Bütün Türkiye'de olduğu gibi Rize ilimizde de çevre sorunları aynı olmasına rağmen 14 yıllık kesintisiz Ak Parti iktidarı döneminde belirtecek olduğumuz çevre sorunları için çözüm üretilmemiştir.İlimizde evsel nitelikli atık su sorunu en büyük çevre sorunu olarak yer almaktadır. Merkez, Pazar, Fındıklı ve Çayeli Belediyeleri atık sularını derin deniz deşarjı yöntemiyle bertaraf etmektedirler. Diğer ilçelerde ise atık su alt yapısı ile ilgili çalışmaların devam ettiği bilinmektedir.

Bu projeler ne zaman bitecektir?
Belediyeler atık sularını nasıl bertaraf etmektedir?
İç bölgede kalan belediyelerde arıtma var mıdır?
Bu konularda belediyelere bütçe verilmiyor mu?

İlimiz sınırları içerisinde bulunan tamamına yakını Ak Parti iktidarı zamanında yapılmış yada yeniden inşa edilmiş olmasına rağmen yalnızca 'Rize Kaçkar Devlet Hastanesi'nin' atıksu arıtma tesisinin bulunduğu; diğer hastanelerden Rize Ağız Ve Diş Sağlığı Merkezi, Rize Devlet Hastanesi, Rize Fındıklı Bölge Guatr Araştırma Ve Tedavi Merkezi, Rize İshakoğlu Çayeli Devlet Hastanesi ve Rize T.C. Sağlık Bakanlığı Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi 'nin atık sularının derin deşarj ile sonlanan atıksu alt yapı sistemine verildiği bilinmektedir. Ancak atıksu altyapı sistemlerine verilmeden önce gerekli arıtma ve dezenfeksiyon işlemlerinin uygulanmasına da dikkat edilmesi gerekmektedir. Biyolojik arıtma ünitesi ile sistem tamamlanmalıdır. Rize Güneysu Tenzile Erdoğan İlçe Hastanesi'nin ise kanalizasyon alt yapısı henüz tamamlanmamış ve derin deniz deşarjı ile sonlanmayan bir hatta bağlı olduğu düşünülecek olursa yapılan uygulama doğru mudur?

Hastanenin Kimyasal atıkları nasıl bertaraf edilmektedir?

Diğer hastanelerimizde durum nedir?
Rize'de sanayi sicil bilgi sistemine kayıtlı 322 adet sanayi işletmesi vardır. Bu işletmelerin bir kısmı 6 adet Küçük Sanayi Sitesi içerisinde, bir kısmı Ardeşen Organize Sanayi sitesi içerisinde faaliyet göstermektedir. Geçmişten gelen bu sanayi sitelerinde arıtma tesisinin kurdurulması yönünde herhangi bir çalışma gerçekleştirilmemiştir. Vidanjör hizmetinin özelleştirilmiş olması sebebiyle veya belediyelerin vidanjör hizmeti için ücret alıyor olması sonucunda köylerimizde halkımızın kullanımı neticesinde oluşan atıksular, fosseptikte biriktirilmeden alıcı ortama deşarj edildiği veya fosseptiklerin sızdırır inşa edildiği bilinmektedir.

İlimiz mevcut arazinin % 92'sin de çay tarımı yapılmaktadır. Bu sebeple çay fabrikaları özel ve kamu kuruluşu olarak oldukça fazla kurulmuştur. Sanayi kuruluşlarına doğalgaz alt yapılarının ulaştırılmaması sebebiyle kömür kullanımı yaklaşık 70000 ton civarında gerçekleştirilmektedir. Kullanılan bu kömürün de yaklaşık 15-20 bin ton civarında cüruf atığı oluşturduğu bilinmektedir. Konutlarda yakılan kömürün de hesaba katılması durumunda sonuçların daha vahin olduğu gerçeği görülecektir. Oluşan cürufun bertarafı konusunda herhangi bir çözüm üretilmediği, alternatif yöntemler bulunmadığı ortadadır. Düzenli depolama ile ilgili olarak Fındıklı İlçesi Kıyıcık Köyü Taşocağı mevkiinde ARRİKAB (Artvin ve Rize İli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği) tesisinin kurulması planlanmış, ormanlık alan olduğu için vazgeçilmiş; alternatif arazi arayışı yapılmamıştır. TRABRİKAB (Trabzon ve Rize İli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği)'ın da kullanım ömrü her geçen gün azalmakta olduğundan yeni düzenli depolama alanı bulunması yönünde çalışılması gerekmektedir.

Çay atığının organik gübre olduğu bilinmekte ancak bunun ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmamaktadır. Ayrıca evsel nitelikli atıkların kompostlaştırma yapılarak gübre olarak kullanılabileceği; bunun ile ilgili herhangi bir çözümün üretilmediği bilinmesine rağmen akarsu, göl ve deniz kenarlarında dolgu malzemesi olarak kullanıldığı bilinmektedir.Bu şekli ile zaten hesler ile yok edilen derelerimiz birde bu tehlikeli atıklardan oluşacak su ile kirletilmektedir.Aynı şekilde deniz dolgusunda da kontrolsüz olarak kullanılan atıklar kirliliğe neden olmaktadır.

İşçi Servisinin Altında Kalan Yaşlı Adam Hayatını Kaybetti İşçi Servisinin Altında Kalan Yaşlı Adam Hayatını Kaybetti

Rize'deki her vatandaşımızın farkında olduğu gibi 14 yıllık AKP iktidarı döneminde yapılmayan çalışmaların farkındayız. Çözüm olarak sanayi sitelerine ve belediyelere kredi sağlanmasının kanaatindeyiz.Bu kredilerle kurumlar kendi sorumluluğundaki alt yapı problemlerini çözmeli.İşletmeler ise yükümlülüklerini yerine getirme noktasında desteklenmelidir.İlimizde ambalaj atıklarının ve geri dönüştürülebilir cam,plastik,kağıt karton gibi atıkların kaynakta ayrıştırılması açısından yeterli çalışmaların yapılmadığı; yapılan çalışmalara da yeterli desteğin verilmediği ortadadır. Bu sebeptendir ki halkın ve toplumun bilinçlendirilmesi için eğitim ve tanıtım çalışmalarının yapılması ve bu konuya ilginin arttırılması gerekmektedir.İlimizde doğalgazın her bölgeye ulaşmaması ve kömür yakılması sonucunda hava kirliliğinin özellikle kış aylarında artıyor olması ve bu durumu hepimizin gözle gördüğü ortadadır. Ayrıca atık su alt yapılarının yetersiz olduğu da bilinmektedir.

Temiz yaşanabilir bir çevre için; çevre sorunlarına çözüm üretilmesi konusunda oluşturulacak oluşuma destek olacağımızın hemşehrilerimiz tarafından bilinmesini istiyoruz.İlimizin çevre sorunlarını sıraladığımızda 14 yıllık AKP iktidarının Rize' de bu konuda sınıfta kaldığını görüyoruz. Çevre sorunlarını çözmüş yaşanabilir bir ili bizlere çok gören yöneticilere sesleniyoruz;
Biz ilimizin bütün sorunlarına hakimiz.Çözüm üretemiyorsanız,çözecek deneyime ve beceriye sahip değilseniz bizler yardıma hazırız.
Herşey daha yaşanılabilir bir RİZE için.

Editör: Haber Merkezi