Bu yıl kış mevsiminde yurt genelinde hava sıcaklığının normal seviyenin üzerinde olması fındık üreticilerini de tedirgin ediyor. 500 ile 600 bin ton arasında fındık rekoltesine sahip olan Türkiye'de en fazla üretim Ordu'da gerçekleştiriliyor. Özellikle Mart ayı ve Nisan ayının ilk haftalarında yağan karın ardından zirai don oluşmasının fındıkta ürün kaybına neden olduğuna dikkat çeken İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, üreticilerin mutlaka tarım sigortası yaptırmalarını istedi.

10 Mart tarihinde tarım sigorta başvurularının sona ereceğini hatırlatan Müdür Yılmaz, 'Bu yıl üretim sezonunda hava sıcaklığı mevsim normalleri üzerinde seyretmekte. Bu durum olası bir don olayında fındıkta meydana gelebilecek zarar riskini artırmaktadır. Hava sıcaklığının Şubat ayında ani yükseliş gösteriyor olması özellikle sahile yakın kesimlerde ve palaz fındık gibi erkenci çeşitlerde erken uyanmaya sebep oldu. Hava sıcaklığının önümüzdeki günlerde de bu şekilde devam etmesi durumunda kara ve yağlı fındık gibi çeşitlerde de erken uyanmaya sebebiyet verecek. İlimiz tarım alanlarının yüzde 89'unda fındık tarımı yapılmakta olup fındık en önemli geçim kaynağımızdır. Fındıkta meydana gelebilecek bir don afeti üreticilerimiz açısından ciddi maddi kayıplara yol açabilecektir' dedi.

ZİRAİ DON ENDİŞESİ

Su Doldurma Kavgasında 1 Kişi Bıçaklandı Su Doldurma Kavgasında 1 Kişi Bıçaklandı

Fındık açısından artık son derece riskli bir döneme girildiğini de vurgulayan Yılmaz, 'Geçmiş yıllara göz attığımızda genelde don olayları Mart ayının sonlarında, Nisan ayının başında yaşanmıştır. Dolayısı ile fındık açısından kritik bir dönem içerisine girilmiştir. Bu dönem içerisinde erken uyanan fındık bitkisi meydana gelebilecek don olayından olumsuz etkilenecek ve ciddi bir ürün kaybı meydana gelecektir. Bu durumda hem üreticilerimizi hem de bizleri çok üzecektir. Üreticilerimizin meydana gelebilecek olumsuz hava koşulları sonucunda oluşan zararlarını giderebilmelerinin tek yolu ise tarım sigortası yaptırmalarıdır. Fındık ürününde sigorta için son başvuru tarihi 10 Mart' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi