ÇAYKUR’da Hangi Fabrikaya Ne Kadar İşçi Alınacak? ÇAYKUR’da Hangi Fabrikaya Ne Kadar İşçi Alınacak?

Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Rize turizmine yönelik özel açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin turizm açısından dünyanın önemli merkezlerinden biri olduğunu hatırlatan Kasap, turizmin gelişimi konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın önemli çalışmalar içerisinde olduğunu gözlemlediklerini söyledi. Rize'nin turizm kenti olma yolunda kapılarının açık olduğunu dile getiren Kasap, kentin estetiğinin değiştirilmesi için yaptıkları uygulamaları anlattı.

'BÖLGEMİZ DOĞAL GÜZELLİKLERİ İLE ÖNE ÇIKIYOR'
Son yıllarda bölgesel destinasyonlar oluşturulduğunu kaydeden Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, 'Turizm il bazından daha çok, bölge bazında ele alınıyor.Doğu Karadeniz Turizmi de bölgesel olarak yürütülen çalışmalarla destekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanımızın katılımıyla gerçekleştirdiğimiz bir toplantıda vurgulanan en önemli konu ülke genelindeki turizm politikalarının her bölge için geçerli olamayacağıydı. Her bölge kendi coğra ve içerisinde bulundurduğu destinasyona göre planlanıyor.

Bölgemiz doğal güzelliklerini ön plana çıkarırken tarihi ile de farklı seçenekler sunuyor. Devlet artık Rize bazında değil Trabzon'dan Artvin'e Bayburt'tan Gümüşhane'ye turizm planlaması yaparak konuyu ele alıyor. Bizde planlarımızı bu şekilde oluşturmalıyız. Bundan sonra turizm de verimli faaliyeti amaçlıyorsak makro düşünmeliyiz. Trabzon'a Uzungöl'e gelen turist; Rize'de Ayder Yaylasını da görecek, buradan Artvin Karagöl'e de gidecek. Organizasyonlar bu bazda yapılıyor ve yapılacak'

'TURİZM KENTİ OLMANIN KAPILARI AÇIK'
Kendilerinin de buna göre yerel turizm hazırlıklarını yapmaları gerektiğini vurgulayan Kasap, şöyle konuştu: 'Bu öncelikle Turizm İl Müdürlüğünün görevidir. Valilik kanalıyla planlamasını, teknik alt yapısını, çalışmalarını bu şekilde sürdürüyor ve sürdürecektir.

Ama bizlerde yerel yöneticiler olarak yaşadığımız bölgelerdeki bu faaliyetlerden kendimizi soyutlayamayız. Biz de özellikle Rize'miz için çaydan sonra turizmde ön plana çıkmak için elimizden geleni yapmalıyız.Orta sanayiye yönelik olarak çeşitli şeyler denendi. Alternatif tarım ürünlerine yönelik olarak değişik gelir getirici yan gelir faaliyetleri denendi. Ama temel anlamda il bazında bunların her birinin etkin olamayacağı görüldü.O açıdan turizmin varlığı, doğal güzelliklerin eşsiz oluşu,bize bir turizm kenti olmanın kapısını ardına kadar açıyor. Artık bu mekanizmanın yapılacak olan yatırımlarla işler hale getirilmesine az bir zamanımız kalmıştır.

Havalimanı, yükselen beş yıldızlı oteller, Ovit tüneli turizmi tetikleyecek başlıca unsurlar olacaktır. Bize ise bu noktada alt yapımızı hazırlamak ve deneyimli personellerin yetiştirilmesi kalıyor.'

'TURİSTLERE FARKLI SEÇENEKLER SUNMALIYIZ'

Turizm istatistiklerine bakıldığında Rize'de Çamlıhemşin ve İkizdere vadilerinin ön plana çıktığını vurgulayan Başkan Reşat Kasap, 'Ayder bölgemizde doğanın bozulmasını engellemek açısından gerekli adımlar atılmalıdır. Ayder'in turizmde daha etkin bir şekilde kullanılmasının yolları aranmalıdır. Bu bölge nerdeyse tıkanma noktasına gelmiştir. Bir gelen turist bir daha aynı yeri görmeyi tercih etmiyor. İkizdere vadisinde farklı seçenekler sunacağımız alanların sayısı çoğaltılmalıdır.

