Rizeli Yazar Dursun Ali Taşçı Vefat Etti Rizeli Yazar Dursun Ali Taşçı Vefat Etti

Merhum bestekar Hasan Fehmi Sözeri'nin eserlerini birbirinden değerli sanatçılarımızın bir çoğu profesyonel olsa da amatör ruhla merhum bestekarın eserlerini muhteşem icra ederek konukları gurbetten sılaya harika bir yolculuğa çıkardılar.
İstanbul'daki Rizeliler yanında, horonu, Karadeniz Müziğini ve musiki severlerin tamamen doldurduğu ve zamanın su misali hızla akıp gittiği gecede, müziğe daha çok yer verebilmek için bu tarz gecelerde sık gözüken protokol konuşmalarına ve bir sonraki gün teşekkür yemeği organize edilerek plaket törenine yer verilmedi.

Sunuculuğunu RİMER Üyeleri müzehhibe Ayşe Emine Sultan Çelik ve sanatçı – işadamı Ergün Ekşi'nin yaptığı gecede bir çok ilk de yaşandı. Merhum bestekarın imzasının olduğu yerel türküler ile sanat müziği formunda bestelemiş olduğu eserlerinden örnekleri şefliği Ayşe Mumcu'nun yaptığı RİMER Türk Müziği Korosu ve yine her biri RİMER Üyesi olan değerli sanatçılar Abdurrahman Avcı, Barış Akyüz, Burak Ekşi, Göynüm Can Çetin, İrfan İbar, Mehmet Avcı, Münir Kürkçü, Talia Yavuz, Turan Vural ve Yasemin Yıldız kemençe üstadı Musa Agun'un da içerisinde yer aldığı kalabalık bir saz grubu eşliğinde okudu. Gecede ayrıca İlknur Yurtman, Levent Sözeri ve Ergün Ekşi merhumun eserlerini bilindik tarzlarından farklı üslupla yorumladılar. Tulumun duayeni Remzi Bekar'ın merhum bestekarın kemençe havası Taşlıdere türküsünü tulumla çalması, merhumla ilgili anıları geceye renk kattı.

Merhum bestekarın oğlu Osman Zeki Sözeri ile Devlet Opera Balesinde tenor sanatçısı olan torunu Levent Sözeri'nin merhumla ilgili anılarıyla renklendirdiği gecede Rize kültürü adına da çok önemli bir adım atıldı. İlk kez 2 yıl önce yine RİMER'de ilk adımları atılan Rize Horonundan örnekler, Yeditepe Folklor Eğitim Derneğinin ekibi tarafından ilk kez sahnede sunuldu.

Üsküdar Belediyesi'nin ev sahipliğinde Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen Rize'nin önemli bir değerinin ve bilinen bilinmeyen Halk ve Sanat Müziği formundaki eserlerinin genç nesle tanıtılması ve yarınlara taşınmasında önemli bir misyonu yerine getiren Hasan Sözeri Anma Gecesi komisyonu başkanı Özlem Kopuz da yaptığı açıklamada, 'Yurt genelinde ve uluslararası platformlarda Rize'nin ve Rizelinin tarihini, sahip olduğu değerlerini sanatsal - kültürel faaliyetler ve organizasyonlar düzenleyip tanıtmak ve gelecek nesillere aktarma amacında olan derneğimiz, bu yıl 2 Mart Rize'nin Kurtuluşunun haftasında Rizeli büyük bestekar merhum Hasan Fehmi Sözeri'yi Anma gecesi düzenledi. Derlemeleri ve besteleri halen dillerde olan Karadeniz Türkülerini Halk Müziğimize kazandıran, kemençeyi Türkiye'ye tanıtan büyük değerimiz, üstat merhum Hasan Fehmi Sözeri için tertiplediğimiz geceye hemşerilerimiz ve İstanbullu dostlarımız fevkalade ilgi gösterdiler.

Her biri birbirinden değerli Rizeli ses sanatçılarımız ve derneğimiz üyelerinden oluşan Şef Ayşe Mumcu yönetiminde ki RİMER Türk Müziği koromuzun katılımıyla gerçekleştirdiğimiz anma gecemize maddi manevi destek veren hemşerilerimize, gönüllü koro üyelerimize, ses ve sanatçılarımıza teşekkür ederiz.' dedi.
Aylar süren emekle ve çok geniş bir kadroyla sahneye konan Hasan Sözeri Anma Programı, Rize ve diğer illerden kurumların, derneklerin davet etmesi halinde Nisan ve Mayıs aylarında o illerde de tekrarlanabilecek.
(*) Hasan Fehmi Sözeri. Rize Merkez Portakallık Mahallesinden olan merhum, 1938 yılında henüz 17 yaşındayken, TRT Ankara

Radyosu'nda 'Karadeniz Türküleri Ses ve Saz Sanatçısı' olarak görev almış, 1949 yılında TRT İstanbul Radyosunda 'Karadeniz Türküleri Ses ve Saz Birliği'ni kurarak, 'Karadeniz'den Sesler' Programı'nın yayınını başlatmıştır.



1971'de vefat edişine kadar geçen 49 yıllık ömründe, 'Kerez Çiçek Açayi, Tapancamun Sapini, Ayağına Yemeni, Bir Türkü Diyeceğim, Bu Gece Rüya Gördüm, Gemiye Çektuk Yelken, Gökte Yıldız Ay Misun, Ha Buranın Ekini, Kiremite Su Düşti, Neren Ağrur Neren, Teyze Kizun Ayişe, Yenge Kızun Bi Tane, O Sarı Çemberuni, Yesun Oni Nenesi, Nazmiyem, İki Gönül Bir Olunca, Aşk Masalmış' gibi Zeki Müren'den Emel Sayın'a, Kamil Sönmez'den Cemile Cevher'e kadar değerli sanatkarlarında seslendirdiği akıllarda yer edinmiş 200 civarında Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği eserinin güfte veya bestesine imza atmış olan merhum Hasan Sözeri için daha önce TRT'de anma programı ve belgesel hazırlamıştı.

Editör: Haber Merkezi