Hamsi İhracatında Sona Doğru Hamsi İhracatında Sona Doğru

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Hak-İş Konfederasyonu Rize İl Başkanı, Öz Gıda-İş Sendikası D. Karadeniz Şube Başkanı Sultan Murat Karadağ şunları söyledi: 'Bilindiği üzere 2007 yılında Çaykur da 180 gün çalışma şartı ile ÇAYKUR'da çalışan yaklaşık 5 bin kadar işçi kadroya geçirilmiştir. 5620 sayılı kanunla verilen bu kadrolardan sonra aynı kanuna bir ibare eklendi. O dönem eklenen madde ile mevsimlik işçilerin en fazla 5 ay 29 güne kadar çalıştırılabileceği kıstası getirildi. Bu çalışmanın da sadece mevsim başlangıcıyla bitimi arasında çalıştırılabileceği kanunda açık açık belirtilmiştir. Zamanla Çaykur da daimi işleri yapan kadroluların sayısı emeklilik ve diğer nedenlerle 1500'e kadar düştü. ÇAYKUR'da daimi işleri yapacak eleman kalmamış ve bu kanun ÇAYKUR işçisinin kangreni haline gelmişti. Öz Gıda-İş Sendikası 2007 yılında ÇAYKUR'da örgütlenmeye geldiği zaman bizim olmazsa olmazımız mevsimlik işçidir ve birinci önceliğimiz 5 ay 29 gün şartının kaldırılmasıdır. O zamandan bugüne kadar sendikamızın göstermiş olduğu yoğun çalışmalar meyvesini vermiş ve sayın Cumhurbaşkanımız emekçi kardeşlerimizin sesini duymuş, mevsimlik işçilerin kampanya dönemi kapsamında 5 ay 29 günle sınırlandırılan çalışmaları, 9 ay 29 güne kadar çalıştırılabilir şeklinde değiştirileceğinin müjdesini vermiştir.' dedi.

'ÇALIŞAN PERSONEL BÜYÜK BİR EZİYETTEN KURTARILDI'
ÇAYKUR'da yaklaşık 10 bin mevsimlik işçinin bu düzenlemeden yararlanacağını kaydeden Karadağ, '5620 sayılı kanunun yürürlüğe girmesiyle ÇAYKUR'da mevsimlik işçilerin 5 ay 29 günden fazla çalışmasının önünün kapandığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan talep ettikleri 2 ana maddeden birinin bu yasanın kaldırılmasıydı. 5620 sayılı kanunda yapılacak düzenleme ile bir taleplerimiz yerine geldiğini ve ÇAYKUR'da mevsimlik işçi olarak çalışan personelin büyük bir eziyetten kurtarıldı' diye konuştu.
En fazla 5 ay 29 gün çalışan mevsimlik işçilerin istihdam sürelerinin artırılmasının uzun yıllardır talepleri arasında yer aldığını belirten Öz Gıda İş Sendikası Doğu Karadeniz Bölge Başkanı Sultan Murat Karadağ, 5620 sayılı kanunun kaldırılmasının 2007 yılında örgütlenmeye geldiklerinde olmazsa olmazlarından olduklarını ifade etti.

İŞKUR İMKANLARINDAN YARARLANMAK İÇİN TALEPLERİMİZ VAR
Çaykur'da daimi işleri yapacak personelin yetersiz olduğunu kaydeden Karadağ, '5 ay 29 gün olan çalışma süreleri yeni düzenlemeyle 9 ay 29 güne yükseltilecek. ÇAYKUR'da işin niteliğine göre bu işleri mevsimlik işçilerinin 9 ay 29 gün çalıştırılmak kaydıyla yapabilecekler. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 2. ana talep olarak mevsimlik işçilerin işsizlik maaşı ve TYP'de çalışmak gibi İŞKUR imkanlarından faydalanması yönünde taleplerimiz oldu. ÇAYKUR mevsimlik işçileri İŞKUR'un hiçbir hakkından faydalanamıyor. Sayın Cumhurbaşkanımıza 5620 sayılı kanunun kaldırılmasını da, İŞKUR haklarından faydalanmak talebimizi de içeren 30 dosya verdik. Ümit ediyoruz ki 5620 sayılı yasada düzenlemeye giden Sayın Cumhurbaşkanımız, ÇAYKUR mevsimlik işçilerinin İŞKUR haklarından faydalanmasını sağlayacak düzenlemeyi de gerçekleştirir' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi