Rize genelinde son yıllarda cenaze sahibi evlerde farklı bir adet ortaya çıkmaya başladı. Cenazenin ilk gününde çadır kurulup pideler dağıtılması hurafeye doğru gittiği endişesi yaratırken bazı çevreleri ve din adamlarını tedirgin ediyor.

Dinimizde, sünnette bu çadır tutma ve pide dağıtma geleneğinin yeri var mı sorusu yöneltilen Çamlıhemşin Merkez Cami imamı İbrahim Gumba'nın verdiği cevaplar yapılan uygulamanın yanlış olduğunu gösteriyor.

Ünlü Oyuncudan Kötü Haber: Durumu Ciddi Ünlü Oyuncudan Kötü Haber: Durumu Ciddi

Gumba konu ile ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada ;

Hz. Peygamber, ölünün kendi ailesinin yemek hazırlayıp gelenlere ikram etmesini hoş karşılamamıştır. Cenazede hangi para ile yemek dağıtmak doğru değidir. Ölen kişinin mirasçıları fakir iseler veya aralarında buluğ çağına erişmemiş çocuk var ise, geriye bıraktığı maldan yemek yapılarak cenazeye gelenlere verilmesi helal değildir. Buna karşılık Peygamberimiz, komşu ve akrabalarının ölü sahiplerine yemek getirmelerini tavsiye etmiştir.

DÜĞÜN MERASİMİ GİBİ VERİLEN İKRAMLAR DOĞRU DEĞİL

Cenazesi olup acısı taze olan ölü yakınlarının bir de kendilerine gelen ziyaretçileri tabiri caiz ise düğün merasimi gibi ağırlama yükü yükleniyor. Tabiki halktan aldığımız duyumlara göre cenaze sonrasında yapılan yorumlarda insanlar üzerinde mahalle baskısının oluşmaya başladığı anlaşılıyor. Cenaze sahibi ikramda bulunamayan bir fakir ise kısıtlı imkanlarını zorluyor ve bunun vebalini alıyoruz.

İKRAMLAR KUR'AN VE ÖLÜMÜ TEFEKKÜRÜ UNUTTURUYOR

Orada okunan Kur'an ve ölümü tefekkür ise bu konuşmaların gölgesinde 'tabi hepimizin başına gelecek' ifadeleri ile çay yudumlarken geçiştirildiği anlaşılıyor. Bu konuyu ciddiye alıp herkesin cenazesini sünnet ölçütlerinde uğurlaması oldukça yerinde bir karar olacak. İçinde birçok hayırı barından şu nebevi tavsiyeyi ihya edersek kazanacağımız sevap da o derece büyük olur .'' dedi.


Editör: Haber Merkezi