Valilikteki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törene, Vali Erdoğan Bektaş, Belediye Başkanı Reşat Kasap, Rize Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İstiklal Yaşar Vural, Rize Baro Başkanı Mehmet Çırakoğlu, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Belediye Başkanı Kasap, burada yaptığı konuşmada, Doğu Karadeniz ve Rize'nin İpek Yolu üzerinde olmasından dolayı o dönemde her zaman çekişme ve işgal tehlikesi altında olduğunu belirtti.

1. Dünya Savaşından Türkiye'nin yorgun çıktığını ve savunmasız bir konumda olduğunu ifade eden Reşat Kasap, 'Rizemiz de Rus işgaline uğramıştı. Bu işgalin ortaya koyduğu bir takım zorluklar vardı. Özellikle yerel halk üzerinde açlık, hastalık ve göç gibi olumsuz etkiler bırakmıştı. Daha sonra Ruslar 1918 yılında işgal ettikleri yerlerden çekilirken, yerel halkın ve komutanların ortaya koydukları mücadele ile 2 Mart 1918 yılında Rizemiz düşman işgalinden kurtulmuş oldu.' diye konuştu.

Kasap, şöyle devam etti:

Stajyerlik Yaptığı Çocuk Cerrahi Servisi'ni Renklendirdi Stajyerlik Yaptığı Çocuk Cerrahi Servisi'ni Renklendirdi

'Geçmişte yaşananları tahmin etmek zor değildir. İçeride ve dışarda her zaman mücadeleyi yaşamaktayız. En basit örneklerini bugün Türkiye'de ve Rize'de yaşamaktayız. Bu topraklarda yaşayan insanların dirençli, dirayetli ve her zaman hazırlıklı olması gerekir. Türkiye'nin kurtuluşunda Rizelilerin de ortaya koymuş olduğu kahramanlıkları da unutmamamız gerekir. Bunlardan İpsiz Recep ve Recep Kahya da bu toprakların yetiştirdiği kahraman olarak tarihe geçmiştir. Bu topraklar hem ülkemize hem de yöremize bir çok önemli insanlar yetiştirmiştir ve yetiştirmeye devam edecektir.'

Törende, düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Rize Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi halk oyunları ekiplerinin gösteri sunduğu törende, Vali Bektaş ile vatandaşlar horon oynadı.

Editör: Haber Merkezi