Uyuşturucunun korkunç yüzü her geçen gün kendini daha net göstermeye başladı. 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü dolayısıyla açıklamada bulunan Yeşilay Rize Şube Başkanı Av Harun Mertoğlu İlk kullanımda dahi ölüme yol açabilen uyuşturucudan korunmanın da, kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler, küresel bir sorun olan uyuşturucu madde bağımlılığı konusunda politikalar geliştirmek ve koruma, önleme ve tedavi noktasındaki çalışmaları teşvik etmek, kaçakçılığa da dikkat çekmek amacıyla 1987 yılında, 26 Haziran'ı 'Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü' ilan etmiştir. Bu güne dikkatleri çekmek amacıyla da her yıl ülkemizde de farkındalık sağlamaya yönelik etkinlikler düzenleniyor. Dünya Uyuşturucu Raporu da her yıl bu tarihte açıklanıyor.

Rize'de Bu Elektrik Direği Hırsıza Davetiye Çıkarıyor Rize'de Bu Elektrik Direği Hırsıza Davetiye Çıkarıyor

Merak, özenti, sınırlarını aşma çabası, duygusal boşluk içerisinde olan gençleri bekleyen en büyük tehlike uyuşturucu. Özellikle son zamanlarda kullanımı giderek artan sentetik uyuşturucuların ilk kullanımı dahi ölüme yol açabiliyor. Vücudun hayati organlarının işlevini ortadan kaldıran uyuşturucu kullanan kişide fizyolojik, psikolojik ve sosyal anlamda ciddi yıkımlar meydana getiriyor. Sorunları çözebilme veya unutma ya da daha iddialı olma gibi birçok psikolojik nedenleri altında barındıran uyuşturucu kullanımı kişiye çevresine oldukça zarar veriyor.


Mertoğlu: 'Aileler uyuşturucu kullanımı riskini yüzde 50 azaltabilir.'
Yeşilay Rize Şube Başkanı Mertoğlu; Her kesimden gençlerin uyuşturucunun tehlikesi altında olduğunu belirterek, aile içerisinde ilk ve doğru bilgilerin verilmesinin, gencin bağımlı olma riskini yüzde 50 azalttığını söyledi. Bağımlılığının tedavi edilebilir bir beyin hastalığı olduğunu vurgulayan Mertoğlu kararlı ve istekli olma şartıyla sağlıklı bir arınma tedavisi sonrası ailenin de dahil olduğu bir rehabilitasyon ve psikolojik desteğin kullanıcı kişiyi bağımlılıktan kurtardığına, sosyal aktivitelerle meşgul bir hayatın da kişiyi tekrar bağımlı olmaktan koruduğuna dikkatleri çekti.
'Bilinçlendirici eğitimlerimiz devam ediyor'
Okullarda ve ulusal düzeyde bağımlılıklar hakkında bilinç oluşturmak amacıyla Yeşilay ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle başlatılan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) Rize İlinde de yaygınlaşmaya başladı. Alanında uzman isimler tarafından tütün, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji bağımlılığı ve sağlıklı yaşam alanlarında yaş gruplarına uygun içeriklerin geliştirilmesi ve bunların okullarda yaygınlaşmasıyla başlayan süreçte 28 bin rehber öğretmen yetiştirildi. Bu şekilde bağımlılıklar alanında koruyucu ve önleyici bilgilerle başta milyonlarca öğrenci olmak üzere tüm halk bilgilendirilmeye başlandı. Kendi illerinde de bu eğitimleri vermeye devam ettiklerini söyleyen Şube Başkanı Mertoğlu 'TBM kapsamında genç ve yetişkinler kendi yaşlarına uygun şekilde tehlikeli ve tedavisi güç bir bağımlılık türü olan uyuşturucu bağımlılığına karşı bilinç sahibi olacak, aileler de çocuklarını koruma ve onlara doğru bilgiyi ulaştırabilme kabiliyetine sahip olacak.' açıklamasında bulundu.


Editör: Haber Merkezi