Kamyonların yanı sıra devreye sokulan hafriyat gemisi ile taşınan taşlarla hem karadan hem de denizden dolgu çift yönlü sürdürülüyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 766 hektarlık alanda projelendirilen ve temeli 3 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan Rize-Artvin havalimanı için, 266 hektarlık alanda 88.5 milyon ton taş dolgu kullanılacak. Havalimanı inşaatı deniz dolgusu için taş alınacak bölgeye yapılan yol çalışması sırasında çıkan malzeme ile başlayan deniz dolgusu sürüyor. Kamyonların aralıksız malzeme taşıdığı alanda doldurulan denizde 390 metre uzunluğunda bağlantı yolu yapılıyor. Bu yolu kullanacak kamyonlar 12 ila 26 metre arasında derinliğe sahip denize taş dökmeyi sürdürecek. Proje sahasına 3 ila 7 kilometre mesafedeki Hisarlı ve Subaşı taş ocaklarının devreye alınması ile günde yaklaşık 100 kamyon ile 75 bin ila 100 bin ton arasında taş dolgu yapılması planlanıyor.

Hayati Yazıcı: Gurur Duyulacak Hikayelerimiz Var Hayati Yazıcı: Gurur Duyulacak Hikayelerimiz Var

HAFRİYAT GEMİSİ DEVREYE ALINDI

Havalimanı deniz dolgusu için kamyonların yanı sıra denizde 'Taşır-4' isimli hafriyat gemisi de devreye sokuldu. Her seferinde 35 kamyonun taşıdığı yaklaşık 1500 ton dolayında taş yüklenen gemi 10 metrenin altındaki derinliğe sahip denize ön dolgu için malzeme boşaltıyor. Gemi, taşıdığı dolgu malzemesini ortadan açılan bölmesi ile denize döküyor. Günde 4 seferle ön dolguya başlayan gemi 2 taş ocağının devreye alınmasıyla sefer sayısını artıracak. Bir ilave geminin daha katılacağı çalışmada bu yöntemle dolgu daha hızlı yürütülecek. Bölgede deniz dolgusunun 2020 yılında tamamlanması planlanıyor.

KAPTAN: HER SEFERDE 1500 TON TAŞIYORUZ

Taşır-4 hafriyat gemisi kaptanı Ali Kul, günde 4 sefer yaptıklarını belirterek her seferde 1500 ton dolayında taş taşıdıklarını belirtti. Kul, 'Yolu tamamlandıktan sonra açılacak 2 taş ocağının da devreye girmesiyle daha fazla taş denize dökülecek. Bölgeye ilave bir hafriyat gemisi daha gelecek. Böylece günlük daha fazla malzeme denize taşıyacağız. Denizden ve karadan kamyonlar dolgu malzemesi taşıyor. Böylece daha kısa sürede dolgunun bitirilme şansı oluyor' dedi.

VATANDAŞLAR DOLGUYU İLGİYLE İZLİYOR

Bölgede yapımı heyecanla beklenen havalimanı inşaatını vatandaşlarda kıyıdan ilgiyle takip ediyor. Havalimanı inşaatının bir an önce bitmesini temenni eden vatandaşlar merak ettikleri için zaman zaman geldikleri sahilde çalışmayı izlediklerini anlattı.

RİZE- ARTVİN HAVALİMANI PROJESİ

Türkiye'nin deniz dolgusuna inşa edilecek ikinci havalimanı olacak Rize-Artvin Havalimanı, 3 bin metre uzunluğunda 45 metrelik pist, 260 metreye 24 metrelik taksi yolu, 300 metreye 120 metrelik aprondan oluşacak. 88.5 milyon ton dolgu alanı üzerine inşa edilecek havalimanı tamamlandığında Türkiye'nin 56'ıncı havalimanı olacak. 4 yılda tamamlanacak olan ve yılda 2 milyon yolcu beklenen Rize-Artvin Havalimanı inşaatı 1 milyar 87 milyon 434 bin liraya mal olacak. 2017 yılında 149 milyon 166 bin lira ödenek ayrılan havalimanının 29 Ekim 2021 tarihinde tamamlanması öngörülüyor.

Editör: Haber Merkezi