Ancak Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren Rize, Vali Erdoğan Bektaş'ın büyük gayretleri ile 'Kodlama Eğitimi' projesini hayata geçirdi. Rize'de 'Geleceğin Yazılımcıları Rize'den Yetişiyor' sloganı ile ortaokul öğrencilerinin bilişimsel düşünme becerilerini geliştirmeyi amaçlayan 'Kodlama Eğitimi' projesi kapsamında okullara yeni bilgisayar laboratuarları kazandırılmaya başlandı. Derepazarı İlçesi'nde Ali Rıza Yılmaz Ortaokulu'nda hayırsever işadamı Yusuf Yurtvermez'in desteği ile oluşturulan yeni ve modern kodlama laboratuarı Rize Valisi Erdoğan Bektaş'ın katıldığı törenle açıldı.

Derepazarı Ali Rıza Yılmaz Ortaokulu'ndaki törene Vali Erdoğan Bektaş, Derepazarı Kaymakam'ı Selçuk Köksal, Derepazarı Belediye Başkanı Yakup Samangül, Rize Milli Eğitim Müdür Vekili Mustafa Kalender ile hayırsever işadamı Yusuf Yurtvermez ile davetliler katıldı. Öğrencilerle yakında ilgilenen ve sohbet eden Vali Erdoğan Bektaş, bilgisayar laboratuarı açılışı sırasında yaptığı konuşmada önem verdikleri iki temel projeden biri olan Kodlama eğitim için kendilerine okullarda büyük bir bilgisayar alt yapısı gerekli olduğunu belirterek 'Biz devlet bütçesinden bir kuruş harcamadan bu bilgisayar alt yapısını kurduk. Şuanda 12 merkezde hedef okullarımızda bilgisayar alt yapısı kuruldu. Biz bunu projelerimize inanan öğrencilerimizin velilerimizin, öğretmenlerimiz ve okul idarecilerimiz sayesinde yaptık. Gerçekte bize katkıları oldu. Okullarla veliler bir araya geldi ve bir hedefte buluştu.' dedi.



'BAKANLIKTAN ÖNCE UYGULUYORUZ'
Ortaokulların 5 ve 6'ıncı sınıflarına kodlama eğitimi verdiklerini ifade eden Vali Bektaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Geçen yıl Sanayi Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığımızdan kodlama eğitimini zorunlu eğitim haline dönüştürülmesini istemişti. Bu kabul gördü. Fakat henüz bakanlık düzeyinde bu iş henüz gerçekleşmedi. Biz mahalli katkılarla ve kodlama ekibimizi gerçekten özel çabaları ile geldiğimiz yerde de bu işi başarmıştık. Rize'de de bu işi başarı ile sürdürüyoruz. Bütün ortaokulların 5 ve 6'ıncı sınıflarında bilişim derslerini vesile ederek biz çocuklarımız dağda bayırda tüm çocuklara tüm okullarda kodlama eğitimi veriyoruz.'

'YENİ DÖNEMDE SENORYO YAZICI OLACAKSAN BU İŞİN UCUNDAN TUTMALIYIZ'
Kodlama eğitimi ile ilgili bilgiler veren Vali Bektaş, 'Kodlama yeniçağın geleceğin mantığı. Gelişmiş ülkeler bu işe büyük emek veriyor. Avrupa Birliği kodlama eğitimini 5 yaşında başlatın tavsiyesinde bulunuyor. ABD önemli yol alıyor. Bizde Milli Eğitim bakanlığımız bu işe çok sıcak bakıyor. Gelecek yıllarda bütün okullarımıza bu eğitimler ders haline dönüşecek. Kodlama denilince hayatımızın birçok sahasında karşılaştığımız bilgisayar programlarının yapılmasını amaçlayan eğitim demektir.

Analitik düşünme yeteneği. Bu yeni dönemde artık eğer kurucu, senaryo yazıcı olacaksak bu işin ucundan tutmak zorundayız. Yoksa kodlama bilenlerin yaptığı programların uygulayıcı olmaktan öteye gidemeyiz. Bize yakışanı yapmaya çalışıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Rize'deki Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı Rize'deki Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

HAYIRSEVER İŞADAMINA PLAKET
Kurdele kesilmesinin ardından bilgisayar laboratuarını gezen Vali Bektaş, öğrencilerle kodlama üzerine sohbet etti, öğretmenlerden bilgi aldı. Vali Bektaş, bilgisayar laboratuarının oluşturulmasında katkı hayırsever veren işadamı Yusuf Yurtvermez'i de kutlayarak plaket verdi. Tören daha sonra sona erdi.

Öte yandan Rize'de 'Kodlama Eğitimi Projesi' kapsamında 5 ve 6. sınıflardan oluşan 160 kişilik öğrenci grubu KTÜ Of Teknoloji Fakültesini ziyaret etmişti.

Editör: Haber Merkezi