Rize Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi'nin 1984 yılında kurulduğunu hatırlatan Modern Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kalyoncu; 'Rize'nin topoğrafik yapısı nedeniyle yapımına başladığımız sanayi sitesini çok uzun yıllar sürmesi ardından ortaklarına teslim edilecek konuma getirdik. Bu medern küçük sanayi sitesi için çalışmalar çok uzun yıllara dayanıyor. Sitenin önce Engindere Mahallesi'nde yapılması için çalışılmış olmayınca deniz dolgusu üzerine yapılması için fikir beyan edilmişti. Kıyı kenar kanunu engeline takılınca Pekmezli Köyü'nde yapılmak istenmiş burası da olmayınca, İyidere'de yapılması için çalışmalar başlatılmıştı. Buraya da ortakların bir çoğu uzak diyerek sıcak bakılmamıştı. Yapılmasından ümitlerin kesildiği dönemde ben ve yönetimim bu konuda yeniden ciddi adımlar atarak sanayi sitesinin yapımı konusunda çalışmaları hızlandırdık.

Rize'den Trabzon'a Giden Araç Tünelde Kaza Yaptı: 1 Ölü, 6 Yaralı Rize'den Trabzon'a Giden Araç Tünelde Kaza Yaptı: 1 Ölü, 6 Yaralı

Çiftekavak Mahallesi'nde site kurmaya yetecek kadar arazi olduğunu keşfederek; 2000 yılında Çiftekavak Mahallesi ve Hayrat Mahallesi sınırları içinde çalışmalara başladık. 2002 yılında bu alanı Belediye mücavir alanına aldırarak sanayi sitesi alanı olarak imar planına işlettik. Sanayi Sitesi, 2003 yılında Sanayi Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı tarafından 205 işyeri olarak yatırım programına alındı. Tarım Bakanlığından, tarım arazisi vasfından çıkarttık. Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğünden; arazinin su taşkınından korunması için tahkimatları ihaleye çıkararak dere ıslah çalışmalarını tamamlattık. Sanayi sitesi yapılacak arazinin taşkından korunduğuna dair yazıyı DSİ' den aldık. Rize'ye önemli bir yatırımı ve iş sahasını kazandırmak için geleceğe doğru planlamalar yaptık' diye konuştu.

YÜKLENİCİ FİRMA SÜRECİ UZATTI
Süreç içinde toplu konut idaresi ile protokol imzalayarak 90 dönüm arazinin kamulaştırma çalışmalarını tamamladıklarını ifade eden Kalyoncu, 'Bölgenin yerleşim planını Sanayi Bakanlığı tarafından istişare ederek 127 ortaklı genel yerleşim planı hazırladık. Jeoloji ve jeofizik, mimari, statik, elektrik ve makina projelerini hazırlanıp, önce Belediye onayına sonra Bakanlık onayına sunduk. İki etap halinde yapmış olduğumuz sitenin 1. etabı olan 98 işyeri yapım işi 2010 yılında 14 Milyon 253 Bin TL. keşif bedeliyle ihale edildi. Yüklenici firma yüzde 47 kırımla 8 Milyon 116 bin TL.'ye ihaleyi alarak işe başladı. İşin bitiş süresi Ekim 2013 iken Mayıs 2014 tarihine kadar süre uzatımı verildi. Verilen bu süre zarfındada işin ancak yüzde 35'i yapılmış olduğundan genel kurul kararıyla yüklenici firmanın teminatına el konularak Mayıs 2014 tarihinde sözleşmesi fesih edildi. Söz konusu 98 işyerinin eksik kalan işleri keşifleri hazırlanarak Bakanlık tarafından Eylül 2014 tarihinde 2014 yılı 13 Milyon 487 bin TL. keşif bedeli ile yeniden ihale edildi. Yüzde 25 kırımla 10 Milyon 113 bin TL. bedelle alan firma 98 işyeri yapım işini bitirerek geçici kabulü yaptık. Ayni zamanda kamulaştırma ve proje işlerini tamamlamış olduğumuz 2. etabında çalışmalarını tamamlayıp 2015 yılı keşif bedeli ile 15 Milyon 70 bin TL.'ye Bakanlık tarafından Mart 2015 tarihinde 29 işyeri yapım işi üst yapı ihalesi yapıldı. Yüklenici firma yüzde 30 kırım yaparak 10 Milyon 431 bin TL.'ye işin yapımını üstlendi. Temmuz 2010 tarihi itibariyle süresi dolan yüklenici firma ile geçici kabul yapılacak' şeklinde konuştu.

DÜKKAN TESLİMLERİ YAPILACAK
Alt yapı çalışmalarına hızlı başladıklarını belirten Başkan Kalyoncu; 'Artık beklemeye tahammülümüz kalmadı. Alt yapıda, kanalizasyon,forekazık, perde beton, taşduvar, saha dolgusu, yangın tesisatı,aydınlatma, doğalgaz, telefon, saha betonu, internet ağı ve trafolar la ilgili projeler hazırlanıp Haziran 2016 tarihinde 2016 yılı keşif bedeli 14 Milyon 439 bin TL. ile ihale yapılmış: yüklenici firma yüzde 30 kırım yaparak 10 Milyon 105 TL'ye alt yapı yapım işini almıştır. Alt yapı yapım işi 2017 yılı sonunda bitecektir. Şerefiye çalışmalarımız Mimarlar Odasının oluşturduğu komisyonla çalışmalara başlamış. Yılsonuna doğru çekilişleri yapıp ortaklarımıza dükkanlarını teslim edilecektir' ifadelerine yer verdi.

ŞEHİR İÇİ ESNAFIMIZDAN DÜKKAN TALEPLERİ VAR
Yaptıkları çalışmalardan bir çok tecrübe edindiklerini belirten Modern Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kalyoncu; 'Edinmiş olduğumuz tecrübeleri birleştirerek sanayi sitemizin devamına ilave dükkanlar yapacağız. Şehir içinde ve mahalle aralarındaki marangoz, demirci gibi esnafların baskısıyla yeni dükkan çalışmalarına başlamış bulunuyoruz. Çok yoğun bir talep var. Bir çok sanatkar arkadaşımız bize ulaşarak yapılacak sanayi sitesinden dükkan almak için kayıt yaptırmış bulunmakta. Biz ise yeni bir kooperatif kurmuş en kısa zamanda Rize'mize yeni bir sanayi sitesi kazandırmak için çalışmalara başlamış bulunmaktayız. Şimdiden ilimize hayırlı olsun' diyerek konuşmasını tamamladı.

Editör: Haber Merkezi