Son yıllarda özellikle Ortadoğu'dan gelen turistlerin ilgisi görülmektedir. İki vadimizde de var olan termal turizm önemli bir turizm değeridir. Gelen misa rleri profesyonelce bir bakış açısıyla karşılayıp öyle uğurlamalıyız. Beş yıldızlı otellerin tamamlanması ile beraber bölgemizde kaliteli hizmetin de standardının yükseleceğini düşünüyorum.'

'KENTİN ESTETİĞİ DEĞİŞİYOR'

Rize Belediyesinde göreve başladıktan sonra kentin görselliği konusunda önemli adımlar attıklarına değinen Kasap; 'Şehrin estetik anlamda da görülebilir, gezilebilir bir kent olma özelliğini ortaya koymamız lazım. Bunun için elimizden gelen çabayı ortaya koymaya çalışıyoruz. Rize'nin gündüzüyle gecesini tamamlayacak şekilde adımlar atıyoruz.

Çarpık yapı içerisinde olan şehrin çekiciliğini artırmak için estetik bir takım rötuşlar gerekir, cazip hale getirmek gerekir. Çünkü bu çarpıklığı ortadan kaldırmak için uzun vadeli planlar gerekiyor. Bunun içinde kentsel dönüşüm çerçevesinde çalışıyoruz. Kısa vadede turizme katkı sağlayabilmek için şehrin çeşitli bölgelerini daha gösterişli hale getirmemiz gerekiyor.

Turizm projelerimizden biri de teleferiktir. Kamulaştırmada sona geldik. İstanbul Büyük Şehir Belediyesinden uzmanlar ilimize gelerek proje çalışmalarını tamamlayacak. Proje tamamlandıktan sonra da yap işlet modeliyle ihaleye çıkacağız.

Teleferik turizme katkısı olan önemli bir araçtır. Turizm yatırımlarını taçlandıracak olan yatırım ise hava limandır. Havalimanının tamamlanmasıyla ilk durak noktası olacağız. Uçakla gelen turist genellikle geldiği yere yerleşiyor. Şehrin yeni yaklaşımlarla bizim de son iki yılda ortaya koyduğumuz şehre yönelik olarak önemli rötuşlarla, önümüzdeki üç yıl içerisinde de yapacağımız yeni yatırımlarla bir turizm şehri olma yolunda hedefler belirlemeliyiz' ifadelerini kullandı.

RİZE'NİN TURİZM PROJELERİ
Rize Belediyesinin de turizm alt yapısına yönelik önemli çalışmalar içerisinde olduğunu ifade eden Başkan Kasap;'Doğu ParkProjemiz,Mavi Şehir Projemiz, Batı Park Projemiz, Meydan Projemiz ve Isırlık Projemiz aynı zamanda kentin turizm geleceğine hizmet edecektir.

Mavi Şehir Projemiz içerisinde yer alan kadın kültür merkezi, müzemiz, çay çarşısı, turistik faaliyet alanları olacaktır. Çay çarşısında çayın tarihsel ve günlük üretiminin oluşumunu anlatacak senaryolar oluşturacağız.Isırlık Projesinde ise şehirde yaşayanlar yada dışarıdan gelen ziyaretçiler için şehrin sıkışıklığından kurtularak doğayla şehir arasında bir atmosfer oluşturuyoruz. Şehrimizi ziyaret edenlere nefes aldıracak bir mekan oluşturuyoruz. Turizm konusunda birinci konumuz bilinçlendirmeye yönelik olması gerekiyor. Biz turizm konusunda daha adım atıyoruz, yürümeye başlamadık.

Bir adım atıyoruz, turistten önce turizmehazır olmalıyız. Önümüzde zaman var, Rize'de yaşayanlar ilimizin etkinliğinin farkından değiller. Bunu neden söylüyorum;bakıyorsun küçük bir şey için çocuklar torunlar gelecek için teleferik için mahkemelerle uğraş meydan projesi için mahkemelerle uğraş bu nedenle yatırımlarımızın zamanı sekteye uğruyor. Bizim bu yatırımları yapabilmemiz için hemşerilerimizin önümüzüaçması gerekiyor'
ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi