15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında Rize'de il protokolü ve vatandaşlar Sahil Camii önünde toplandı. Yatsı namazı sonrası Sahil Cami önünde lokum ikram edilmesi ile başlayan 'Milli Birlik ve Beraberlik' yürüyüşü, Tuzcuoğlu Memişağa Parkı'na kadar devam etti. Yürüyüşe, Rize Valisi Erdoğan Bektaş, AK Parti Rize Milletvekilleri Osman Aşkın Bak ve Muhammed Avcı, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, İl Jandarma Komutanı Albay Hakan Dedebağı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, İl Emniyet Müdürü Altuğ Verdi ile bürokratlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Ellerinde Türk bayrakları ile yürüyüşe devam eden yüzlerce kişi Memişağa Parkı'nda hazırlanan nöbet alanına geldi. Kuran-ı Kerim ve sala okunan gecede yapılan konuşmalarda milli birlik ve beraberlik vurgusu yapıldı. Vatandaşlar gecenin ilerleyen saatlerine kadar nöbet tuttu.

Rize de 15 Temmuz etkinlikleri Şeyh camisinde Cuma namazının ardından hatm-i Şerif okunmasıyla etkinlikler başladı. Aynı gün Rize'nin Ardeşen ilçesinde 15 Temmuz Şehitleri Ormanı Fidan dikimi gerçekleşti.

14 Temmuz'da ise Rizeli eski Ak parti İstanbul milletvekili Metin Külünk İsmail Kahraman Kültür merkezinde konferans verdi. Külünk; konuşmasında Fetö darbe girişiminin nasıl başladığını ve saat saat İstanbul'da yaşananları anlattı. Külünk, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı karşılamaları ve Erdoğan'ın vatandaşlarla buluşmasından itibaren Fetö darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığını aktardı.

15 Temmuz günü şehit Erhan Dural Rize'nin Pazar İlçesinde kabri başında ziyaret edildi. Ardından Rize Merkezde bulunan Sahil Camisin de Mevlid-i Şerif ve 1500 Hatm-i Şerif sonra da ikram yapıldı. Ahmet Sulanın fotoğraf sergisi İsmail Kahraman Kültür Merkezinde gerçekleşti. Yatsı Namazı sonrasında yürüyüş için Sahil Cami önünde toplanıldı ve Tuzcuoğlu Memişağa parkına yürüyüş ve Demokrasi nöbeti başladı.

Meydanda Rize Milletvekilleri Osman Aşkın Bak ve Muhammed Avcı ile Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap halka seslendi.

MİLLETVEKİLİ BAK: MİLLETİN GÜCÜ SİLAHIN VE TANKIN GÜCÜNÜ YENMİŞTİR

Rize Milletvekili ve eski Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak etkinlikte yaptığı konuşmada; 'O gece hep birlikte meydanlardaydık. Kimsenin milletimize operasyon yapamayacağını, ezanımızı susturamayacağını ve bizlere diz çöktüremeyeceğini meydanlar da durdurduktan sonra bunu tüm dünyaya haykırdık. Hep birlikte şunu söyledik: 'Seninleyiz Erdoğan' Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla herkes meydanlardaydı. Biz de o gece olduğu gibi Demokrasi nöbetlerinde de meydandaydık. 15 Temmuz gecesi milletin gücü, silahın ve tankın gücünü yenmiştir. Şehitlerimize ve gazilerimize söz veriyoruz unutmayacağız, unutturmayacağız. Tüm dünyaya demokrasi dersi veren aziz milletimizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Hain darbe girişiminin olduğu gece bizlerle olan meydanlara koşan tüm teşkilatımıza, hemşerilerimize bize destek olan herkese şükranlarımı sunuyorum. Tasalanma yiğidim zaman bizden yanadır, Dünya sana düşman olsa da Rize senden yanadır, yolun sonuna kadar Recep Tayyip Erdoğan'' dedi.

