Nisan ayı Birleşmiş Milletler tarafından bütün dünyada otizm farkındalık ayı etkinlikleri kapsamında Güneysu Kızılay-Şükrü-Nurten Topçuoğlu Özel Eğitim Uygulama Merkezi tarafından 'Otizmli Çocuklarda Özel Eğitim ' konulu farkındalık konferans gerçekleştirildi.

Rize’de Muhtarlar Sandıktan Çıktı, Kuruldan Çıkamadı Rize’de Muhtarlar Sandıktan Çıktı, Kuruldan Çıkamadı

İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde Tohum Otizm Vakfı Eğitim Direktörü Prof.Dr. Binyamin Birkan'ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa, Güneysu Kaymakamı İhsan Selim Baydaş, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İdris Altuntaş, Rize Otizmle Mücadele ve Eğitim Derneği başkanı Resul Usta, sivil toplum kuruluşları ve öğrenciler ve otizmli çocuklara sahip aileler katıldı.

Birkan, Dünyada her 68 canlıdan 1'i otizmli olarak dünyaya geldiğini söyleyerek, şöyle devam etti:

'Erken tanılamayla eğitimlerinin özellikle 5 yaş öncesi erken, yoğun ve sürekli eğitime devam eden otizmli bireylerin bilimsel, sistemli ve uygulamalı davranış analizi yöntem ve tekniklerin uygulanması ile %50'sinin kaynaştırma eğitimine geçebilecektir. Kaynaştırma eğitimine devam eden öğrencinin taklit, yönergelere uyma , problem davranışların sıfır düzeyde olması, akranlarıyla hareket etme , bir olaya ve ya bir nesneye dikkatini verebilme davranışlarını kazanmış olması gerektiği ve diğer yüzde elli engelli bireylerinde öz bakım, günlük yaşam ve toplumsal uyum becerilerinde davranış olumlu/istendik davranış kazanabileceğini veya öğrenebileceklerini dile getirmiştir.'

Aile eğitiminin, öğrenci eğitiminde göz ardı edilemeyeceğine dikkat çeken Birkan, 'Eğitimlerde anne- babanın rolünün aktif olmasını ve onları motive ederek sürece dahil edilmesi gerekir' diye konuştu.


Editör: Haber Merkezi