Ricania sp. ( Hemiptera: Ricaniidae)'e karşı biyoteknik mücadele yöntemlerinin araştırılması projesi İlimizde yürütülmeye başlatıldı.
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Koordinasyonuyla Rize İl Müdürlüğü'nün proje ortaklığında başlatılan çalışmalara Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü uzmanları destek veriyor. Birlikte yürütülen çalışmada Ricania sp. 'ye karşı biyoteknik mücadele kapsamında sarı renkli yapışkan tuzakların etkinliği, kitle halinde tuzakla yakalama yönteminin etkinliği araştırılacak.

KELEBEĞE TUZAK KURULUYOR
Ricania sp.kelebeğe karşı uygulanacak görsel yapışkan tuzak çalışmaları kapsamında iki ilçede biyoteknik mücadele deneme çalışmaları başlatıldı. 22-26 Mayıs 2017 tarihleri arasında birinci deneme yeri İyidere İlçesi Sarayköy mevkiinde 10 dönümlük çay deneme alanında çıtalı yapışkan renk tuzaklarının kurulumu yapıldı. İkinci deneme yeri olarak Pazar Güzelyalı mevkiinde belirlenen 10 dönümlük kapama kivi bahçesinde yapışkan renk tuzaklarının asılarak yerleştirilmesi yapıldı.

Rize'de Aç Kalan Ayılar, Evlerin Altını Üstüne Getirdi Rize'de Aç Kalan Ayılar, Evlerin Altını Üstüne Getirdi

DENEMELER SÜRECEK
Her hafta tuzaklardaki Ricania sp. nimf ve ergin sayımları yapılarak çalışmalar takip edilecek. Çalışmalar ile yapışkan renk tuzaklarının hangi yükseklikte ve hangi yoğunlukta uygulanmasının daha etkili olacağı, maliyet analizleri vb. yapılarak sonuçlarına göre teknik talimatlara girip girmeyeceğine ve kitlesel mücadelede kullanımına karar verilecek. Projenin ilerleyen dönemlerinde renk tuzakları ile ışık tuzakları kombinasyonu da denemeye dahil edilecektir. Çalışmalar sonuçlanıncaya kadar üreticilerimizin mevcut teknik talimatlar çerçevesinde kültürel mücadeleye devam etmeleri gerekmektedir.


Editör: Haber Merkezi