Şekere oranla 300-400 kat daha fazla tatlandırma özelliğine sahip olan aynı zamanda hiç kalori içermeyen Stevia isimli bitki bu özelliği ile asrın bitkisi olarak adlandırılıyor. Dünyanın yeni yeni tanımakta olduğu bitki, dört yıl önce ÇAYKUR tarafından Rize'ye getirilerek deneme üretimlerine başlanıldı. Dört yıl boyunca süren deneme üretimlerinde beklenilenin üzerinde bir verim elde edildi.

İsmini Cumhurbaşkanı Erdoğan koydu
ÇAYKUR, deneme üretimi yapılan bahçelerde yetiştirilen bitkilerin 4. yıl 2. sürgün hasadını bugün gerçekleştirdi. İlk hasadı ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu yaptı. Sütlüoğlu burada yaptığı açıklamada, Stevia isimli bitkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teklifi üzerine 'Rize Şekeri' ismini verdiklerini ifade ederek, 'Stevia'nın anavatanı Güney Amerika. Bu mucizevi bir bitki. Asrın bitkisi olarak adlandırılıyor. Dünyada bilinen adı 'Stevia' ancak sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye'de 'Rize şekeri' olarak adlandırmamızı istedi. Fabrikasyon işlemler sonrası şekerden 300-400 kat daha fazla tatlandırma özelliğine sahip. Ancak şekerde bulunan kalori gibi zararlı hiçbir değeri içinde barındırmayan, bütün bu değerlerin sıfır olduğu, hem tatlı olan hem de insan sağlığına hiçbir zararı bulunmayan mucize bir bitki. Dünya da bu bitki yeni yeni tanınıyor ve her geçen yıl pazarı genişliyor. Her yıl birkaç milyar dolarlık bir büyüme söz konusu. Türkiye olarak Dünya yeni yeni bu bitki ile tanışırken bizde tanışmış olduk. Denemelerimizi yaptık' dedi.

Hayati Yazıcı: Gurur Duyulacak Hikayelerimiz Var Hayati Yazıcı: Gurur Duyulacak Hikayelerimiz Var

2017 Yılında yaygın üretime geçiliyor
Sütlüoğlu, bitkinin Rize'nin iklimini sevdiğini ve deneme üretimlerinde yüksek verim elde ettiklerini ifade edip yaygın üretime 2017 yılı içerisinde geçileceğini açıkladı. Fabrika kurumu için hazırlıkların sürdüğünü belirten Sütlüoğlu, ürün alım garantili olarak üreticilere de bitki dağıtacaklarını altını çizdi. Sütlüoğlu, 'Fabrika kurma çalışmalarımız sürüyor. Anatamir Fabrikamızın bulunduğu yerde bir fabrika kurmayı planlıyoruz. 2017 yılında üretimine başlamayı hedefliyoruz. Üreticilerimize Rize Şekeri'nin fidanlarından dağıtacağız. Ürün alım garantisi vereceğiz. Bu şekilde 2017 yılında Rize'de üretime başlamış olacağız.'dedi.

Editör: Haber Merkezi