TRABZON (AA) - Türkiye`nin 2016 yılındaki 227 bin 556 tonluk fındık ihracatının yüzde 52`sinin Trabzon`dan gerçekleştirildiği bildirildi.

Trabzon Ticaret Borsası`ndan (TTB) yapılan yazılı açıklamada, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliği verilerine göre 2016 yılında 227 bin 556 ton iç fındık ihraç edilerek, karşılığında 1 milyon 981 bin dolar döviz girdisi sağlandığı belirtildi.

Doğu Karadeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği verilerine göre ise, bu ihracatın 118 bin 485 bin tonluk kısmının Trabzon`da faaliyet gösteren firmalar tarafından gerçekleştirildiğine işaret edilen açıklamada, bu ihracattan da 1 milyar 40 milyon dolar döviz sağlandığı kaydedildi.

Çankırı’da Aranan 52 Şahıs Yakalandı Çankırı’da Aranan 52 Şahıs Yakalandı

Başta Türkiye fındık ihracatının yüzde 40`ını gerçekleştiren Oltan Gıda olmak üzere en fazla fındık ihracatı gerçekleştiren ilk 10 firma arasında Trabzon`dan 4 firmanın yer aldığı ifade edilerek, diğer firmaların ise Özgün Gıda, Arslantürk Tarım Ürünleri ve Sabırlar Fındık olduğu bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, 2015`de Trabzon`un Türkiye fındık ihracatındaki payının, miktar bazında yüzde 41, kazanılan dolar bazında ise yüzde 39 civarında olduğunu belirtti.

Köleoğlu, 2016 yılında Trabzon`dan yapılan ihracatın bir önceki yıla göre yaklaşık 20 bin tonluk artış gösterdiğine dikkati çekerek, bunun da miktar bazında Trabzon`un pay oranını yüzde 52`ye yükselttiğini ifade etti.

Trabzon`un tarihten gelen bir ticaret merkezine ve bu merkez çerçevesinde istikrarlı bir ticaret anlayışındaki firmalara sahip olduğunu kaydeden Köleoğlu, "Bizim amacımız her geçen yıl Türkiye`de üretimi, içeride ve dışarıda ise fındık tüketimini artırmaktır. Dünya fındık üretim ve ihracatında büyük oranda söz sahibi olan Türkiye`nin amacı da bu olmalıdır. Yani istikrarlı bir üretim, istikrarlı bir tüketim ve istikrarlı bir şekilde artarak 2023 hedefinde yıllık 4 milyar doların üzerine çıkan bir ihracat rakamı. Bunu yapabilecek imkanlara ve potansiyele sahibiz. Yeter ki her alanda istikrarlı, maliyeti düşürücü, üretimi arttırarak kazandırıcı politikalar izleyelim." değerlendirmesinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi