Rize'den Trabzon'a Giden Araç Tünelde Kaza Yaptı: 1 Ölü, 6 Yaralı Rize'den Trabzon'a Giden Araç Tünelde Kaza Yaptı: 1 Ölü, 6 Yaralı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından önceki hafta yapılan açıklama ile bu yıldan başlanarak 2 yılda kademeli olarak tüm bölgede organik çay üretimine geçilmesi yönünde karar alındığını duyurmuştu. Ancak organik çay tarımı yapılması kararı alınan bölgelerde bazı üreticilerin kimyasal gübreleri satın almış olması, organik gübre yetersizliği ve diğer eksiklikler nedeniyle organik çay tarımı gelecek yıldan itibaren uygulanmasına karar verildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, çay sektörü ve bölge için önem arz eden organik gübreye geçiş sürecinin ertelendiğini belirterek 'Bakanlar Kurulu'ndan önümüzdeki hafta çıkacak kararla organik çay tarımına geçiş 15 Ekim 2017 tarihine ertelenmiştir. Gerekli eksikliklerin giderilebileceği bu sürecin hayırlı olmasını dilerim.' dedi.

Kararla birlikte gelecek yıldan itibaren çay tarımında kullanılan nitrat ve azot içerikli kimyasal gübre yerine mikrobiyal organizmalar içeren organik gübreye geçilecek.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından önceki hafta yapılan açıklama ile bu yıldan başlanarak 2 yılda kademeli olarak tüm bölgede organik çay üretimine geçilmesi yönünde karar alındığını duyurmuştu. Bu kapsamda bu yıl Rize'nin Fındıklı, Çamlıhemşin ve Ardeşen ile Artvin'in Hopa, Borçka ve Arhavi İlçelerinde toplam 212 bin dekar alan organik tarım havzası ilan edildi. Kararda, tarım alanlarında bilinçsizce ve tekniğine uygun olarak kullanılmayan gübrelerin bitkisel üretimin azalmasına yol açtığı ve bir takım olumsuz çevresel etkileri de beraberinde getirdiğine vurgu yapılarak, özellikle çay tarımı yapılan alanlarda kimyevi gübre tüketim miktarlarındaki artışın bu olumsuzluğa örnek teşkil ettiğine yer verildi.

GELECEK YILA ERTELENDİ
Organik çay tarımı yapılması kararı alınan bölgelerde bazı üreticilerin kimyasal gübreleri satın almış olması, organik gübre yetersizliği ve diğer eksiklikler nedeniyle organik çay tarımı gelecek yıldan itibaren uygulanmasına karar verildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, çay sektörü ve bölge için önem arz eden organik gübreye geçiş sürecinin ertelendiğini belirterek 'Bakanlar Kurulu'ndan önümüzdeki hafta çıkacak kararla organik çay tarımına geçiş 15 Ekim 2017 tarihine ertelenmiştir. Gerekli eksikliklerin giderilebileceği bu sürecin hayırlı olmasını dilerim.' dedi.

NİTRAT VE AZOT İÇERİKLİ GÜBRE KALDIRILACAK
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın öncülüğünde ÇAYKUR tarafından çay tarımında kullanılan nitrat ve azot içerikli kimyasal gübre yerine gelecek yıldan itibaren mikrobiyal organizmalar içeren organik gübreye geçilecek. Çayda herhangi bir kalıntısı ve olumsuz etkisi görülmese de kullanıldığı toprakta ve çevresindeki canlı varlıklar üzerinde zararlı etkileri olan, toprak yapısını olumsuz yönde etkileyen, heyelanları tetikleyen azot ve nitrat içerikli kimyasal gübre kullanımı kaldırılacak. ÇAYKUR'un yaptığı denemelerde mikrobiyal gübre ile üretilen çaylarda verim azalması gözlenmediği gibi ekstrat değerinin yükseldiği ve selüloz oranının azaldığı, tomurcuk oluşumunun ise arttığı tespit edildi.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde fiilen 36 bin dekarda 34 bin 483 ton organik yaş çay hasadı yapılıyor. Organik çay tarımında geçen yıl dönüm başına 100 lira ile ilave olarak kilogram başına 1 lira 73 kuruş destekleme ödemesi yapıldı.

Editör: Haber Merkezi