Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 36. Büyük Kurultayı öncesinde ilçe kongrelerini tamamlayan Rize İl Başkanlığının 35.Olağan Kongresi de büyük bir coşku ve katılımla yapıldı.
Aynı zamanda yeni İl ve Merkez İlçe örgütlerinin toplandığı yeni İl Merkezi açılışının da yapıldığı 24 Aralık Pazar günü yapılan Rize İl Kongresine, CHP'nin Rize sorumlusu İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek ile Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen de katıldı.
CHP'nin ilçe kongrelerinde seçilen 170 İl Delegesinden 163'ünün katıldığı kongreye ayrıca, AKP İl Başkan Yardımcısı Kenan Yelkenci, MHP İl Başkan Yardımcısı Bünyamin Aslan ile Disiplin Kurulu Başkanı Recep Kuk, ÖDP İl Başkanı Recep Memişoğlu ve yöneticileri, Tek Gıda-İş, KESK, Kamu-Sen temsilcileri, ADD Şube Başkanı Ömer Toprak, Emekliler Derneği Başkanı R.Ali Derman, Esnaf Odaları Birliklerinin temsilcileri, DEKAP YK Üyeleri, Halkevleri, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ile çevre illerden ilçe başkanları, eski ve yeni partililer de katıldı.
Yeni İl Merkezinin de bulunduğu Tek-Gıda İş Sendikası binasının Toplantı Salonunda yapılan, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan Kongrenin Divan Başkanlığına CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, Yardımcılıklarına ise Hemşin İlçe Başkanı Başar Cumhur ile İl Kadın Kolları Başkanı Fazilet Türüt seçildiler.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan İl Başkanı Mesut Rakıcı, CHP'nin muhalefetteki son kongrelerini yaptığına vurgu yaparak, CHP iktidarıyla Türkiye'nin yeniden kuruluş ayarlarına geri döneceğini kaydetti.

Oy Kullanmayanlar Ne Kadar Ceza Ödeyecek? Oy Kullanmayanlar Ne Kadar Ceza Ödeyecek?


