Rize Havalimanı Taş Dolgu Yolu Bitiyor

Rize Havalimanı Taş Dolgu Yolu Bitiyor

  • 0
  • 0

RİZE’nin Pazar İlçesi Yeşilköy Köyü’nde temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan ve Türkiye’nin deniz dolgusuna inşa edilecek ikinci havalimanı olacak Rize-Artvin Havalimanı projesi için kullanılacak 88.5 milyon ton taş dolgunun alınacağı alana yapılan 7 kilometrelik yol kısa bir süre sonra tamamlanıyor.

Yolun tamamlanması ile birlikte denize taş nakli başlayacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 766 hektarlık alanda projelendirilen Rize-Artvin havalimanı için 266 hektarlık alanda 88.5 milyon ton taş deniz dolgusu yapılacak. Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğü projede kullanılacak taş dolgunun alınacağı 5 alan belirledi. Proje sahasına 3 ila7 kilometre mesafede Hisarlı, Kanlımezra ve Kuzeyce Köyleri sınırında açılacak yeni taş ocaklarına ilave aynı bölgede özel firmalara tahsisli iki ocaktan taş alımı yapılacak.  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, özel firmalara ait taş ocakları için ‘ÇED gerekli değil’ kararı verdi, 3 taş ocağı için ise 30 Aralık tarihinde ÇED süreci başlattı. Bölgede can ve mal güvenliğiile çevre mevzuatı hükümleri uyarınca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri, AFAD, Özel İdare ve diğer ilgili kuruluşlardan görüş isteyen müdürlük ÇED sürecinde sona geldi.


 
80 HEKTARLIK 5 ALAN

 
Hisarlı Köyü’nde 30 milyon ton taş rezervi bulunan 17.75 hektarlık alanda açılacak taş ocağında yıllık 10 milyon, günlük ise 27 bin 770 ton taş dolgu alınacak. 15 milyon ton taş rezervi bulunan 13.55 hektarlık Kanlımezra taş ocağından ise yıllık 5 milyon, günlük ise 13 bin 889 ton taş alınacak. 50 milyon ton taş rezervi bulunan 24.35 hektarlık Kuzeyce Köyü Taş ocağından ise yılda 15 milyon, günlük ise 41 bin 667 ton taş dolgusu alımı gerçekleştirilecek. Özel işletmelere ait 25 hektarlık alandaki iki taş ocağında ise yıllık 500 bin ton taş alımı planlandı.


 
TAŞ NAKLİ İÇİN YENİ YOL
 
Taş ocakları Yeşilköy Köyü’nde yapılacak havalimanına 3 ila 7 kilometre uzaklıkta seçildi. Taş naklini kolaylaştıracak mesafe de yeni bir yol güzergahı açılacak, mevcut köy yolu kullanılmayacak. Nakliye kamyonların Karadeniz Sahil Yolu güzergahında trafiği aksatmaması için önlem alındı. Pazar Tüneli üzerinden geçirilecek yeni yol havalimanı proje sahasına bağlanacak. Böylece kamyonlar trafiğe çıkmadan taş dolgu malzemesini taşımış olacak. Taş ocakları sahasında kalan bir evde kamulaştırılacak, ocaklara yakın mesafelerdeki Hisarlı, Kanlımezra, Kuzeyce, Subaşı, Yavuz ve Sivrikale Köyleri’ndeki evlerin yapılacak patlatmalardan etkilenmemesi için güvenlik tedbirlerinin alınacağı belirtildi. 
 
RİZE-ARTVİN HAVALİMANI PROJESİ
 
Türkiye'nin deniz dolgusuna inşa edilecek ikinci havalimanı olacak Rize-Artvin Havalimanı, 3 bin metre uzunluğunda 45 metrelik pist, 260 metreye 24 metrelik taksi yolu, 300 metreye 120 metrelik aprondan oluşacak. 88.5 milyon ton dolgu ile inşa edilecek havalimanı tamamlandığında Türkiye’nin 56’ıncı havalimanı olacak. 4 yılda tamamlanacak ve yılda 2 milyon yolcuya hitap etmesi beklenen Rize-Artvin havalimanı inşaatı 1 milyar 87 milyon 434 bin liraya mal olacak ve Cengiz İnşaat- Aga Enerji İş Ortaklığı ile gerçekleştirilecek. Havalimanı için 2017 yılında 149 milyon 166 bin lira ödenek ayrıldı.

Haber :

Hangi ilde, Rize'de olduğu gibi Pazar adında bir ilçe vardır?

Yorum Yap