MİLLETVEKİLİ AVCI: VATANDAŞLAR BAYRAĞINA SAHİP ÇIKMAK İÇİN ŞEHADETE YÜRÜDÜ

Rize Milletvekili Muhammed Avcı konuşmasında; '2. Yıl dönümünde yine aynı yerde siz hemşerilerimle olmanın mutluluğunu yaşıyorum. O gece Rize de bir askeri hareketliliğinin olmayacağını öğrenene kadar milletimizle birlikle bir mücadelenin gayretin içinde olduk. İstanbul Ak Parti İl yönetiminden aldığım bir telefonla Rize'de herhangi bir hareketlilik olup olmadığını sorunlunca o dönem polis müdürü olan Alem Çakıcı'yı aradım kendilerine böyle bir bilginin verilmediğini söyledi. Genel merkezden arandım ve bir darbe girişiminin olduğu söylendi. İlimizde bulunan parti binalarımızı telefonla arayarak bilgilendirdik. O gece biz halkımızı aramadan halkımız bizi mücadele için aramaya başladı. 1 saat sonra parti binamızın altına binlerce kişi vatanımız için gelmişti. Tedirginlikle ilerleyen saatlerde televizyondan başkomutanın sesi duyuldu. Bütün vatandaşları meydanlara davet etti. Vatandaşlar liderine, vatanına, devletine, bayrağına sahip çıkmak için şehadete yürüdü. Rize de kabirleri olan iki şehidimiz var bunlardan biri Erhan Dural bir diğeri Şuayip Seferoğlu. Allah hepsinden razı olsun. Hepsine rahmet diliyorum.' dedi.

BAŞKAN KASAP: 'ÜLKEMİZİN BİRLİĞİNİ YERLE BİR ETMEK İSTEDİLER'

Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, 'Yapmak istedikleri ülkemizin birliğini, beraberliğini, ekonomisini yerle bir etmekti. Sayın Cumhurbaşkanımız sayesinde atmış olduğumuz adımlarla belki on yılda gelebileceğimiz noktaya iki yılda ulaştık.' dedi. Başkan Kasap, 'Malum çeteye karşı direnişimizin 2. Yılındayız. Aslında yapmak istedikleri ülkemizin birliğini, beraberliğini, ekonomisini yerle bir etmekti. Sayın Cumhurbaşkanımız sayesinde atmış olduğumuz adımlarla belki on yılda gelebileceğimiz noktaya iki yılda ulaştık. Bütün engeller kaldırıldıktan sonra, ordumuzda, devletimizde, üniversitelerimizde ve her kurumda çalışmaların hızlandığını gördük.' dedi.

Başkan Kasap, 'Rize ve Rizeliler olarak elbette ortaya koymuş olduğumuz mücadele çok önemlidir. Bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Bu ülke çok zorluklar geçirdi. Son iki yılda yaşanan gelişmeler ülkemizi, düşmanlarımızın tasavvur ettiği noktadan çok daha ileriye taşımıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu bu çalışmalar ülkemizi daha ileri noktalara taşıyacaktır' diye konuştu.

AK PARTİ RİZE İL BAŞKANLIĞI: MİLLİ İRADEYE KARARKI BİR ŞEKİLDE SAHİP ÇIKILDI

AK Parti Rize İl Başkan vekil Ali Haydar Er 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

İl başkan vekili Er mesajında şu ifadelere yer verdi, 'Bundan tam 2 yıl önce aziz milletimiz tarih sayfalarına yazılacak önemli bir mücadeleyi daha gözler önüne sermişti. Türkiye Demokrasi tarihinin en hain, en kanlı darbe girişimi olan 15 Temmuz'da aziz milletimiz o hainlere izin vermemiş, üzerine açılan ateşlere, atılan bombalara, yöneltilen tanklara, rağmen meydanı darbecilere bırakmayarak ülkesine ve milli iradeye kararlı bir şekilde sahip çıkarak bu hain darbe teşebbüsünü bertaraf etti.