Pekşen: Özgürlük ve Adalet Ortak Problem
Kongrede konuşan Trabzon Milletvekili Pekşen, ülkenin içerisine düşürüldüğü duruma dikkat çekilerek, OHAL kapsamındaki KHK'lar, yolsuzluk ve rüşvet iddialarının bugüne kadar yaşanmışlardan daha çok olduğuna vurgu yaptı.
Kamuoyuna yansıyanın sadece buzdağının zirvesi olduğunu anlatan Pekşen, özgürlüklerin sadece Kürtler için aranan bir hak olmadığını belirterek, 'Emek kesiminin, yurttaşları, köylü ve çiftçilerin, Alevilerin, sendikaların ve memurların problemi değildir. Özgürlük, ve adalet, 80 milyon yurttaşımızın ortak problemidir' dedi.
Çiçek: CHP İktidara Hazır!
Kongre açılışında konuşan İstanbul Milletvekili Çiçek ise, uzun zamandan bu yana Rize örgütüyle birlikte çalıştıklarını, önemli çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, Rize'de görülen bu coşku ve katılımın CHP'yi iktidara taşıdığını ve CHP'nin artık iktidar olmaya hazır olduğunun göstergesi olduğunu kaydetti.
Güneşin doğudan doğduğu gibi ülkeyi aydınlığa kavuşturacak CHP İktidarı güneşinin de ülkenin en doğusundan, Rize'den yükseleceğini belirten Çiçek, 'Bizler Kumpas davalarının içinden, bedel ödeyerek buralara geldik. Dimdik ayaktayız. Kimsenin kuşkusu olmasın, CHP bu ülkenin aydınlık yarınlarını yeniden inşa edecektir. Bu kalabalık ve coşku gösteriyor ki CHP, teşkilatları ile iktidara hazırdır' diye konuştu.
Raporlar Aklandı
Kendisinin de Rize'den Trabzon ve Tokat'a göç eden köklü bir aileden geldiğini kaydeden Dursun Çiçek'in Divan Başkanlığını yaptığı Kongrede, Rize İl Başkanlığı'nın 2 yıllık Çalışma Raporunu İl Başkan Yardımcısı Saltuk Deniz, Mali Raporlarını ise İl Saymanı B.Sami Sarımehmet okudu.
Her iki raporun Genel Kurulda onaylanmasının ardından Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte kongreye mesaj gönderen Milletvekili, İl Başkanları ve sivil toplum örgütlerinin mesajları okundu.
Bu sırada divan Başkanlığına ulaştırılan önergelerle CHP Rize İl Başkanlığına aday olan mevcut Başkan Mesut Rakıcı ile bir önceki dönem il yönetimindeyken istifa eden Mustafa Güngör'ün listeleri Delegelere okundu.
Konuşmalarda Bütünlük Vurgusu
Verilen önergeyle öne alınan Dilek ve Temenniler bölümünde konuşan delegeler ve partililer, birlik ve bütünlük vurgusu yaparken; eski İl Başkanlarından Erol Koyuncu, Niyazi Seferoğlu, Ardeşen İlçe Başkanı Tahsin Ocaklı, Gençlik Kolları Başkanı Kemal Özgür Kahraman ile Saltuk Deniz de birer konuşma yaparak, durum tespitlerinde bulundular.
Solculuk Nedir?
Deniz'in konuşmasındaki, 'Solculuk, kapı-kapı gezmek değildir! Solculuk kapının içindekini, sokağı örgütlemektir. Her zaman sokakta olmak demektir. Sokağa çıkmak değil, sokaktan çıkmamak demektir. Yaşamın kendisini örgütlemek, adamın komşusu olmak demektir' ifadeleri ise coşkuyla alkışlandı.
Haziran seçimlerinde CHP'nin Rize Milletvekili adayı olan Kenan Bıyık, Başkan adayı Güngör'ün listesinden seçime girerken yaptığı konuşmada, 'CHP'ye her şekilde hizmete hazırım. Ben artık ölene kadar Cumhuriyet Halk Partiliyim. Kimse bunun altında başka şey aramasın. CHP nerede görev verirse orada görev yapmaya hazırım' dedi.
Kuvayi Milliye Davası
Dilek ve temenniler bölümünde son konuşan, 2 dönem önce İl Başkanı adayı olan ve mevcut yönetimde Rize İl Sekreteri görevini yürüten Ömer Şan ise, 2 yılda yaptıkları çalışmalar ve hazırladıkları raporlardan örnekler verdi.
Konuşmasını, 'Bizim davamız, yeniden Kuvayi Milliye davasıdır, Misak-ı Milli davasıdır. Tam bağımsız, demokratik, çağdaş, sosyal hukuk devleti Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet payidar kalması davasıdır. Birlikte, omuz omuza başaracağız' diyerek tamamlayan Şan, seçime girecek listede yer alıp almadığını bilmediğini, CHP'nin her noktasında görev yapmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.
Güngör'den Teşekkür
Kongrede daha sonra İl Başkan adaylarından Mustafa Güngör konuştu. Konuşmada birlik-beraberlik mesajları veren Güngör, 'Mevcut Başkan Sayın Mesut Rakıcı ile aramda hiçbir sorun yoktur. Açık konuşmak gerekirse kendisini çok severim. Burası benim evimdir. Kim kazanırsa kazansın hiçbir şekilde küsmek kırılmak olmayacak. Mesut Rakıcı yine benim başkanım, ben yine CHP'nin çalışan bir neferi olmaya devam edeceğim' diyerek, yeni İl Merkezini CHP'ye kazandırdığı için Rakıcı ve yönetimine de teşekkür etti.
Rakıcı Kısa Konuştu
İl Başkanı Rakıcı ise yaptığı kısa konuşmada, 2 yıl boyunca kendisiyle özverili çalışmalarda bulunan yönetim kurulu üyelerine teşekkür ederek, 'Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Yapılanları herkes görüyor. Biz CHP'nin muhalefetteki son kongrelerini yapıyoruz. İktidar yürüyüşümüz Rize'den devam ediyor' dedi.
Daha sonra Kongre Divanı, seçimleri yönetmek için İlçe Seçim Kurulu görevlilerini göreve çağırarak seçimleri başlattı. Çekilen kurayla Güngör mavi, Rakıcı ise beyaz liste ile seçime girdi.
Kongreye katılan toplam 163 delegenin tamamının oy kullandığı seçimlerde 1 oy boş çıkarken; mevcut Başkan Mesut Rakıcı'nın beyaz listesi 111 oy, Mustafa Güngör'ün mavi listesi ise 51 oy aldı.
Keyifli Kongre
Kongreye katılanlara göre CHP'nin 36. Olağan Kongresi, son zamanların en barışçıl ve birlik beraberlik mesajlarının verildiği kongresi olurken; 111 oyla yeniden Başkanlığa seçilen Rakıcı, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada, 'Bugün kazanan Cumhuriyet Halk Partisi Olmuştur. Biz büyük ve bütün bir aileyiz! Gelin, Rize'den başlattığımız bu aydınlık iktidar yürüyüşümüzü hep birlikte sürdürelim. Beraber yönetelim. Yeni il merkezimizde bizi yalnız bırakmayın. Sürekli gelip bizi denetleyin' dedi.
Daha sonra Rakıcı ile Güngör kucaklaşarak, fotoğraf çektirdi ve birlik mesajı verdi. Yeni seçilen Rize İl Yönetimi ve diğer kurullardaki isimler ise hep birlikte fotoğraf çektirdi.
Kongre sonunda, CHP'ye katılan Rize Belediye Meclisi'nin bağımsız üyesi Ahmet İlkbahar'a rozetini İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek taktı.
Yönetim ve Denetleme Kurulu
CHP'nin yeni seçilen 20 kişilik Yönetim Kurulu, ' Reşat Avcı, Bina Baltacı, Sevim Sevilay Bostancı, Yunus Çemberci, Hüseyin Çiftçi, Saltuk Deniz, Atilla Güneri, Ahmet İlkbahar, Ömer Şefik Kahya, Tahsin Kanbur, Osman Kaptan, Yaşar Karahan, Gamze Karaosman, Fatma Kaspar, Mustafa Kazmaz, Sami Sarıahmetoğlu, Ömer Şan, İsmail Hakkı Yıldırım, Neriman Yıldız ve Ahmet Şaban Zehiroğlu' isimlerinden oluştu.
İl Disiplin Kurulu Üyeliklerine ise, 'Mustafa Bükey, Dursun Dalga, Mustafa Karal, Halil Kavalcı, Gülderen Kulaksızoğlu, Ahmet Rakıcı, Erdal Saral, Ali Şimşek ve Ziya Yıldız' seçilirken; Kurultay Delegeliklerine de, 'Hüseyin Bostan, Ömer Faruk Bucan, Hızır Kadıoğlu, Kemal Özgür Kahraman, Mesut Rakıcı ile Abdullah Yıldız' seçildiler.

Editör: Haber Merkezi