Havaların da son dönemlerde sıcak gitmesi itibariyle 3. sürgünün sonuna yaklaşıyoruz. Bizim de şuanda haklı talebimiz olarak, sürgünün bitimiyle işlerine son verilecek olan mevsimlik işçi kardeşlerimizin çayların diğer fabrikalara bölünmesiyle en azından bir ay daha çalıştırılmasını bekliyoruz.

Ayrıca İş-Kur Kanunu'nda yer alan mevsimlik işçiler hizmet alımı programında çalışamaz maddesinin kesinlikle değiştirilmesini istiyoruz. Sosyal Güvenlik Kanunu'nda, İş-Kur Kanunu'nda bir değişiklik yapılmazsa ilgili arkadaşlarımızın kış mevsiminde çalışması mümkün değildir. İş akitleri askıda görünen söz konusu arkadaşlarımız 9 aylık ve 6 aylık çalışma hakkının yanında işsizlik fonundan da istifade edebilmeleri mümkün değildir. İş-Kanunu'nda yapılacak olan kanuni değişiklikle mevsimlik işçilerin sorunlarının büyük bir kesimi hallolmuş olur.

Mevsimlik işçi sorunu toplumun kanayan yarası haline gelmiştir. Yöremizde 4 ilde 20.000, ülke genelinde ise 100.000'in üzerinde toplum yararına çalışma programında aktif halde görev yapan kardeşlerimiz var.

Bizim mevsimlik işçi sorunumuz var. Diğer sendikalarla da bir araya gelerek bir çalıştay oluşturuldu. Gerek hükümet kanadı gerekse sendikalardan kişiler ortak bir metin hazırladı. Sesimizi tüm kesimlerin duymasını istiyoruz. Sendika olarak, bu sorunu çözmeye bölge siyasetçilerini de davet ediyoruz, mevcut sorun hepimizin sorunudur. Konuyla ilgili olarak 1 yıldır devam eden çalışmalarımız çerçevesinde hazırladığımız dosyayı sayın Cumhurbaşkanımıza, sayın Başbakanımıza ve sayın Meclis Başkanımıza sunduk. Bu sorun 2 milyon kişiye hitap eden bir sorundur. Bu mevsimlik işçi sorununun bir ayağı biz isek diğer ayağı da siyasetçilerdir. Hepimizin el ele vererek bu sorunu ortadan kaldırmamız gerekiyor. Mevsimlik işçi sorunu halloluncaya kadar bizim bu konudaki mücadelemiz her platform da artarak devam edecektir.'

MEVSİMLİK İŞÇİNİN EMEKLİ OLMASI İMKANSIZ
Açıklamalarında, mevsimlik işçilerin emeklilik süreci ve yaşam standartlarının altında almış oldukları ücret konularına da değinen Öz Gıda İş Sendikası Rize Şube Başkanı Sultan Murat Karadağ 'Asgari ücretle çalışanlar kısa bir zaman öncesine kadar 1 milyon 100 bin lira alıyorlardı, talepler doğrultusunda hükümet konuda iyileştirme yaparak brüt ücreti 1 milyon 650 bin liraya çıkardı. Mevsimlik işçilerin iki ayrı sorunu var.2007 yılında çıkan yasa ile söz konusu çalışanların emeklilik hakkından faydalanabilmesi için 7200 günü doldurması gerekiyor. Bu noktada, 4 ay çalışan bir işçiyi ele aldığımızda emekli olabilmesi için 65 yıl çalışması gerekiyor. Ortalama 20 yaşında işe başlayan bir kişi 85 yaşında emekli olur, yöremizde ortalama ömür 75 yaşının üzerine çıkmıyor. Bu durum da mezarda emeklilik sonucunu doğuruyor.

Mevsimlik işçiler 4 ay çalışıp geri kalan ayların da sigortasını yatırabilmek için temel gıda ihtiyaçlarından kısarak emekli olabilmenin hayallerini kurarken verilen 1 milyon 650 bin lira ücretle bu hayalleri de suya düştü. Kışın yatırılan sigorta primleri asgari ücretin tavanına göre hesaplanıyor. 1 milyon 100 bin lira alan mevsimlik işçi sigorta primini aylık 250 TL olarak yatırırken, bu rakam 1 milyon 650 bin TL'ye çıktığında aylık prim 500 TL'ye ulaştı. 4 ay çalışmak zaten geçinemeyen mevsimlik işçinin bu primleri yatırması imkansız hale gelmiştir. Bu durumda tablo yöremizde emekli olma şansının suya düştüğünü gösteriyor. Milli gelirden her çalışanın eşit derecede faydalanması, en azından yaşam standartlarına kavuşturulması gerekmektedir. Bu arkadaşlarımızın emeklilik haklarının oluşabilmesi ve işsizlik maaşından faydalanabilmesini talep ediyoruz.

ÖZ GIDA SENDİKASININ MEVSİMLİK İŞÇİLER İLE ALAKALI TALEPLERİ
1- 5620 sayılı kanun 2007 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu kanun çerçevesinde (2006 yılı baz alınarak) 180 gün ve üzeri çalışanlar kadroya geçirilmiştir. Yine bu kanuna ilave yapılarak, kamuda 5 ay 29 gün sınırlaması getirilmiş bu çalışmanın da Çaykur'da kampanyanın başlangıcıyla bitimi arasında yapılabileceği belirtilmiştir.

O dönemde Çaykur Genel Müdürlüğü bünyesinde 5450 kişi kadro almıştı. 2016 yılı itibariyle kadrolu işçi sayısı 2000 kişinin altına inmişti. Bunun 1000 tanesi de paketleme, Anatamir ve Genel müdürlük gibi daimi işlerde çalışmaktadır. Geride kalan 900 kişi civarında kadrolu işçi de fabrikaların durumuna göre bölünmektedir. Mevcut durumda fabrikaların zorunlu işlerini yürütemeyecek hale gelmiştir.

Ancak Mevsimlik ve kampanya işçilerinde bir mali yalda altı aydan az olmamak üzere vize edilecek geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırır ibaresinin konulmasını talep ediyoruz.

2- 1999'dan sonra işe girenler 7500 günü doldurmadan emekli olamıyor. Çaykur işçisi 120 gün çalışmayla bu günü doldurması ve emekli olması mümkün görünmüyor. İşsizlik fonundan mevsimlik işçinin en azından 3 ay kışın sigortasının yatırılması.

Rize’de Yeni Su Depoları İnşası Tamamlandı Rize’de Yeni Su Depoları İnşası Tamamlandı

Mevsimlik işçilerin işte olmadığı süreler içerisindeki işsizlik sigorta priminin 3 aylık bölümünün karşılanması

3- Toplum yararına çalışma programında 4 ilde 20 bin'in üzerinde kişi istihdam edilmektedir. Bu programdan Çaykur işçisi iş akdi askıda olduğu için yararlanamamaktadır. Bu programda Çaykur işçisinin çalışabilmesi için prosedür değişikliği yapılıp Çaykur işçisinin bu programdan faydalanabilmesinin önünün açılması.

Editör: Haber Merkezi