Rize'de Cinayet Zanlısı Hakkında Karar Çıktı Rize'de Cinayet Zanlısı Hakkında Karar Çıktı

Topraklarımızın kimyasal gübreden arındırılması için büyük önem taşıyan proje ile ilgili sivil toplum kuruluşları görüşlerini açıkladı.

ÖZ GIDA İŞ DOĞU KARADENİZ ŞUBESİ: ÇOK OLUMLU KARAR
Öz Gıda İş Sendikası Doğu Karadeniz Şube Başkanı Sultan Murat Karadağ, çay bahçelerinde yapılacak zorunlu organik gübrelemenin çok olumlu bir karar olduğunu belirterek kararın alınmasında emeği olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'na teşekkür etti. Karadağ, 'Bölgemizde çay tarımı sırasında kimyasal gübre kullanılmasından dolayı topraklarımız zarar gördü. Birçok meyve ve sebzeden tat alamaz hale geldik. Bu nedenle organik gübreye dönülmesi çok iyi bir karar oldu. Biz bu konuyu hep gündeme getiriyorduk. Kimyasal gübrenin ilimize sokulmamasını istiyorduk. İşçi temsilcisi ve çay emekçisi olarak kararı çok olumlu karşılıyoruz. Çayda kullanılacak organik gübrenin üretileceği fabrikanın da Rize'de kurulmasından büyük memnuniyet duyarız. '

PALİÇ: ÜRETİCİNİN KAYBI GİDERİLMELİ!
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, organik gübre ve organik tarıma geçişi desteklediklerini belirterek üreticinin bu geçişte kaybının giderilmesi gerektiğini söyledi. Organik ürünlerin sağlık açısından her geçen gün öneminin ortaya çıktığını hatırlatan Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, 'Organik tarım dolayısıyla organik gübreye geçiş bölgemiz için son derece önemli bir adımdır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in bu düşüncesine katılıyor destekliyoruz. Biz Ziraat Odaları olarak organik tarım için eğitim projesi yaparak uygulamasını gerçekleştirdik. Organiğe geçişte belli bir miktarda ürün kaybı yaşanacaktır. Bölgemiz organiğe geçişte iklim ve hava şartları açısından uygun bir yer. Bu dünyanın her yerinde olmaz. Rize'de herhangi bir ilaçlama yapılmadığından bu şartları içeriyor. Yalnız bu ürün kaybı konusunda üreticimizin yaşayacağı mağduriyeti karşılamak gerekiyor. Vatandaşın ürün hasadı yüzde 50 veya 40 düşecekse buna geçiş zor olacaktır. Uygulamasını yaptık ve yüzde 50 kayıp yaşadık. Organik demekle de organik olmuyor. En az üç yıl sabretmek gerekiyor. Geçiş toprak ve ürün yönünden takip edilerek sağlanacaktır. Organik gübreye geçişi önemsiyor destekliyoruz' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi