Prof. Dr. Bakırcı, Samsun'da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle düzenlenen etkinliğin ardından, yaptığı açıklamada, ülkede kadına şiddetin önemli bir sorun haline geldiğine işaret etti.

Şiddetin temelinde güç ilişkisinin dengesiz olması ve güçlünün şiddeti zayıfa yöneltmesi olduğunu vurgulayan Bakırcı, şiddetin ortadan kaldırılmasında yasal düzenlemelerin ve hukukçuların tutumunun önemli olduğunun altını çizdi.

Mahkemelerin genellikle kadına yönelik şiddette iyi hal indirimi uyguladığını belirten Prof. Dr. Bakırcı, şunları dile getirdi:

Balkondan Düşen Yaşlı Kadın Hayatını Kaybetti Balkondan Düşen Yaşlı Kadın Hayatını Kaybetti

'Burada da sıkıntılar var. İyi hal indirimi neredeyse şiddeti teşvik edecek boyutlara kadar ulaşabiliyor. Bu da aslında uluslararası yükümlülüklere aykırı. İstanbul Sözleşmesi diyor ki, 'Bu tür gerekçeler indirim nedeni olamaz veya gerekçe olarak kullanılamaz. Şiddetin gerekçesi olarak da kullanılamaz.' Dolayısıyla hakimlerin burada aydınlatılması, farkındalıklarının yükseltilmesi ve uyarılmaları gerçekten önemli. İyi hal indirimi uyguladığınız zaman teşvik eden bin unsur olarak karşımıza çıkıyor. İstanbul Sözleşmesi devletlere diyor ki 'şiddeti besleyen ön yargı ve klişeleri kaldır ve iyi hal gibi çeşitli gerekçeleri indirim nedeni olarak uygulama'. Hakimlerin aslında bu tavırları İstanbul Sözleşmesi'nin ihlali. Bu kararlar toplum vicdanını da yaralıyor. Kadınlar olarak hepimiz de bundan rahatsız oluyoruz.'

Şiddetin evrensel bir sorun olduğunu belirten Bakırcı, çocuk ve yaşlılara yapılan şiddetin diğerlerine oranla daha çok gizli kaldığını aktardı.

- Kariyer sahibi kadın da şiddet görüyor

Prof. Dr. Bakırcı, yapılan bir araştırmada sadece ekonomik yönden zayıf kadınların değil kariyer sahibi kadınların da şiddet görebildiğini söyledi.

Sabancı Üniversitesince yapılan bir araştırmaya göre, özel sektörde veya kamuda çalışan üst düzey yöneticilerin yüzde 75'inin psikolojik, sosyal, ekonomik veya fiziksel şiddet gördüğünü ifade eden Bakırcı, şu değerlendirmede bulundu:

'Kadınlara yönelik şiddeti az konuşuyoruz çünkü eğer üst düzey yöneticiyseniz veya iyi bir pozisyondaysanız bunu dile getirmeniz daha da zor. Dolayısıyla buna yönelik çalışmalar da çok az. Zamanla bunlar da ortaya çıkacak. Kamuda veya özel sektörde kadının statüsünün hukuken üst düzey olması çok anlam ifade etmeyebiliyor. Kadınlar bazen üstleri tarafından bazen kendileriyle eşit durumda olan veya asları tarafından kolektif bir şekilde şiddete maruz kalabiliyorlar. Bu büyük bir problem. Psikolojik şiddet devam ettiği zaman mobbinge dönüşüyor.'

Editör: Haber Merkezi