Göçükte Kayatını Kaybeden İşçi Rize’de Defnedildi Göçükte Kayatını Kaybeden İşçi Rize’de Defnedildi

TOKİ'nin bölgede çalışmalarını süratle sürdürdüğünü belirten Haşimoğlu, Ayder de bilgilenme ve koruma çalışması yapıldığını, proje kapsamında birçok yapının da yıkılacağını ifade etti. Protokol gereği bütün yetkilerin TOKİ'ye devredildiğini belirten Haşimoğlu, 2018'de Ayder'de TOKİ'nin bu inşaatlara başlayabileceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden bir tanesi olan Ayder Yaylası'nda çarpık yapılanmanın ortadan kaldırılıp, doğaya uygun bir görünüme kavuşturulması için başlatılan çalışmalar sürüyor. Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki Ayder Yaylası'nda TOKİ bir çalışma yürütecek. Yaklaşık 1 milyon metrekare alanda yürütülecek 'Ayder Yenileme ve Koruma Projesi' kapsamında geçtiğimiz günlerde 'Arama Konferansı' düzenlenmişti. Ayder'in tamamına ilişkin kentsel tasarım ve mimari projeler geliştirileceği belirtilen konferansta bunun bir ilk olduğu ifade edilmişti. Ayder Çamlıhemşin'de artık kaçak yapı yapılmadığını belirten başkan Haşimoğlu, bu yıl hiç kaçak inşaat faaliyeti yaşanmadığını kaydetti. Haşimoğlu 'Artık çok sıkı önlemler aldı ve buna müsaade edilmiyor. TOKİ bölgede çalışmalarını süratle sürdürüyor; bilgilenme ve koruma çalışması bu. Bu proje kapsamında birçok yapı zaten yıkılacak. Ama hak sahiplerinin hakları kaybolmayacak ve hukuk çerçevesinde ne hakları varsa alacaklar. Bu proje halk ile ortak yürütülen bir proje zaten, onların rızası alınarak yapılan bir çalışma. Vatandaşımız hiçbir şekilde mağdur edilmeyecek. Ayder bir marka, o markayı yaratan oradaki halk. Akıbet hayır niyet hayır diyerek bu yola çıktık' ifadelerine yer verdi. Protokol gereği bütün yetkilerin TOKİ'ye devredildiğini belirten Haşimoğlu, orada yaşayan halk ile yüzde 100 uzlaşı sağlanıldığını ifade etti. Haşimoğlu 'Beş grubu ilgilendiren; Belediye, Özel İdare, Ulaştırma Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı bütün yetkilerimizi zaten protokol gereği TOKİ'ye devrettik. TOKİ şuan çalışmalarına zaten devam ediyor. Proje sahibi üzerindeki hak sahipleri ile uzlaşı sağlandıktan sonra dönüşüm başlayacak.

Projenin uygulanması konusunda orada yaşayan halk ile zaten yüzde 100 uzlaşı sağlandı. Şimdi hak sahiplerinin ne kadar alıp almayacağı konusunda bir uzlaşı sağlanacak' şeklinde konuştu. 2018'de TOKİ'nin bu inşaatlara başlayabileceğini belirten başkan Haşimoğlu, açıklamalarını şu şekilde tamamladı: '110 kişinin katıldığı bir arama konferansı gerçekleşti. 12 kişilik masalardan oluşan bir çalışma masası oluşturuldu. Oradan çıkan netice, Ayder'in korunarak sürdürülebileceği oldu. Arz talep ihtiyaçlarının yetersiz olduğu, ulaşım, yol, doğal kaynaklar ile ilgili bir sonuç çıktı. Bunlar zaten raporlanacak ve daha sonra yayımlanacak. 2018 Ekim'de bu inşaatlara başlanabileceği ile ilgili bir kanaat oluştu. 2018 sezonu ile ilgili ekim ayına kadar işletmeler rezervasyon alınabileceği söylendi.''

Editör: Haber Merkezi