Rize'de Tartışmadan Sonra Cinayet! Rize'de Tartışmadan Sonra Cinayet!

2003 yılında Hey Gidi Karadeniz, 2005 yılında Asa Sevdam, 2006 yılında Bir Türkü Ömrüme ve 2011 yılında Bulutların Gözyaşı adlı albümleriyle Karadeniz müziğinde haklı bir yer edinen Gökhan Birben, altı yıl aradan sonra 'Yağmurların Ardındaki Ezgiler' ile müzikseverlerle buluştu.



6 yıllık bir aradan sonra dinleyicilerle yeniden buluşmanın sevincini yaşadığını dile getiren Gökhan Birben; 'Yılda bir albüm yapmak doğru değil fakat 6 yılda birde uzun bir süre. Çalışmamız biraz uzun sürdü. Özel bir albüm ortaya koymak için çabaladık. Bir albümde 12 şarkı olur yalnız bir yada iki tanesi öne çıkar. Biz yaptığımız albümde 10 esere yer verdik. Hepsi birbirinden farklı bir armoni yapısına sahip bir repertuar oldu. Bu albümde dağların derelerin uzun uzadıya ırmakların sesini kokusunu ve duygunsu bulacak dinleyiciler. Her ne kadar bir Gökhan Birben ismi varsa da ortada bir kolektif çalışma var.

Mutfağında bir çok isimle çalıştık. Ama özelikle birinci albümden beşinci albüme kadar bu mutfağın en önemli aşçısı, aranjör ve yönetmenim Kemal Sahir Gürel'dir. Karadenizli müzisyen olarak algılansakta müziğin evrensel olduğunu tüm dünya halkının ortak duygusunu içerdiğini unutmamak gerekiyor. Nasıl ki Afrika'daki, Amerika'da ki müziği biz kendi duygumuzla örtüştürüyorsak, Karadeniz müziği de doğru işlenip biçimlendirildiğinde aynı duyguyla başka insanlarında dinlemesine olanak sağlayabiliriz. Bizi dinleyen insanların bir hayranlık duygusu ile değil yürekten gelen bir duyguyla sahiplenip sevdiğini biliyoruz. Bu duyguların karşılıklı olduğunu ifade etmemle birlikte dinleyicilerinden bir tek ricada bulunmak istiyorum. Bir sonraki çalışmayı görebilmemiz için herkesin en azından birer albüm alması bu çalışmaya bir katkı olacağının bilinmesini istiyorum' ifadelerini kullandı.


Karadeniz bölgesinin doğusunda, Rize, Hemşin, Laz ve Artvin kültürü tarafından yoğun olarak kullanılan nefesli enstrüman olan tuluma en yakın ses olarak gösterilen Gökhan Birben bölge halkı tarafından tulum sesli olarak bölgenin türkülerini en iyi yorumlayan kişi olarak da nitelendirilmektedir..

10 eserin yer aldığı 'Yağmurların Ardındaki Ezgiler' albümü Esen Müzik Etiketi ile tüm müzik marketlerde ve dijital platformlardaki yerini aldı.
İşte Albümdeki Türküler
1-Hatıra
Söz: İbrahim Karaca – Müzik: Kemal Sahir Gürel
2-Yollar Çimen Bağladı
Söz-Müzik: Özlem Üngör
3-Buligum
Söz: Anonim, İbrahim Karaca – Müzik: Anonim
Müzik Kaynak Kişi: İbrahim Birben
4-Armudun Dali Uzun Düet: İlkay Akkaya
Söz-Müzik: Sinan Akçal
5-Hala'nun Dereleri
Söz: Anonim – Müzik: Mustafa Sırtlı
Kaynak: İstanbul Hemşinliler Eğitim ve Kültür Derneği
6-Göçmen Kuşlar
Söz: İbrahim Karaca – Müzik: Gökhan Birben

7-Ayağunda Çorabun
Söz-Müzik: Anonim – Kaynak Kişi: Hızır Canbaz
8-Karşı Beri Atalum (Atma)
Söz: İbrahim Karaca – Müzik: Anonim
9-Duman
Söz: Adem İmdat Kesici – Müzik: Gökhan Birben
10-Ay Vuriyi
Söz: İbrahim Karaca
Müzik: Kemal Sahir Gürel, Gökhan Birben

Editör: Haber Merkezi