Çanakkale savaşında olduğu gibi millet olarak tankın, bombaların ve silahların önüne bedenimizi siper ettik. Milletimiz 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı o karanlık gecede Çanakkale ruhu, Kurtuluş Savaşı ruhu bir kez daha tezahür etti ve hain fetöcü darbecilere fırsat vermedi. 15 Temmuz gecesi gördük ki Devletin asıl sahibi millettir. Millet demokrasisine milli iradesine sonuna kadar sahip çıkmış liderimiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde meydanları hınca hınç doldurmuştur. Millet lideriyle birlikte yürüyerek bu hainlere meydanı bırakmamıştır. Milletimizin ülkesine ve iradesine kararlı bir şekilde sahip çıkması karşısında, darbecilerin ne silahları, ne tankları, ne helikopterleri, ne uçakları işe yaramıştır.

Hain darbe girişiminin bertaraf edilmesinin ardından tüm Türkiye'de olduğu gibi da 27 gün boyunca Rize 15 Temmuz demokrasi ve Cumhuriyet meydanında hep birlikte milli iradeye sahip çıkmak için dünya tarihinde eşine rastlanmayacak bir kararlılıkla nöbet tuttuk. Meydanları dolduranlar yeni bir saldırının gerçekleşme ihtimaline karşı hazırdık. Genç, yaşlı, kadın, erkek günün ilk ışıklarına kadar bir aradaydık. Tüm dünyaya haykırdık ve 15 Temmuz destanını hep birlikte yazdık.

Artık Ülkemiz üzerinde kirli emelleri bulunanlar şunu çok iyi bilmeli ki; Türkiye'de artık darbeler tarihi sonlanmıştır. 16 Nisan 2017 Halk oylaması ile demokrasimiz güçlenmiş, darbe girişimlerine altyapı oluşturacak gerekçeler ortadan kaldırılmıştır.

Çaykur Rizespor-Başakşehir Rekabetinde 18. Randevu Çaykur Rizespor-Başakşehir Rekabetinde 18. Randevu

Bu duygu ve düşüncelerle 15 Temmuz hain darbe girişiminin ikinci yıl dönümünde, vatanımız, bağımsızlığımız ve demokrasi için canını vermiş bütün şehitlerimizi rahmetle anıyor gazilerimize acil şifalar diliyorum.' dedi

CHP RİZE İL BAŞKANLIĞI: HER TÜRLÜ DARBEYİ LANETLİYORUZ

Cumhuriyet Halk Partisi Rize İl Başkanı Saltuk Deniz 15 Temmuz hain darbe girişimi nedeniyle basın açıklaması yaptı.

Başkan Deniz'in açıklaması şöyle:

'15 Temmuz hain darbe girişiminin üzerinden iki yıl geçti. Demokrasiye ve milli iradeye yönelik bu hain kalkışma ve arkasındaki FETÖ terör örgütünü lanetliyoruz. 15 Temmuz 2016 gecesinde yaptığımız gibi halk egemenliğine ve Türkiye'nin demokratik birikimine sahip çıkma azmindeyiz .

Darbe girişimine karşı Milletimiz, Gazi Meclis ve siyaset kurumu ortak bir direniş sergilemiş, girişim boşa çıkarılmıştır. Ancak bu kararlı duruş ne yazık ki güçlü bir demokrasi kurma fırsatına dönüştürülememiş, sonraki süreçte TBMM'yi devre dışı bırakan bir OHAL rejimi yerleştirilmiştir. Aradan 2 yıl geçmiş olmasına rağmen darbenin siyasi ayağının çıkarılmasına dönük esaslı bir adım da atılmamıştır .

Askeri ya da sivil her türlü darbeye karşı kararlı duruşumuz devam edecektir. Güçlü ve müreffeh bir Türkiye yaratmanın yolu, Cumhuriyetin kuruluş ilkelerine bağlı, kuvvetler ayrılığına dayalı demokratik, laik, sosyal hukuk devleti esaslarına sarılmaktan geçiyor.

Tek güvencemiz ve umudumuz yine milletimizin azim ve kararlılığıdır. Demokrasiye ve halk egemenliğine olan inancımızla 15 Temmuz hain darbe girişimini lanetlerken, darbeye karşı canını vererek şehit olan evlatlarımızı rahmetle anar, gazilerimize sağlık ve esenlikler dileriz.'

