Trafik Şube Müdürü Özkan, Emekli Oldu Trafik Şube Müdürü Özkan, Emekli Oldu

Tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve kırsalda genç nüfusun istihdam sağlanması amacıyla Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca uygulamaya konulan 'Genç Çiftçi Projesi' kapsamında Rize'de 175 genç çiftçimize 5.250.000.-TL hibe desteği sağlandı.
18-41 yaş arasında, kırsal alanda ikamet eden ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan çiftçilerimizin yararlandığı projenin sertifika töreni, İsmail Kahraman Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Programa Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Rize Milletvekili Hasan Karal, Vali Yardımcısı Abdullah Şen, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şafak Bulut ve proje kapsamında sertifika almaya hak kazanan çiftçiler ile yakınları katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şafak Bulut, 'Genç Çiftçi Projesi' ve İl Müdürlüğünün yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
İl Müdürü Bulut'un ardından bir konuşma yapan Rize Milletvekili Hasan Karal, projeye emeği geçen herkese teşekkür ederek; 'Devletimiz son dönemlerde çiftçilerimizi desteklemek adına bir çok önemli projeye imza attı. Genç çiftçi projesi de bunlardan biri. Özellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın desteklenmesini amaçlayan bu tür projeleri son derece önemsiyoruz. Tarım İl Müdürlüğümüz marifetiyle daha öncede ilimizde benzer projeleri hayata geçirdik. Birçok çiftçimize arı kovanı ve kolonileri dağıttık. Bugün de 175 genç çiftçimizi sevindirdiğimiz bir programı icra ediyoruz' dedi.

Genç çiftçi projesi sayesinde kış aylarında neredeyse tamamına yakını boşalan köylere geri dönüşün hızlanacağına vurgu yapan Karal; 'Allah'ın bize lütfu, dünya cenneti köylerimiz var. İşte bu projeler sayesinde kış aylarında şehir merkezlerine giden köylülerimiz, tekrar köylerine dönüp toprakla daha çok haşır-neşir olacaklar. Toprakla olan bağımız biraz daha kuvvetlenecek. Ayrıca bu proje sayede hem üretime katkı sağlamış, hem de işsiz gençlerimize istihdam sağlamış olacağız' dedi ve projenin hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Rize Valisi Erdoğan Bektaş, yaptığı konuşmada Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hayata geçirilen projelerle genç çiftçilere ciddi imkanlar sunduğunu ifade ederek; 'Bu ve buna benzer projeler ile çiftçilerimizin gelir düzeyinin yükseltilmesinin yanında köylerimizle olan bağımız güçlendirilmesi de hedefleniyor. Genç çiftçilerimiz köylerini, yaylalarını terk etmesinler, onlarda üretime ve istihdama katkı sağlasınlar diye Bakanlığımız böyle bir projeyi hayata geçirdi. Bu yönüyle bugün, güzel bir projenin güzel bir anını yaşıyoruz. Şimdi genç çiftçileriminiz bu projenin şartlarını yerine getirmesi gerek' dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün yeni bir proje hazırladığını dile getiren Vali Bektaş; 'Hazırlanan bu projeyle çay tarımının tamamında organik gübreye geçilmesi hedefleniyor. Dolayısıyla bütün çayımız organik olacak. Aslında Rize de üretilen ürünlerin tamamının organik olması lazım. Rize tarım ve hayvancılık açısından gerekli coğrafi şartlara sahip değil. Bu dezavantajı avantaja çevirmemiz lazım. Organik üretime geçerek ürettiğimiz her ürüne farklı lezzet ve farklı tat katmalıyız. Bu oranı ne kadar büyütebilirsek, tarım ve tarım ürünlerinden sağladığımız katma değeri de o oranda arttırmış oluruz' dedi.
Rize'nin en önemli değerlerinden birinin de turizm olduğunu belirten Vali Bektaş, 'Bölgemizin turizm kapasitesini arttıracak birçok proje hayata geçiriliyor. Birçok beş yıldızlı otelin inşası devam etmekte. Ovit Tuneli ve Rize Havalimanı tamamlanınca bölgenin turizm potansiyeli gelişecek. Ancak turist gittiği ülkede konforun yanı sıra farklı kültürleri yaşamak ister. Farklı lezzetleri tatmak ister. İşte bu proje tamda buna hizmet ediyor. Devletimiz gerekli desteği gösterdi. Bizim ne yapmamız gerekiyor? Bize ait mahalli lezzetleri geliştirmek ve organik tarımla da bunu desteklememiz gerekiyor. Genç çiftçilerimizin bunu başaracağına inanıyorum' dedi.
Konuşmaların ardından temsili hibe çekleri ve sertifikaları genç çiftçilere takdim edildi.

Editör: Haber Merkezi