Çaykur işçilerinin daha önce maaşlarının her ayın 20'si ile 27'si arasında hesaplara yattırıldığını hatırlatan Öz-Gıda İş Sendikası Doğu Karadeniz Şube Başkanı Sultan Murat Karadağ, 'Bu uygulamada mağdur olan işçi kardeşlerimiz vardı. Bankalarda 20'sinde ödemesi olanların 25'inde maaşı ödendiğinden bu arkadaşlarımız zor durumda kalıyordu. Bu sene ÇAYKUR yetkilileri ile görüşerek bu ödemeleri ayın 20'sinde yapılması hususunda karara bağladık. Ödemeler Cumartesi Pazar'a rastlamasıyla bazen 23'üne sarkmıştır. Uygulanan bu sistem bizim için önemli bir gelişme olmuştur.' dedi.

Sezon başında 5-6 bin civarında bir işçi alınması için çalışma yürüttüklerini ifade eden Karadağ; 'Maalesef ancak 3 bin 500 kişi işe alınabildi. Bakanlar Kurulu kararına göre ÇAYKUR'un alabileceği asgari işçi sayısı 3 bin 500'dür. O yüzden alım sayısı bununla sınırlı kaldı. Alınan bu sayısının yanında bu sezon yaklaşık 2 bin işçi emekli oldu yada ayrılanlar oldu. Emekli olanların çoğununda kadrolu olmasından dolayı daimi işleri yapacak işçi sayısında öneli eksilmeler olmuştur. Daimi işleri yapacak işçinin azalmasından dolayı artık 5620 sayılı kanun artık delinmesi gerekiyor. ÇAYKUR teknik personel olarak ta alımlar yaptı. Ama bu işe girenlerin bir şekilde çay sezonu haricinde de işlerine devam etmesi gerekmektedir. Bu sene yine ÇAYKUR Paketleme Fabrikasından da çok sayıda emekli olanlar var. Şu an ki mevcut kadrosu ile bu işlerin dönmesi mümkün görünmüyor. Gelecek sezon için ÇAYKUR'un yeni işçi alımı talep etmesi bekleniyor.' dedi.

'TAŞERON UYGULAMASINA KARŞIYIZ'
Sendikanın görevinin sadece kendi işçilerinin haklarını korumak olmadığını vurgulayan Karadağ, 'Biz aynı zamanda ilgili kurumların da hak ve menfaatlerini korumalıyız. Çünkü ÇAYKUR bu bölgede yaşamalı ki bizim çalışan arkadaşlarımız burada işlerini sürdürsünler. ÇAYKUR'un asıl kadrosunda 11 bin 500 işçi çalıştırması gerekmektedir. Bu sayıdan aşağıya işçi sayısı düştüğü zaman çalışanlarımızın iş yükleri normalin üstüne çıkmaktadır. Şu an bu rakamın altında işçi bulunmaktadır. Bu sayı gelecek yılda 700-800 daha azalacaktır. Şu an fabrikalar çalışanlarından maksimum düzeyde yararlanmaktadır. Yaşı 50'yi geçmiş çalışanlardan ise eskisi kadar verim alma şansı yoktur. ÇAYKUR'da bir yenilenmeye bir taze kana ihtiyaç vardır. Gelecek sene belki ama bir sonraki sene mutlaka eleman alımı yapılmak zorunlu olacaktır. Bu yapılacak alımların taşeron üzerinden alımını kesinlikle biz sendika olarak kabul etmeyiz. Alımların devlet kanalı ile alınmasını sağlayacağız' diye konuştu.

Rize Belediyesi’nde Başkan Yardımcıları Kim Oldu? Rize Belediyesi’nde Başkan Yardımcıları Kim Oldu?

EN MODERN PAKETLEME FABRİKASI 2017'DE HAZIR
Dünyanın en modern çay paketleme fabrikasının yakın bir tarihte Rize'nin ve tüm Dünyanın hizmetinde olacağını belirten Karadağ, 'Projenin her aşamasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. ÇAYKUR tarafından İyidere ilçesinde yapılan ve kendi kendine yetebilecek şekilde projelendirilen çay paketleme fabrikasında çalışmalar hızla ilerliyor. Fabrikanın 2017 yılında hizmete girmesi planlanıyor. Dünyanın en modern, en çevreci, en kapsamlı, en akıllı ve otomasyonu en yüksek fabrikasını ilimize ve de ülkemize kazandırılacak. Bu gurur verici bir projedir. Rize'nin aynı zamanda turistik bir merkezi olacaktır. Siyah ve Yeşil çayların hem üretimi hem de paketleme aşamaları turistlere gösterilecek ve önemli bir tanıtım gerçekleştirilecektir. Bu tesiste yaklaşık 600 civarında işçi çalışacaktır.'

Kaynak: Umut Gazetesi

Editör: Haber Merkezi