MHP RİZE İL BAŞKANLIĞI: Türk milliyetçileri Ülkenin sigortası ve geleceğin teminatıdır

Milliyetçi Hareket Partisi Rize İl Başkanı Mustafa Yıldız 15 temmuz hain darbe kalkışmasının 2. Yıl dönümünde yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklama şöyle:

'Ülkemiz, 15 Temmuz 2016 günü gece yarısına doğru başlayan ve ertesi gün öğle saatlerine kadar devam eden, tarihin kaydettiği en büyük ihanet girişimlerinden biriyle karşı karşıya kaldı. Kanlı ve vahşi bir saldırıya uğradığımız 15 TEMMUZ gecesi ülkemizi, milletimizi, demokrasimizi, Cumhuriyetimizi, aydınlık geleceğimizi yok etmek isteyen vatan hainleri harekete geçmiş, milletin silahlarını yine bu aziz ve fedakar millete doğrultarak kanlı bir darbe girişiminde bulunmuşlardı. Bu hain saldırının failleri din kisvesi adı altında yapılanmalarını tamamlamaya çalışmış yüzyılımızın Lawrence leri olarak karşımıza çıkmışlardı. Ancak, milletimiz darbe girişimini kabullenmemiş ve demokrasimize, özgürlüğümüze sahip çıkmıştır. Vatanın için anadan ve serden geçmeyi tarihinin her döneminde ortaya koymuş bu aziz Millet sokakları ve meydanları doldurarak, ölümü göze alarak bu hain kalkışmayı başarısızlığa uğrattı. Şehitlerimiz ve gazilerimiz 15 Temmuz gecesi cesaretleriyle, dirayetleriyle, kararlı ve dik duruşlarıyla tarih yazmışlardır.

15 Temmuz gecesinin gizli bir kahramanı ise Milliyetçi Hareket partisi Genel Başkanı Liderimiz Sayın Devlet Bahçeli beydir.Sokak hareketlerinden şüphelenen ve derhal Genel merkeze geçerek anlık istihbarat ile olayı çözümleyen ve ilk açıklamayı yapan Liderimiz 15 temmuz gecesinin gizli kahramanlarında biridir.'bu bir kalkışmadır ve kabul edilemez.Biz hükümetin yanındayız' diyerek dosta güven düşmana korku salan sayın Devlet Bahçeli beyin mesajı derhal karşılık bulmuş ve hainler arasında çözülmeler başlamıştır.Hain kalkışmanın önüne geçen bu çıkış darbe girişiminin başarısızlığa uğramasında bir dönüm noktası olmuştur.O gece için, 12 Eylülde bizim çocuklar kazandı diyenleri kastederek 'Çok şükür 15 temmuzda onların gayrı meşru çocukları kaybetti' diyerek tarihe bir not düşmüştür.

15 Temmuz destanı, ihanetin karşısına dikilen milli vicdandır. 15 Temmuz, demokrasinin, Cumhuriyet'in şeref ve kazanımlarını koruyan milli siperdir. 15 Temmuz, Türk milletine biçilmek istenen kefenin yine milletin azim ve kararıyla yırtılmasıdır. 15 Temmuz, uğursuz gecelere milli birlik ve dayanışmayla itirazdır. 15 Temmuz, Türkiye'nin bölünmesi ve bölüşülmesine karşı al bayrağımızın gururla yükseltilmesidir. 15 Temmuz, demokrasiyi askıya alma, millet iradesini yok saymaya karşı Türk milletinin şahlanışıdır. Türk Milleti dün olduğu gibi bu gün de Allah'ın izniyle, devletimizin kudreti ve dirayetiyle hiçbir hain güce karşı boyun eğmeyecek, yenilmeyecektir. Ülkemiz Coğrafik konumu gereği etrafı düşmanlarla çevrili bir noktadır.Gözümüz ve kulağımız açık olmalı, bir gün değil her gün nöbet tutarak vatanımıza sahip çıkmalıyız.

Bir kez daha ifade etmek istiyorum ki,Türk milliyetçileri Ülkenin sigortası ve geleceğe güvenle bakmanın teminatıdır.'

Editör: Haber Merkezi