Rizeli gazeteci ve Drone pilotu Aytekin Kalender, hobi olarak başladığı uçuşlarda şimdi Karadeniz'in şirin ilinin tüm güzelliklerini fotoğraflayıp görüntüleyerek tanıtım hizmetleri yaptığını belirterek; 'Rize fotoğraf konusunda bin bir güzelliklere sahip bir il. Her nereye baksan farklı bir doğal güzellik görmek mümkün. Tarihi yapıları doğal güzelliklerini havadan görüntüleyip ilimizin tanıtımına katkı sağlamaya çalışıyoruz' diye konuştu.

KARADENİZ EŞSİZ BİR DOĞA KENTİ
Rize turizmi konusunda çeşitli proje ve çalışmalar içerisinde olduğunu ifade eden Kalender, 'İlimizi keşfedilmemiş bir turizm cenneti olarak görüyorum. Yakın ilerimize göre çok daha fazla turizm değerine sahibiz. Rize şehrinin turizm alt yapısında yapılacak olan iyileştirmeler ve tanıtımlarla yakın gelecekte milyonları ağırlayan bir turizm ili olacağımıza inanıyorum. Tarihi kemer köprüleri, şelaleleri, 100'den fazla yaylası, buzul gölleri, kaleleri ve endemik bitki türlerini başka hangi il sınırları içerisinde barındırıyor? Türkiye'de doğa turizmi denince akla Rize geliyor. Şehrimiz eşsiz bir doğal güzelliğe sahip. Bu potansiyeli iyi değerlendirerek katma değere çevirmek gerekiyor. Bu konuda elbette ki şehrin yöneticilerine önemli görevler düşmektedir. Bizde bu konuda elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz. Bu güzel doğamızı şehrimizin turizm potansiyelini tanıtmak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz' diye konuştu.

Hayati Yazıcı: Gurur Duyulacak Hikayelerimiz Var Hayati Yazıcı: Gurur Duyulacak Hikayelerimiz Var

DRONE PİLOTU NASIL OLUNUR?
Drone teknolojisinin hayatımıza girmesi ile farklı bir açı yakalandığına değinen Kalender; ' Artık teknoloji çok gelişmiş durumda. Yıllar önce bir gölü, bir yapıyı, bir turizm mekanını havadan görüntülemek imkansız gibi bir şeydi. Şimdi ise deyim yerindeyse çocuk oyuncağı. Yaklaşık bir yıldır insansız hava aracı kullanıyorum. Bu görünürde oyuncak gibi görünse de bir çok tehlikeyi etrafında barındırıyor. İnsanlara temas halinde pervaneler zarar verebiliyor. Bu yüzdem eğitim almak gerekli, sertifika ve ehliyetleri edinmek gerekli. Sivil Havacılık Kurumu Müdürlüğü (SHGM) insansız hava aracı talimatına göre ticari uçuşlar için sertifika ve ehliyet zorunlu tutuluyor. Sertifika eğitimlerini ve ehliyetimi Droneturk'un İstanbul'da gerçekleştirdiği eğitimlerde aldım. 19 Mayıs Üniversitesi UZAYTEM tarafından verilen ve Droneturk organizasyonu ile yapılan bu eğitimlerde insansız hava aracının tanımından hava hukuku ve sorumluluklarına, uçuş prensiplerinden bakım onarıma bir çok konuda dersler anlatılıyor. Ardından gerekli belgeler katılımcılara veriliyor. Bir dikkat edilmesi gereken konu ise droneniz var ise mutlaka SHGM'nün sistemine kaydetmek zorundasınız' ifadelerine yer vererek uyarılarda bulundu.

Editör: Haber Merkezi