını beklediklerini belirten Uzunlar, kiviyi hasat eden üreticilerin ürünlerini bekletmeden sattıklarını ifade etti.

Uzunlar, kivinin pazar sıkıntısı bulunmadığına işaret ederek, "Bu sezon kivinin kilogram fiyatı 2 lira olarak belirlenmişti. Dolayısıyla kivinin hasadını tamamlayan üreticilerimiz ortalama 2 liradan ürünlerinin satışını gerçekleştirdi." dedi.

Bu sezon Ordu`da kivi rekoltesinin 4 bin 500 ton civarında olduğunu anımsatan Uzunlar, şöyle devam etti:

"Tahminlerimize göre kivi hasadından Ordu`ya girecek sıcak para 9 milyon lira. Bu da Ordu ekonomisinin kiviyle canlanacağı anlamına geliyor. Bilindiği üzere birçok fındık üreticisi fındıktan umduğu fiyatı bulamadığı için ürünlerini evlerinde bekletiyor. Bu açıdan da baktığımızda fındık üreticisi kiviyle adeta nefes aldı."

Uzunlar, Türkiye`nin daha fazla kivi üretmesi gerektiğine de işaret ederek, "Bu noktada açığımız var. Halen yurt dışından tonlarca kivi ülkemize getiriliyor. Ülke olarak bunun önüne geçmemiz lazım. Bunun için de üretimimizi artırmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

- Üreticiler memnun

Kivi üreticilerinden Alican Uzunlar ise bu sezon yaklaşık 22 ton kivi hasadı yaptığını belirterek, "Karşılığında ise yaklaşık 40 bin lira aldım. Ordu şartlarında çok iyi para. Bu sezon fındıktan umduğumuzu bulamamıştık. Kivi bize ilaç gibi geldi." dedi.

3 bin 628 Bidon Taklit Deterjan Ele Geçirildi 3 bin 628 Bidon Taklit Deterjan Ele Geçirildi

Mustafa Savaşkan ise bu sezon 6 ton kivi ürettiğini kaydederek, "Karşılığında ise 12 bin lira para aldım. Kiviyi hasat eder etmez il dışından gelen alıcılar kiviyi satın aldı. `Ürünümüzü satamam` gibi bir endişemiz olmadı. İyi ki kivi üretimi yapmışım. Arazisi müsait olan herkese kivi üretimini tavsiye ederim." ifadesini kullandı.


Editör: Haber Merkezi