Ünlü Oyuncudan Kötü Haber: Durumu Ciddi Ünlü Oyuncudan Kötü Haber: Durumu Ciddi

Çözüm Koleji'nde düzenlenen panele Rize Baro Başkanı Avukat Mehmet Çırakoğlu, avukat Selin Eren, avukat Uğur Ergüven, avukat Hatice Ceren Erel ve avukat Önder Şahin katıldı. Çocukların çiçeklerle karşıladığı Rize Baro heyeti çocuklara haklarını anlattı.
Panelde konuşan Rize Baro Başkanı Avukat Mehmet Çırakoğlu, dünyada ve Türkiye'de çocukların kanuni haklarının hatırlanması amacıyla Dünya Çocuk Hakları Günü kutlandığını belirterek 'Çocuk hakları, hem kanunen hem ahlaki olarak dünya üzerindeki bütün çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel bir kavram. Çocuk hakları, insan hakları kavramının içinde ele alınması gereken bir konudur. Bugün, dünyanın birçok yerinde var olan insan hakları ihlalleri, çocuk boyutunda daha geniş kapsamlı ve büyüyerek, müdahale edilmesi daha zor bir şekilde yer almaktadır.


Çocuk hakları, bir insan hakları meselesidir! Dünyanın her noktasında savaşlar, çatışmalar devam ediyor; insanlara yönelik, insan haklarını ve onurunu hiçe sayan işkenceler ve mezalimler devam ediyor. Biz de insan haklarını tüm dünyaya ilan eden Uluslararası Af Örgütü'nün belirttiğine göre; az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, emek sömürüsü, pornografi, şiddet, yasa dışılık gibi olumsuz etkenlerin dahilinde, çocuk hakları ihlalleri daha büyük boyutlarda olmaktadır' dedi.
Tüm bu sebeplerle çocuk haklarının büyük bir önem taşıdığını ifade eden Çırakoğlu, 'Türkiye'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ilk olarak Nisan 1929'da kutlanmaya başlandı. Burada dahi lider Mustafa Kemal Atatürk'ün vizyonunu bir kez daha görüyoruz. Günümüzde geldiğimiz noktada ise çocuk hakları konusunda ülke olarak önemli mesafe kat ettik. Çocuklara bayram armağan eden ilk ve tek ülke Türkiye'dir. Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre her birey 18 yaşına kadar çocuktur. Bunun çiğnenmesini mazur gösterecek herhangi bir açıklamanın geçerliliği de yoktur' ifadelerini kullandı.
Panel, çocukların sorularının cevaplanması ile sona erdi. Avukatlar ve çocuklar hep birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

Editör: Haber Merkezi